ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πόσο πρέπει να κοιμάσαι για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος

Pexels

Ο ύπνος αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις βασικές διαδικασίες της ζωής, παρέχοντας ισχυρά οφέλη στη σωματική, την ψυχική υγεία και ακόμη και την γενικότερη ποιότητα ζωής. Ήξερες όμως ότι οι άγρυπνες νύχτες, μπορούν να είναι υπεύθυνες για εγωιστικές συμπεριφορές; 

Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει το πόσο πιθανό είναι ένα άτομο να βοηθήσει κάποιον, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology.

Ο λιγότερος ύπνος σε κάνει αντικοινωνική και εγωίστρια Pexels

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Berkeley, διεξήγαγαν τρεις μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξετάζοντας αυτό το «εγωιστικό» αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα ανέλυσαν αλλαγές στη νευρική δραστηριότητα και τη συμπεριφορά που ωφελούν τους άλλους, διαπιστώνοντας ότι ήταν διαδεδομένη ακόμη και μετά από μια μικρή απώλεια ύπνου. Ο ερευνητής Eti Ben Simon και ο Matthew Walker, καθηγητής νευροεπιστήμης και ψυχολογίας, δήλωσαν χαρακτηριστικά:

«Όταν οι άνθρωποι χάνουν μία ώρα ύπνου, υπάρχει ξεκάθαρο χτύπημα στην έμφυτη ανθρώπινη καλοσύνη μας και το κίνητρό μας να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο ύπνος έχει αποδειχθεί σταθερά ότι επηρεάζει τη διάθεσή μας και τη γνωστική μας λειτουργία, και επομένως, πιθανότατα επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους»

Λιγότερος ύπνος περισσότερος εγωισμός

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη απροθυμία να τείνουν χείρα βοηθείας σε άλλους, όταν έχει προηγηθεί μια νύχτα με κακό και ανεπαρκή ύπνο.

«Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι από τη στιγμή που η διάρκεια του ύπνου αυξηθεί πάνω από κάποιο βασικό ονομαστικό ποσό, τότε φαίνεται ότι η ποιότητα αυτού του ύπνου είναι η πιο κρίσιμη για να βοηθήσει και να υποστηρίξει την επιθυμία μας να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους», εξηγούν. Kάτι που υποδεικνύει τη σημασία του ύπνου καλής ποιότητας και ποσότητας για τη συνολική ισορροπημένη κοινωνική και γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του αλτρουισμού.

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες λένε ότι κοιμούνται ανεπαρκώς κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να χαρακτηριστεί ως «παγκόσμια επιδημία απώλειας ύπνου». Εκτεταμένη έρευνα έχει ήδη δείξει ότι συνδέονται με διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, καθώς και με σωματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ. Και αντίθετα με ό,τι πολλοί πιστεύουν, μία-δύο επιπλέον ώρες τα Σαββατοκύριακα δεν μπορούν να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης εβδομάδας.

Τώρα, καθώς ολοένα και περισσότερα στοιχεία γίνονται διαθέσιμα για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει ο ανεπαρκής ύπνος στην κοινωνική συμπεριφορά, μπορούμε ίσως να ελπίζουμε για κοινωνικές αλλαγές. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ανακτήσουν μια αυξήσουν τις ώρες ύπνου, χωρίς ντροπή ή το στίγμα της τεμπελιάς:

«Η απώλεια ύπνου αλλάζει ριζικά το πώς είμαστε ως κοινωνικά, συναισθηματικά όντα, κάτι που θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι είναι η ίδια η ουσία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και τι σημαίνει να ζεις μια γεμάτη, ουσιαστική ανθρώπινη ζωή». Στηρίζουμε.