ΣΧΕΣΕΙΣ

6 πράγματα που είναι πιο σημαντικά από τον έρωτα σε μία σχέση. Το λένε οι ειδικοί

Unsplash

Μάλλον θα το έχεις αντιληφθεί από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου. Ο έρωτας είναι ένα υπέροχο συναίσθημα που σε κάνει να ταξιδεύεις, να ελπίζεις και να βλέπεις τη ζωή σαν να έχεις πάρει ναρκωτικά. Αλλά δεν είναι αρκεί για να έχεις μία ολοκληρωμένη και ενήλικη σχέση. Έρωτας δεν σημαίνει απαραίτητα και ευτυχία. Τα ξέρεις.

Οι ειδικοί όμως έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά που ξέραμε και εξηγούν γιατί κάποια στοιχεία είναι πολύ πιο σημαντικά από τον έρωτα. Γιατί ο σεβασμός και το να είσαι ο εαυτός σου είναι απαραίτητα σε μία σχέση; Γιατί είναι ζωτικής σημασίας να αναρωτηθείς: «θα τον συμπαθούσα αν δεν ήμουν ερωτευμένη μαζί του»;

«Ο έρωτας είναι υπέροχος αλλά αν είναι το μόνο που σε συνδέει, η σχέση θα τελειώσει όταν περάσει και το συναίσθημα. Ή πιθανώς η σχέση θα καταλήξει να είναι τοξική. Αν αναζητάς όμως τα παρακάτω πράγματα, σημαίνει ότι θα έχεις μία σχέση με γερά και ουσιαστικά θεμέλια», τονίζει ο κλινικός ψυχολόγος Josh Klapow.

Εμπιστοσύνη στη σχέση

Η εμπιστοσύνη δεν έχει να κάνει μόνο με την απιστία. «Πρέπει να μπορείς να αποκαλύπτεις πολύ ιδιωτικές πληροφορίες. Να μην φοβάσαι να είσαι ευάλωτος με τον σύντροφό σου. Και ότι, αν χρειαστεί, ο άλλος θα είναι εκεί για να σε στηρίξει. Η εμπιστοσύνη χτίζεται αλλά δεν μπορείς να περιμένεις για πάντα μπας και προκύψει.

Ένα χαρούμενο ζευγάρι

Εντάξει, δεν γίνεται να είσαι όλη την ώρα μέσα στην καλή χαρά λες και βγήκες από αμερικάνικη διαφήμιση. Είναι και απολύτως φυσιολογικό να περνάς μελαγχολικές φάσεις. Οι στιγμές όμως ενός ζευγαριού πρέπει να είναι κυρίως χαρούμενες. Δύο σύντροφοι που δουλεύουν για αυτό, φροντίζουν ο ένας τον άλλο και υπάρχει υποστήριξη. Και ένα ωραίο κλίμα φυσικά.

Να σου αρέσει σαν άνθρωπος

Αν ρωτάς εμένα, είναι το Α και το Ω. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να προβλέψει και την πορεία της σχέσης. Είναι ένας άνθρωπος που θα εκτιμούσες αν δεν ήσουν ερωτευμένη; Θα τον έκανες παρέα; Θα εκτιμούσες τις απόψεις και τον τρόπο ζωής του; Απάντησε με ειλικρίνεια και θα ανακαλύψεις πολλά.

Πρώτα «εγώ», μετά «εμείς»

Όταν είσαι σε σχέση, σκέφτεσαι συχνά και για τους δύο. Το πρόγραμμα που έχετε, οι υποχρεώσεις στην καθημερινότητα, οι καλοκαιρινές διακοπές κλπ. Όταν όμως είσαι σε μία υγιή σχέση, δεν ξεχνάς ποτέ τον εαυτό σου. Αυτά που απολαμβάνεις να κάνεις, η ανεξαρτησία, οι φίλοι σου. Δεν χρειάζεται να λογοδοτείς για αυτό. Είσαι μία οντότητα που συνάντησε μία άλλη. Και αυτό δυναμώνει τη σχέση.

Ενημερώνεις τον άλλον για τις ανάγκες σου

Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά οι ανάγκες είναι ένα πράγμα που μεταβάλλεται. Δεν τις αποκαλύπτεις όταν συστήνεσαι και μετά τέλος. Η σχέση αλλάζει και εσύ οφείλεις να μιλάς για τις ανάγκες σου. Όπως και να ακούς τον άλλον. Χωρίς να κρίνεις. Χωρίς να παίρνεις αμυντική στάση. Θυμήσου ότι είστε σύντροφοι. «Μόνο τα ζευγάρια που αποδέχονται τις αλλαγές και δεν φοβούνται να επικοινωνήσουν, αντέχουν μαζί πραγματικά», λέει ο ειδικός.

Νιώθεις πραγματικά έτοιμη για τη σχέση αυτή

Έχει συμβεί σε όλους μας να νομίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι για μία ενήλικη και ουσιαστική σχέση, αλλά να είναι σκέτη θεωρία. Η αλήθεια όμως είναι ότι το ξέρεις βαθιά μέσα σου πότε ένας άνθρωπος αξίζει να είναι ο σύντροφός σου. Πότε νιώθεις ότι σου επιτρέπεται να είσαι ο εαυτός σου και επενδύεις συναισθηματικά. Σίγουρα θα κάνεις λάθη αλλά ξέρεις ότι αξίζει τον κόπο.