ΥΓΕΙΑ

Πόσο πρέπει να σε ανησυχεί η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των παπουτσιών σου;

Ιmaxtree

Η κύρια οδηγία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών σου και η χρήση αντισηπτικών. Και αυτό αφορά τόσο όσους μένουν στο σπίτι, όσο και εκείνους που εργάζονται. Μήπως όμως θα έπρεπε να μας ανησυχεί η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού και μέσω των παπουτσιών μας;

Οι μελέτες του US National Institutes of Health (NIH) έδειξαν ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιζήσει για 2 ή 3 μέρες σε επιφάνειες από πλαστικό. Και η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες σόλες των παπουτσιών μας είναι φτιαγμένες από πλαστικό ή λάστιχο. Πόσο πιθανό είναι όμως να φτάσει ο ιός από τη σόλα των παπουτσιών σου στα χέρια και το πρόσωπό σου; Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι και πάλι οι κανόνες υγιεινής. Θα μειώσουν σημαντικά κάθε πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των παπουτσιών σου.

Στην περίπτωση λοιπόν που ακολουθείς τους γενικούς κανόνες υγιεινής, δεν θα πρέπει να ανησυχείς πολύ για αυτό. Ο Covid-19 εξαπλώνεται μέσω επαφής με σταγονίδια από κάποιον που έχει μολυνθεί. Αυτό κάνει την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των παπουτσιών ιδιαίτερα χαμηλή.

 

Η Dr Danso, γιατρός του National Health Service στο Λονδίνο, επισημαίνει πως αν και ο κορονοϊός μπορεί να επιζήσει για μέρες στις επιφάνειες -άρα και στα παπούτσια- η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού από αυτά είναι χαμηλή. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη τη συνήθεια να βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στα σπίτια τους. Και τους ενθαρρύνω να κρατήσουν αυτή τη συνήθεια».

Η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των παπουτσιών σου είναι σχεδόν απίθανη. Αν τηρείς τους κανόνες υγιεινής

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η σόλα των παπουτσιών σου να έχει έρθει σε επαφή με σταγονίδια από κάποιον ασθενή και στη συνέχεια να φτάσουν στο πρόσωπό σου μέσω των χεριών σου. Αυτό που εννοούμε είναι ότι αν βγάζεις τα παπούτσια σου πριν μπεις στο σπίτι κι αν πλένεις τα χέρια σου τακτικά είσαι ασφαλής. Φρόντισε να ακολουθείς με συνέπεια τους κανόνες υγιεινής και να πλένεις τακτικά τα χέρια σου. Μην ξεχνάς να «συμπεριφέρεσαι» στα παπούτσια, αλλά και τα ρούχα σου σαν να είναι μολυσμένα. Δηλαδή, να αποφεύγεις να αγγίζεις το πρόσωπό σου όταν έχεις ακουμπήσει οτιδήποτε προέρχεται εκτός σπιτιού.