WELLNESS

10 μύθοι για το σεξ που πρέπει επιτέλους να σταματήσεις να πιστεύεις

Pexels

Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα αποτελεί ένα κεφάλαιο στο οποίο μπορείς να συναντήσεις αμέτρητους μύθους, παραφιλολογίες και ψευδείς πεποιθήσεις. Οι μύθοι γύρω από το σεξ μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη δημιουργία μη ρεαλιστικών προσδοκιών, τόσο στην έκφραση όσο και στη συνολική εμπειρία της σεξουαλικότητάς μας. Η αποκαθήλωση αυτών των μύθων λοιπόν και η σωστή πληροφόρηση, μπορεί να συμβάλλει στη μαγεία του σεξ, βοηθώντας έτσι στην ουσιαστική επικοινωνία με τους ερωτικούς μας συντρόφους και στην απενοχοποίηση της σωματικής απόλαυσης στις ερωτικές μας στιγμές.

Μύθοι για τον οργασμό, μύθοι για το μέγεθος, μύθοι για το ρόλο των φύλων στο ερωτικό παιχνίδι. Όλοι τους μπορούν να χαλάσουν τη μαγεία του σεξ δημιουργώντας ανασφάλειες και επομένως να υπονομεύσουν τη σεξουαλική ζωή και υγεία μας. Απομυθοποίηση τώρα λοιπόν!

Καλό σεξ σημαίνει έντονος οργασμός

Ένας έντονος οργασμός δεν σημαίνει αυτόματα και καλό σεξ. Το καλό σεξ είναι αρκετά υποκειμενική υπόθεση, αλλά σίγουρα περιλαμβάνει και κάτι παραπάνω από έναν δυνατό οργασμό. Καλό σεξ αυτό που θα ικανοποιήσει όχι μόνο το σώμα σου, αλλά και το κεφάλι σου, δημιουργώντας μια αίσθηση ψυχοσυναισθηματικής πληρότητας.

Το τέλος του αυνανισμού

Ο μύθος ότι ο αυνανισμός είναι επιβλαβής για την υγεία έχει καταρριφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν πως η αυτοϊκανοποίηση είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά, μόνο εφόσον δεν υπάρχει σεξουαλική σύντροφος και δυνατότητα σεξουαλικών επαφών. Δε νομίζω. Οι άνθρωποι αυνανίζονται για πολλούς λόγους. Αυτοί περιλαμβάνουν την απόλαυση, τη διασκέδαση και την αποσυμπίεση από την ένταση της ημέρας. Μερικά άτομα αυνανίζονται μόνα τους, ενώ άλλα αυνανίζονται μαζί με τον/την σύντροφό τους. Γενικά σεξ και αυνανισμός πάνε χέρι-χέρι.

Το σεξ είναι ταυτόσημο με τη συνουσία

Ένας από τους πιο κοινότυπους μύθους γύρω από το σεξ αφορά στην πεποίθηση, ότι το σεξ είναι μόνο η συνουσία, η σεξουαλική πράξη. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως το σεξ περιλαμβάνει όλο το ερωτικό παιχνίδι μεταξύ των συντρόφων και τα προκαταρκτικά. Στόχος είναι να περάσετε καλά, αφήνοντας την φαντασία σας ελεύθερη και όχι σώνει και ντε να έρθετε σε οργασμό. Ο οργασμός είναι ένα κομμάτι του σεξ όχι το ίδιο το σεξ.

Το μέγεθος που μετράει

Ο μεγαλύτερος ίσως μύθος για τον οποίον έχεις ακούσει και διαβάσει πολλά. Οι διακυμάνσεις στο μήκος του πέους καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, κυρίως φυλετικούς. Το μήκος του πέους σε στύση κυμαίνεται από 11 έως 15 εκ. (ο μέσος όρος για τη λευκή φυλή είναι τα 13 εκ.). Η επιστήμη έχει καθορίσει ως παθολογικό μήκος πέους αυτό κάτω από 7 εκ. Σε σχετική μελέτη, το 21% των γυναικών που ερωτήθηκαν, δήλωσε πως το μήκος του πέους είναι «σημαντικό», το 1% απάντησε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό», ενώ το το 32% ανέφερε πως το πάχος είναι «σημαντικό». Σημαντικό δηλαδή είναι όχι το μήκος αλλά το πάχος του πέους (εφόσον βρίσκεται σε φυσιολογικά πλαίσια – 12-15 cm).

