ΥΓΕΙΑ

3 όχι και τόσο προφανείς αιτίες που σου προκαλούν πονοκέφαλο

Unsplash

Δεν είναι μόνο η κακή ποιότητα ύπνου, το αυξημένο στρες, τα νεύρα και η αφαγία λόγοι που προκαλούν πονοκέφαλο. Αλλά ούτε και η αύξηση της μυωπίας, οι 800 ώρες μπροστά σε μια οθόνη ή ο καφές που δεν πρόλαβες να πιεις το πρωί κι από ‘κεινη την ώρα όλα πάνε στραβά. Ρίξε μία ματιά και στα παρακάτω, μπορεί να ευθύνονται εξίσου για την κεφαλαλγία που σε κάνει να υποφέρεις μια στο τόσο ή συχνά πυκνά.

Δεν έχεις πιει νερό

Ω ναι, ο πόνος στο κεφάλι είναι σύμπτωμα αφυδάτωσης, έστω και ήπιας μορφής. Αν σε πιάσει χωρίς προφανή λόγο, σκέψου πρώτα απ’ όλα, πόσο νερό έχεις πιει. Γιατί ο εγκέφαλος, όπως κάθε άλλο όργανο του σώματός σου, θέλει υγρά για να δουλέψει σωστά.

Μια δυνατή μυρωδιά

Ίσως έχεις πει κάποια στιγμή «μου ‘ρχεται να λιποθυμήσω από τη μυρωδιά» και φυσικά να το εννοείς. Πράγματι, ένα πολύ έντονο οσφρητικό ερέθισμα εκτός από λιποθυμιά μπορεί να προκαλέσει και πονοκέφαλο. Η ευαισθησία μας στις μυρωδιές είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι νομίζεις και η ζημιά μπορεί να γίνει χωρίς να το καταλάβουμε κιόλας. Ο λόγος; η έντονη μυρωδιά εμποδίζει τον εγκέφαλο να οξυγονώνεται σωστά, έστω και για δευτερόλεπτα. Ε ο χρόνος αυτός αρκεί. Και μην πάει ο νους σου μόνο σε καυσαέρια και κάπνα τσιγάρου. Ακόμα κι ένα ακριβό πλην δυνατό άρωμα αρκεί.

Αρθρίτιδα στους σπόνδυλους του αυχένα

Πίσω από τον συχνό πονοκέφαλο κρύβονται καμιά φορά κλινικές περιπτώσεις η παθήσεις. Συνήθως το μυαλό μας πάει κατευθείαν (στο κακό) σε μία αλλοίωση της όρασης ή σε κάποιο θέμα στο κεφάλι. Αλλά και η αρθρίτιδα στους αυχενικούς σπονδύλους έχει ως συμπτώματα ημικρανία ή κλασικό πονοκέφαλο. Μια επίσκεψη στον γιατρό σου, ειδικά όταν οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί, θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση. Δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.