ΥΓΕΙΑ

10 παράξενα πράγματα που σίγουρα δεν ξέρεις για τον ύπνο

iStock

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της συγκεκριμένης μέρας αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την σημασία του ποιοτικού ύπνου, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό όταν δεν κοιμόμαστε όσο και όπως πρέπει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες φαίνεται να ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι περίπου ένας στους 3 ενήλικες αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Το φαινόμενο επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε βάρδιες και τους ηλικιωμένους, όπου προβλήματα ύπνου φαίνεται να έχουν περίπου οι μισοί. Όροι όπως αϋπνία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, στέρηση ύπνου, διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος που έχουν σχέση με τον ύπνο (όπως η αποφρακτική άπνοια), έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ποιότητας του ύπνου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως:

  • Υπέρταση
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Διαβήτης

Πόσα γνωρίζεις για τον ύπνο;

Τα 10 πιο παράξενα πράγματα που δεν ήξερες για τον ύπνο Pexels

Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ύπνο που σίγουρα δεν ξέρεις

Τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για τον ύπνο έχουν ανακαλυφθεί μόνο τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι το έχουμε αναπληρώσει. Επιστήμονες και ερευνητές σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν όλο και περισσότερα για τον ύπνο καθημερινά, διδάσκοντάς μας πράγματα που δεν είχαμε καν ονειρευτεί.

1. Το 1,12% των ανθρώπων ονειρεύονται εξ ολοκλήρου ασπρόμαυρα

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι πριν να μπει η έγχρωμη τηλεόραση στη ζωή μας, μόνο το 15% των ανθρώπων ονειρευόταν έγχρωμα. Επίσης, οι ηλικιωμένοι ονειρεύονται ασπρόμαυρα πιο συχνά από τους νεότερους.

2. Οι άνθρωποι είναι τα μόνα θηλαστικά που καθυστερούν σκόπιμα τον ύπνο

Αν έχεις γάτα, μπορείς άνετα να επιβεβαιώσεις. Πόσο ωραίο πρέπει να είναι να κοιμάσαι όποτε και όπου κι αν βρίσκεσαι.

3. Οι άνθρωποι περνούν το 1/3 της ζωής τους στον ύπνο

Αυτό προφανώς διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, αλλά ισχύει κατά μέσο όρο. Το 1/3 είναι πολύ αν το καλοσκεφτείς.

4. Οι γάτες από την άλλη περνούν τα 2/3 της ζωής στον ύπνο

Τα ‘παμε και παραπάνω. Αυτό δεν θα αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερες γατογονείς. Κάθε καναπές, πληκτρολόγιο, μαξιλάρι, χαλί, πάπλωμα, τραπέζι κ.λπ. μεταμορφώνεται στο ιδανικό μέρος για ύπνο.

5. Το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη περίοδο χωρίς ύπνο είναι 11 ημέρες (και 24 λεπτά)

Το ρεκόρ κατέχει ένας μαθητής από την Καλιφόρνια ονόματι, Randy Gardner και σημειώθηκε το 1964. Ο Randy αντιμετώπισε ακραία στέρηση ύπνου, ενώ άλλοι έχουν πεθάνει, μένοντας άυπνοι για πολύ καιρό.

6. Δυσανία είναι η κατάσταση κατά την οποία δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί

Όλοι κάποια στιγμή δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι μας. Αλλά όσοι πάσχουν από δυσανία το βρίσκουν ιδιαίτερα δύσκολο. Είναι πολύ πιθανό να είναι μια μορφή συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

7. Η αίσθηση πτώσης όταν σε παίρνει ο ύπνος και τα τραντάγματα ονομάζονται «υπναγωγικοί σπασμοί»

Κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος γιατί συμβαίνουν αυτά τα τραντάγματα, καθώς μας παίρνει ο ύπνος, αλλά θεωρούνται ότι είναι απολύτως φυσιολογικά. Ωστόσο, μπορεί να αυξηθούν από το άγχος, την καφεΐνη ή τη σωματική δραστηριότητα κοντά στην ώρα του ύπνου. Είναι πιο συχνά στους νέους και μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε.

8. Σχεδόν 1 στα 4 παντρεμένα ζευγάρια κοιμάται σε χωριστά κρεβάτια

Σύμφωνα με έρευνα του 2017, σχεδόν ένα στα 4 ζευγάρια κοιμάται πλέον σε ξεχωριστά κρεβάτια. Και παρά το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν ότι αυτό είναι ένα σημάδι μιας επιδεινούμενης σχέσης, το «διαζύγιο ύπνου» λειτουργεί εξαιρετικά για πολλά ζευγάρια.

9. Η στέρηση ύπνου μπορεί να σε σκοτώσει πιο γρήγορα από τη στέρηση τροφής

Κανένα από τα δύο δεν προφανώς καλό σενάριο, αλλά αυτό το άρθρο ισχυρίζεται ότι ο ύπνος είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντικός από το φαγητό, βραχυπρόθεσμα.

10. Μέσα στα πρώτα 5 λεπτά αφού ξυπνήσεις, έχεις ξεχάσει το 50% των ονείρων σου

Αφού περάσουν αυτά τα πρώτα 5 λεπτά, το 90% της ανάμνησης των ονείρων σου έχει χαθεί. Ο Sigmund Freud πίστευε ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα όνειρα αντιπροσωπεύουν τις απωθημένες σκέψεις μας και έτσι ο εγκέφαλός μας θέλει να τις ξεφορτωθεί γρήγορα. Ωστόσο, είναι πολύ πιο πιθανό να ξεχνάμε τα όνειρά μας, καθώς ο εγκέφαλός μας «ανεβάζει στροφές» ενώ ξυπνάμε.