Όλες οι γυναίκες έρχονται σε οργασμό με τη συνουσία

Σύμφωνα με έρευνα από το Kinsey Institute ένα 20-30% των γυναικών δεν έρχεται σε οργασμό μόνο με την σεξουαλική πράξη. Μην διστάζεις να πεις στον σύντροφό σου τι σε ικανοποιεί ή τι θα ήθελες να δοκιμάσεις. Πρόκειται για το δικό σου σώμα, τη δική σου απόλαυση και μην αφήσεις κανέναν και τίποτα να στην στερήσει.

Το «τράβηγμα» ως αντισύλληψη

Οκ έχεις μπει στον πειρασμό και ενδεχομένως έχεις υποκύψει. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρεις πως βαδίζεις σε εξαιρετικά σκοτεινά μονοπάτια. Αν σκέφτεσαι Μιλάμε για μια μέθοδο 78% αποτελεσματική την ώρα που τα αντισυλληπτικά έχουν ποσοστό επιτυχίας 90% και τα προφυλακτικά 85%. Κάποιες φορές μάλιστα δεν γίνεται καν σωστά οπότε αυτό μειώνει το ποσοστό αποτελεσματικότητας. Επίσης το σεξ χωρίς προφυλακτικό σε αφήνει εντελώς εκτεθειμένη σε Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Το σεξ καίει θερμίδες

Μπορεί να απογοητεύεσαι που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, αλλά όχι. Οι θερμίδες που καίμε κατά την διάρκεια του σεξ δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που θα καίγαμε κάνοντας κανονική γυμναστική. Οι ειδικοί εκτιμούν πως 30 λεπτά σεξ καίει από 85-150 θερμίδες το πολύ. Μπορεί το σεξ να κάνει καλό στην υγεία σου, αλλά σαν μορφή άσκησης δεν κάνει και πολλά.

Μόνο οι άνδρες βλέπουν πορνό

Άλλος ένας τεράστιος μύθος που καλά κρατεί. Σύμφωνα με το Pornhub, οι γυναίκες σχηματίζουν το 1/4 των χρηστών του. Οι γυναίκες παρακολουθούν πορνό και το παραδέχονται πια και πιο εύκολα χωρίς ταμπού. Η αναζήτηση σε ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου μπορεί να αναδειχθεί σε μια διασκεδαστική εμπειρία και να αποτελέσει ένα καλό σημείο αναφοράς προκειμένου να ανακαλύψεις τι μπορεί να σου αρέσει και τι όχι στο σεξ.

Ο παρθενικός υμένας σπάει στην πρώτη σεξουαλική επαφή

Μύθος που βρωμάει πατριαρχία. Για κάποιες γυναίκες ο παρθενικός υμένας σπάει στην πρώτη φορά που κάνουν σεξ. Υπάρχουν όμως κι αυτές που μπορεί να τον έχουν σπάσει απλά σε κάποια σωματική άσκηση λόγω της ευαισθησίας του. Σε κάθε περίπτωση δεν συνοδεύεται πάντα από αίμα και πόνο. Έθιμα όπως η επίδειξη του ματωμένου σεντονιού μετά την πρώτη νύχτα του γάμου, ως απόδειξη παρθενίας της νύφης, σε πολλές περιπτώσεις δεν πήγαν καλά.

 Μετά τα 60 δεν κάνεις σεξ

Κόβεται το σεξ; Μάλλον όχι. Ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο την ιατρική, είναι η σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία, καθώς στην Ευρώπη, για παράδειγμα, το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 60 ετών αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στα επόμενα 30 χρόνια. Επιπλέον η έκφραση της σεξουαλικότητας στους ηλικιωμένους έχει συσχετιστεί με την καλύτερη κατάσταση της γενικής υγείας και την καλύτερη ποιότητα ζωής. Στα ευχάριστα νέα, σχετική μελέτη επιβεβαίωσε πως ένας σημαντικός αριθμός ηλικιωμένων έχει ενεργή σεξουαλική ζωή. Συγκεκριμένα, το 63% των αντρών και το 37,4% των γυναικών ανέφεραν πως είχαν σεξουαλική δραστηριότητα. Οι πιο συχνές σεξουαλικές πρακτικές ήταν τα φιλιά, οι αγκαλιές και η συνουσία. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι, εφόσον κάποιος ηλικιωμένος άντρας ή γυναίκα έχει σύντροφο και καλή γενική υγεία, είναι πολύ πιθανό να μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή έως τα βαθιά γεράματα.