ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα της μακράς COVID-19;

Pexels

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με σύνδρομο μακράς COVID-19, εμφανίζουν περισσότερα και συχνότερα συμπτώματα σε σύγκριση με τους άνδρες. Ειδικότερα, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκολία στην κατάποση, κόπωση, πόνο στο στήθος και ταχυπαλμίες.

.

Πώς η μακρά COVID-19 επηρεάζει τις γυναίκες

Μακρά covid-19

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι το ιατρικό ιστορικό αυτοάνοσης πάθησης ή κατάθλιψης, αυξάνει τον κίνδυνο μακρόχρονων συμπτωμάτων μετά από λοίμωξη με κορονοϊό. Περίπου ένα στα τρία άτομα με μακρά Covid-19 είχε προηγούμενο αυτοάνοσο νόσημα και πάνω από τους μισούς, ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους.

Όσοι νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό, έχουν επίσης δεκαπλάσια πιθανότητα για μακρά Covid-19. Η μελέτη σύμφωνα με το ΑΠΕ, βρήκε ακόμη ότι, ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη κορονοϊού, περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες με μακρά Covid-19 έχει διαταραχές στην περίοδό της.

H έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 100.000 ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους περίπου το ένα τέταρτο εμφάνιζαν  συμπτώματα (κόπωση, δύσπνοια, εγκεφαλική ομίχλη), παρ’ όλο που είχαν αναρρώσει από την οξεία λοίμωξη πριν τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες υποφέρουν από μακρά Covid-19 σε δυσανάλογο ποσοστό, παρ’ όλο που, οι άνδρες είναι πιθανότερο να νοσήσουν με κορονοϊό και να πεθάνουν από τη νόσο. Περίπου οι μισές γυναίκες με μακρά Covid-19 έχουν συμπτώματα για 6 μήνες ή περισσότερο. Κάτι που πιθανώς οφείλεται σε ορμονικές ή γενετικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες είναι επίσης πιθανότερο να πάσχουν από αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή η πολλαπλή σκλήρυνση.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας για όσους νόσησαν με Covid-19

Μία δεύτερη αμερικανική μελέτη, από ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, βρήκε ότι τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες (21%) έως 65 ετών που νόσησαν από κορονοϊό, θα εμφανίσει προβλήματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Στους άνω των 65 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 27%.

Τα προβλήματα από τη μακρά Covid-19 μπορεί να αφορούν τους πνεύμονες, την καρδιά, τους νεφρούς, το μυοσκελετικό σύστημα, το ενδοκρινικό, το γαστρεντερικό και άλλα μέρη του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι επίσης νευρολογικής και ψυχιατρικής φύσης.

Η μελέτη, ανέλυσε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία της περιόδου 2020-21 για σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 353.164 είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας, λόγω μακράς Covid-19, στους άνω των 65 ετών, είναι 20% έως 120% μεγαλύτερη. Για τα άτομα 18 έως 64 ετών, ο αντίστοιχος κίνδυνος προβλημάτων υγείας λόγω μακράς Covid-19, είναι κατά 10% έως 110% μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα μήνα έως ένα χρόνο μετά τη διάγνωση, το 38% των ασθενών είχαν ακόμη ένα ή περισσότερα προβλήματα υγείας, έναντι 16% των ασθενών χωρίς κορονοϊό.

Στην ηλικιακή ομάδα των 18-64 ετών, το ποσοστό ατόμων με μετά-Covid προβλήματα, ήταν 35% έναντι 15% στους συνομήλικους χωρίς Covid-19. Ενώ στους άνω των 65 ετών τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 45% έναντι 19%. Οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι περίπου το 27% των ηλικιωμένων και το 21% των κάτω των 65 ετών εμφανίζουν προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με την προηγηθείσα Covid-19.