ΥΓΕΙΑ

Πώς να απολυμάνεις τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον ειδικό

Shutterstock

Ο Jeffrey VanWingen, γιατρός στο Family Medicine Specialists στην πόλη Grand Rapids του Μίσιγκαν δημοσίευσε ένα βίντεο διάρκειας 13 λεπτών. Σε αυτό το βίντεο περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο που θα πρέπει να απολυμάνουμε τα ψώνια μας, αμέσως μετά την επιστροφή μας από το σούπερ μάρκετ. Ο στόχος είναι να αποφύγουμε την πιθανή έκθεσή μας στον κορονοϊό. Και είναι κάτι που χρειαζόμασταν.

Το βίντεο σημείωσε μέσα σε λίγα 24ωρα πάνω από 11,6 εκατομμύρια views και όχι άδικα. Παρά την καραντίνα, η ανάγκη μας για φαγητό είναι ζωτικής σημασίας. Για να προμηθευτούμε τα απαραίτητα θα πρέπει να βγούμε από το σπίτι μας, αφού πρώτα στείλουμε το αντίστοιχο SMS. Ωστόσο, όσο σωστά προετοιμασμένοι κι αν είμαστε για αυτό, οι συσκευασίες και τα τρόφιμα είναι πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Ο γιατρός μας δίνει tips για να απολυμάνουμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ και να προστατευτούμε. Ο στόχος του βίντεο είναι να ψωνίσουμε με ασφάλεια και να αποθηκεύσουμε τις τροφές και τα προϊόντα με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. Μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της έκθεσής μας.

Πολύ σημαντικά είναι τα tips που πρέπει να ακολουθήσουμε την ώρα που ψωνίζουμε. Όπως το να καθαρίσουμε τη χειρολαβή από το καρότσι ή το καλάθι μας. Να ψωνίσουμε τρόφιμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Και να μην πάμε στο σούπερ μάρκετ αν έχουμε έστω και το παραμικρό σύμπτωμα. Πριν φύγεις από το σπίτι φρόντισε να καθαρίσεις καλά με απολυμαντικό την επιφάνεια που θα ακουμπήσεις τα ψώνια σου. Και χώρισέ τη σε δύο μέρη. Την καθαρή πλευρά και την πλευρά που θα ακουμπήσεις όσα αγόρασες.

 

Ο γιατρός εξηγεί γιατί πρέπει να απολυμάνουμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ

Ο Jeffrey VanWingen αναφέρει στο βίντεό του πως σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του National Institutes of Health, ο κορονοϊός ζει στον αέρα έξω από το ανθρώπινο σώμα 3 ώρες. Στις συσκευασίες από χαρτί 1 μέρα, ενώ σε επιφάνειες από μέταλλο ή πλαστικό μπορεί να ζήσει έως και 3 μέρες.

Έχοντας αυτό ως δεδομένο αναφέρει πως στις περιπτώσεις που είναι εφικτό (δηλαδή όταν πρόκειται για τρόφιμα που δεν χαλάνε εκτός ψυγείου) είναι καλό να αφήνουμε τα ψώνια μας εκτός σπιτιού για 3 μέρες. Έτσι θα μηδενίσουμε τις πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με τον ιό αν υπάρχει στις επιφάνειες των αντικειμένων. Το ίδιο μας προτρέπει να κάνουμε και με τα προϊόντα που αγοράζουμε online.

 

Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό (δηλαδή στα περισσότερα τρόφιμα) μοιράζεται μαζί μας τεχνικές για να τα απολυμάνουμε. Στο βίντεο θα δεις διάφορες εναλλακτικές. Μπορείς να καθαρίσεις την επιφάνεια με αντισηπτικά ή να αδειάζεις το περιεχόμενο σε καθαρές συσκευασίες που έχεις στο σπίτι και να πετάξεις τα κουτιά. «Μπορεί να μοιάζει χρονοβόρο, ωστόσο, αυτές τις ημέρες, όλοι έχουμε περισσότερο χρόνο. Ας είμαστε μεθοδικοί και ασφαλείς και ας μην πάρουμε κανένα ρίσκο».