ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι λέει η στάση που κοιμάσαι για την προσωπικότητα και την υγεία σου;

Pexels

Είναι αυτή η ώρα της ημέρας. Με την ολοκλήρωση της νυχτερινής σου ρουτίνας, σβήνεις τα φώτα, παραμερίζεις τα σκεπάσματά σου και χώνεσαι στο κρεβάτι. Πώς θα σε πάρει όμως ο ύπνος; 

H στάση που κοιμάσαι δεν είναι κάτι που σκέφτεσαι συνειδητά 

Τι λέει η στάση που κοιμάσαι για την προσωπικότητα και την υγεία σου; Pexels

Eίτε γυρίσεις αμέσως πλευρό, είτε αφιερώσεις χρόνο εναλλάσσοντας στάσεις για να είσαι λίγο πιο άνετα, η προτιμώμενη στάση ύπνου, μπορεί να προσφέρει μερικές σημαντικές πληροφορίες για την προσωπικότητα και την υγεία σου. Ορισμένες θέσεις ύπνου έχουν συνδεθεί με ανησυχίες για την υγεία ή καλύτερα αποτελέσματα ευεξίας. Αλλά η στάση που κοιμάσαι έχει πράγματι σχέση με την προσωπικότητά σου, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί;

Η σχέση που έχει η στάση που κοιμάσαι ύπνου με την προσωπικότητά σου

Πιθανότατα δεν σκέφτεσαι πολύ τι σημαίνει η αγαπημένη σου στάση ύπνου, εκτός από την επιθυμία για άνεση, ενώ κοιμάσαι. Ωστόσο, ορισμένοι ψυχολόγοι ύπνου και ειδικοί υποστηρίζουν ότι η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει τη θέση ύπνου και να προσφέρει κάποια εικόνα για τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές σου.

Ο καθηγητής και ειδικός στον ύπνο Chris Idzikowski, ερεύνησε περισσότερους από 1.000 Βρετανούς ενήλικες για να ανακαλύψει τυχόν σχέσεις μεταξύ της θέσης ύπνου και της προσωπικότητας. Χρησιμοποίησε αυτά τα αποτελέσματα για να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ των κοινών θέσεων ύπνου και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Μερικά από τα ευρήματά του:

  • Η εμβρυακή στάση είναι πιο κοινή, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αυτή η θέση μπορεί να συνδεθεί με τη ντροπαλότητα και την ευαισθησία.
  • Οι άνθρωποι που κοιμούνται στο ένα πλευρό, με τα χέρια τεντωμένα μπορεί να είναι ανοιχτόμυαλοι, αλλά κάπως καχύποπτοι. Τείνουν επίσης να μένουν με τις αποφάσεις τους.
  • Οι άνθρωποι που κοιμούνται μπρούμυτα με τα χέρια ψηλά ή κάτω από το μαξιλάρι, έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και απεχθάνονται την κριτική.

Μια άλλη έρευνα που διεξήχθη από το Better Sleep Council (BSC) μας έδωσε μερικά ακόμα στοιχεία για τη σχέση που έχει η στάση ύπνου με την προσωπικότητα:

  • Οι άνθρωποι που κοιμούνται στη μία πλευρά, με τα δύο χέρια κάτω, πιστεύουν ότι κοιμούνται αρκετά και είναι «πιο υγιείς» από τους ανθρώπους που προτιμούν άλλες στάσεις.
  • Τα άτομα που έχουν μεταπτυχιακό ή υψηλότερη εκπαίδευση, είναι πιο πιθανό να προτιμούν την εμβρυακή στάση, από αυτά που χαμηλότερης εκπαίδευσης.
  • Η γενιά Χ και οι millennials είναι πιο πιθανό να προτιμούν να κοιμούνται μπρούμυτα από τους baby boomers, οι οποίοι προτιμούν να κοιμούνται στη μία πλευρά με τα χέρια τεντωμένα.
  • Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν να κοιμούνται μπρούμυτα με σηκωμένα τα χέρια.

Η σχέση που έχει η στάση που κοιμάσαι με την υγείας σου

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνδέουν τη θέση του ύπνου με ορισμένες πτυχές της υγείας και της ευεξίας. Τόσο θετικά όσο και αρνητικά:

Ο ύπνος στο πλάι

Οι ειδικοί συστήνουν συχνά τον ύπνο στο πλάι, καθώς αυτή η στάση μπορεί να μειώσει το ροχαλητό και να βελτιώσει την πέψη. Εάν κοιμάσαι στη δεξιά σου πλευρά, ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσεις επιδείνωση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης οξέος ή άλλων πεπτικών προβλημάτων. Ο ύπνος στο πλάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας της μητέρας και του εμβρύου, αλλά και εδώ ευνοείται η αριστερή πλευρά. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά, όχι μόνο μειώνει την καούρα, αλλά βοηθά επίσης στην προώθηση της ροής του αίματος και ανακουφίζει από την πίεση στη μήτρα. Ο ύπνος στο πλάι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο στη μέση και στη βελτίωση της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης. Αλλά μπορεί να δυσκολευτείς εάν έχεις πόνο στον αυχένα ή στον ώμο.

Μπρούμυτα

Ενώ το να κοιμάσαι μπρούμυτα, μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την αποφρακτική άπνοια ύπνου και το χρόνιο ροχαλητό, ασκεί επίσης πίεση στον αυχένα και στο κάτω μέρος της πλάτης, ιδιαίτερα αν κοιμάσαι σε μαλακό στρώμα. Αυτή η στάση που κοιμάσαι, μπορεί να προκαλέσει επίμονο πόνο στη σπονδυλική σου στήλη, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ανάσκελα

Ο ύπνος στο πλάι ή μπρούμυτα, μπορεί να αυξήσει την ενδοφθάλμια πίεση, έναν παράγοντα κινδύνου για γλαύκωμα. Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι πιέζοντας το πρόσωπό σου στο μαξιλάρι, ξυπνάς με ερεθισμούς ή σημάδια. Και κάπως έτσι καταλήγεις να κοιμάσαι ανάσκελα.

 

Αν και το να κοιμάσαι ανάσκελα, μπορεί να προσφέρει οφέλη σε οποιαδήποτε ηλικία -οι παιδίατροι π.χ. συνιστούν να κοιμούνται τα βρέφη ανάσκελα, για να μειωθεί ο κίνδυνος του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) – δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για τους ενήλικες. Τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια σοβαρή ιατρική κατάσταση όπου ο αεραγωγός μπλοκάρεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, τείνουν να έχουν περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα όταν κοιμούνται ανάσκελα. Και τι γίνεται με τον πόνο στην πλάτη; Μερικοί άνθρωποι με πόνο στη μέση ή τον αυχένα διαπιστώνουν ότι όταν κοιμούνται ανάσκελα, ο πόνος επιδεινώνεται, ενώ για άλλους είναι η μόνη στάση που μπορούν να κοιμηθούν με άνεση.