ΥΓΕΙΑ

Πόσο διαρκεί τελικά ο βήχας μετά τον Covid;

Pexels

Εάν είχες την ατυχία να κολλήσεις τον ιό COVID-19, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι ο βήχας σου διαρκεί περισσότερο από ό,τι μετά ένα τυπικό κρυολόγημα. Και αν σε ενοχλεί για αρκετό καιρό, μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να γκουγκλάρει «πόσο διαρκεί ο βήχας του COVID;»

Πρώτα απ’ όλα, δεν είσαι μόνη. Πολλοί άνθρωποι που είχαν λοίμωξη από COVID-19, αναφέρουν ότι έχουν βήχα, ακόμη και ένα χρόνο αφότου ο ιός έχει φύγει από το σύστημά τους. Ένας παρατεταμένος βήχας είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείς. Αλλά σε ποιο σημείο ο παρατεταμένος βήχας σού υποδεικνύει ότι πάσχεις από μακρά COVID; Σε τελική ανάλυση, ένας στους πέντε ενήλικες που νόσησαν με COVID-19 βιώνει συμπτώματα μακράς COVID-19. Και τα αναπνευστικά προβλήματα όπως ο βήχας, είναι ένα από τα πιο κοινά.

Σε ποιο σημείο λοιπόν, ο χρόνιος βήχας μπορεί να υποδηλώνει μακροχρόνια ανάπτυξη COVID και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις;

Πόσο διαρκεί ο βήχας μετά τον Covid; Pexels

Τι είναι ο βήχας COVID και σε τι διαφέρει από τον κοινό βήχα;

Ο βήχας εμφανίζεται στο 50% περίπου των ασθενών με λοίμωξη COVID-19. Είναι συνήθως ξηρός και μη παραγωγικός. Ωστόσο, το 17 έως 34% των ασθενών έχουν επίμονο βήχα μετά από οξεία λοίμωξη COVID-19.

Πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μπορούν επίσης να προκαλέσουν μεταμολυσματικό βήχα που διαρκεί συνήθως λίγες εβδομάδες μετά το τέλος της αρχικής λοίμωξης. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην υπερ-ανταπόκριση στον μηχανισμό του βήχα, πιθανώς επίσης λόγω κάποιας βλάβης στους αεραγωγούς από τη μόλυνση. Κάτι που συμβαίνει με τη γρίπη, τον COVID-19 και πολλές άλλες λοιμώξεις.

Πότε συνήθως υποχωρεί ο βήχας COVID;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να χρειαστούν 3 έως 18 μήνες για να επιστρέψουν οι πνεύμονές τους στην προ-COVID-19 αρχική τους λειτουργεία. Μετά από ένα σοβαρό κρούσμα COVID-19, η αποκατάσταση από βλάβη στους πνεύμονες απαιτεί χρόνο. Υπάρχει ο αρχικός τραυματισμός στους πνεύμονες, ακολουθούμενος από ουλές. Με την πάροδο του χρόνου, ο ιστός επουλώνεται, αλλά μπορεί να χρειαστούν τρεις μήνες έως ένα χρόνο ή περισσότερο για να επιστρέψει η πνευμονική λειτουργία ενός ατόμου στα προ-COVID-19 επίπεδα.

Γενικά, όσο αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη και όσο πιο σοβαρή είναι η αρχική λοίμωξη COVID-19, τόσο περισσότερο ο ασθενής εμφανίζει επίμονα συμπτώματα.

Πότε ο βήχας γίνεται σύμπτωμα μακράς COVID;

Μερικοί άνθρωποι έχουν βιώσει έναν παρατεταμένο, μεταμολυσματικό βήχα μετά τον COVID-19 που έχει χαρακτηριστεί ως μέρος του συνδρόμου μακράς COVID. Σε ορισμένα σύνολα δεδομένων, περίπου το 15% των ανθρώπων βήχει πάνω από 3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον COVID. Στους περισσότερους, αυτό εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να χρειαστούν από εβδομάδες έως μήνες.

Εάν εμφανιστεί βήχας κατά τη διάρκεια οξείας λοίμωξης COVID-19 και αυτός διαρκεί 3 μήνες από την έναρξη της νόσου, θεωρείται εκδήλωση μακράς COVID-19.

Πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις;

Η θεραπεία για τον παρατεταμένο βήχα που σχετίζεται με τον COVID δεν είναι καλά καθορισμένη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πολλοί βρίσκουν κάποια παρηγοριά με σταγόνες για τον βήχα κλπ.

Είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα που προκαλεί τον βήχα. Για παράδειγμα, ορισμένες λοιμώξεις από τον COVID-19 καταστρέφουν σημαντικά τους πνεύμονες και μπορούμε να δούμε μείωση της αναπνευστικής ικανότητας. Μερικοί ασθενείς θα έχουν επίσης πυροδότηση μιας αντιδραστικής νόσου των αεραγωγών (όπως το άσθμα) και ο βήχας τους μπορεί να συγκαλύπτει τον συριγμό.

Πότε πρέπει να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή

Μια κόκκινη σημαία είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, το αίσθημα της δύσπνοιας. Αν ο βήχας διαρκεί περισσότερο από 2-3 εβδομάδες ή συνοδεύεται από δύσπνοια, θα πρέπει να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή. Το ίδιο ισχύει φυσικά, εάν ο βήχας επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται ή εάν σχετίζεται με δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό ή παραγωγή φλέγματος. Οι γιατροί μπορούν να αξιολογήσουν τα συμπτώματά και να αναπτύξουν ένα σχέδιο θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής, αντιβιοτικά ή στεροειδή.