ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Πόσες ώρες είναι ΟΚ να πίνεις τον ίδιο καφέ;

Pexels

Είναι από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, αγαπημένη (αν όχι απαραίτητη) καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια coffee lovers. Έχεις όμως αναρωτηθεί ποτέ για τη διάρκεια ζωής τoυ αγαπημένου σου  καφέ;

Υπάρχουν αμέτρητα είδη καφέ που ποικίλλουν τόσο σε γεύση, όσο και ένταση. Εκτός από την ενεργειακή ώθηση που τον χαρακτηρίζει, ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι προάγουν την υγεία. Αρκετά όμως με τα θεωρητικά. Πάμε να δούμε τα πιο πρακτικά που πρέπει να ξέρεις.

Ζεστός καφές και εσπρέσο

Πόσες ώρες είναι ΟΚ να πίνεις τον ίδιο καφέ; Pexels

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ζεστός καφές είναι πιο φρέσκος για περίπου 20-30 λεπτά σε ανοιχτό φλιτζάνι ή για μία ώρα σε σφραγισμένο δοχείο.

Ωστόσο, μπορείς να πίνεις καφέ ακόμα και μερικές ώρες μετά την παρασκευή του. Ο καφές στον οποίο δεν έχει προστεθεί γάλα ή κρέμα, όπως ο καφές φίλτρου σε μια καφετιέρα, είναι πιθανότατα ΟΚ προς κατανάλωση μέχρι και 4 ώρες μετά την παρασκευή του. Αν από την άλλη προσθέσεις γάλα, θα πρέπει να τον καταναλώσεις μέσα σε 2 ώρες.

Πώς να διατηρήσεις τους ολόκληρους κόκκους

Ανάλογα με τον τρόπο φύλαξής τους, οι ολόκληροι, καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ μπορούν να διατηρηθούν για μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες. Μερικές φορές ακόμη και για χρόνια.

Μια σφραγισμένη συσκευασία καβουρδισμένων κόκκων, που δεν έχει ανοιχτεί και αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από θερμότητα, υγρασία και φως, θα παραμείνει φρέσκια μέχρι την ημερομηνία λήξης.

Μόλις ανοίξεις μια συσκευασία καβουρδισμένων κόκκων καφέ, οι κόκκοι θα παραμείνουν φρέσκοι για 1-3 εβδομάδες. Για καλύτερα αποτελέσματα, φύλαξε τους κόκκους σε ένα στεγνό, αεροστεγές δοχείο, μακριά από το φως και πηγές θερμότητας και σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπορείς επίσης να διατηρήσεις τους κόκκους καφέ στην κατάψυξη σε σφραγισμένα δοχεία για 3-4 μήνες. Ωστόσο, η κατάψυξη δεν θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση της ποιότητας και της γεύσης τους.

Οι κόκκοι που έχουν διατηρηθεί πέρα από αυτές τις χρονικές περιόδους μπορεί να έχουν μπαγιάτικη γεύση ή να χάσουν τη φρεσκάδα τους. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι επικίνδυνοι για κατανάλωση. Συνήθως, απλώς θα μειωθεί η ποιότητά τους.

Αλεσμένος καφές

Παρόμοια με τους κόκκους, μια κλειστή συσκευασία αλεσμένου καφέ θα πρέπει να παραμείνει φρέσκια μέχρι την ημερομηνία λήξης του κατασκευαστή.

Οι ανοιγμένες συσκευασίες πρέπει να διατηρούνται σε αδιαφανές, αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από θερμότητα, φως και υγρασία. Όταν αποθηκεύεται με αυτόν τον τρόπο, ο καφές παραμένει συνήθως φρέσκος για 1-2 εβδομάδες.

Ο στιγμιαίος καφές έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να διαρκέσει 2-20 χρόνια όταν αποθηκεύεται σωστά. Δηλαδή σε σφραγισμένη συσκευασία ή αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος. Οι ανοιγμένες συσκευασίες, πιστεύεται επίσης ότι διαρκούν έως και αρκετά χρόνια.

Οι κάψουλες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε μια καφετιέρα εσπρέσο, είναι ένας άλλος τύπος αλεσμένου καφέ. Θα παραμείνουν επίσης φρέσκοι μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

Αποθήκευσε τις κάψουλες σε δοχείο ή συρτάρι μακριά από τη θερμότητα και το φως. Δεδομένου ότι είναι μεμονωμένα σφραγισμένα, δεν είναι τόσο σημαντικό να τις διατηρείς σε αεροστεγές ή καλά σφραγισμένο δοχείο.

Να θυμάσαι γενικά ότι ο αλεσμένος καφές είναι συνήθως ασφαλής για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης, όπως συμβαίνει και με τους κόκκους. Ωστόσο, πιθανότατα δεν θα έχει την ίδια φρέσκια ή ισχυρή γεύση.