ΣΧΕΣΕΙΣ

5 συμβουλές για να αποφύγεις το διαζύγιο, σύμφωνα με την ειδικό σχέσης. Μην περιμένεις μαγικά κόλπα

Unsplash

Ο γάμος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δίνεις μία υπόσχεση που δεν είσαι και πολύ σίγουρη για το αν θα μπορέσεις να κρατήσεις. Αυτό λένε τα ποσοστά διαζυγίων ανά τον κόσμο.

Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί στον άλλον ότι θα είναι εκεί για πάντα. Αξίζει όμως τον κόπο να προσπαθήσεις, αν θεωρείς ότι ο/η σύντροφός σου είναι η σωστή επιλογή. Οι σχέσεις εξάλλου θέλουν δουλειά και όσο και αν δεν θέλεις να το παραδεχθείς, όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Και στην επιτυχία και στην αποτυχία. Και στο διαζύγιο.

Μην βασίζεσαι στο ταίρι σου για όλα

Τον αγαπάς, τον εμπιστεύεσαι και μπράβο σου. Μήπως όμως κάνει πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις εύκολα και μόνη σου; Αν περιμένεις από τον σύντροφο (βασικά σύζυγο) να κάνει τα πάντα, μην περιμένεις μετά να νιώθεις παντού ικανοποίηση. Και δεν γίνεται να περιμένεις ότι θα κάνεις τα πάντα μαζί του. Κι εσύ θα νιώσεις την ανάγκη να βγεις για ποτό με τα παιδιά από τη δουλειά και εκείνος να κάνει κάτι αντίστοιχο. «Δεν ανήκετε ο ένας στον άλλον και δεν είναι δίκαιο να πέφτει το βάρος τον ευθυνών στο ένα μέλος», τονίζει η ψυχοθεραπεύτρια Esther Perel.

Πες ναι στον αυθορμητισμό

Κάποια στιγμή, φτάνεις στο σημείο όπου παραγνωρίζεσαι με τον άλλον. «Η αγάπη χρειάζεται να ξέρεις τα πάντα για τον άλλον αλλά η επιθυμία θέλει μυστήριο» λέει η ειδικός και νιώθεις να φτάνεις σε αδιέξοδο. Κι όμως, το πράγμα είναι πιο απλό. Δεν πρέπει να ξεχνάς τη σημασία της έκπληξης και του αυθορμητισμού. Κάτι που ο άλλος δεν θα περιμένει. Ειδικά στο σεξ. Αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρχει αμοιβαία προσπάθεια.

Να λες και καμιά συγγνώμη

Τα νεύρα και ο εγωισμός δεν μπορούν να μπαίνουν πάνω από τη σχέση. «Δεν είναι αδυναμία να ζητάς συγγνώμη και να παραδέχεσαι τα λάθη σου. Ίσα ίσα που δείχνει δύναμη και ωριμότητα. Και σε γλιτώνει από πολλούς περιττούς καυγάδες. Που ξέρεις πού οδηγούν, έτσι; Στο διαζύγιο».

Η αγάπη μεταβάλλεται και το αποδέχεσαι

Το μυστικό για να αποφύγεις το διαζύγιο κρύβεται σε αυτήν τη μικρή φράση. Ξέρεις πολύ καλά ότι ο έρωτας και η αγάπη δεν είναι ένα στάσιμο συναίσθημα. Περνάει τις φάσεις του, αλλάζεται, επιστρέφει, χάνεται, αναγεννάται. Όταν αποδέχεσαι ότι είναι νορμάλ, δεν έχεις λόγο να φύγεις από τη σχέση. Εφόσον κάνεις το καλύτερο που μπορείς.

Μην συγκρίνεις τη σχέση σου με άλλες

Βγαίνεις με άλλα ζευγάρια ή ακούς ιστορίες από τους φίλους σου. Οι άλλοι φαντάζουν τέλειοι και εσύ νιώθεις ότι τα κάνεις όλα λάθος. Η λύση; «Κάνε focus στη δική σου σχέση και πώς θα αποκτήσετε την καλύτερη εκδοχή της. Δύσκολο, αλλά είναι ο μόνος δρόμος προς την ευτυχία» κλείνει η Perel και η Παναγία μαζί μας.