ΥΓΕΙΑ

Πώς το dark mode στο κινητό επηρεάζει την υγεία σου

Unsplash

Πριν εντοπίσουμε το πώς βοηθά το dark mode, να ξεκινήσουμε με το τι είναι ακριβώς. Είναι αυτή η επιλογή στο κινητό σου που σου επιτρέπει να αλλάξεις το φόντο και τα γράμματα. Το λευκό φόντο γίνεται μαύρο και τα γράμματα πιο έντονα.

Ο βασικός λόγος που το κάνεις είναι για να ξεκουράσεις τα μάτια σου. Υποτίθεται ότι το λευκό φόντο εκλύει έντονη λάμψη που γίνεται επιβλαβής για τα μάτια. Οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν ότι δεν είναι τόσο απλό τελικά.

«Υπήρχε αρχικά ανησυχία για την ένταση του blue light που έρχεται από τις φωτεινές λευκές οθόνες και κατά πόσο επηρεάζει την υγεία των ματιών μας. Δεν υπάρχει όμως ένδειξη για επικινδυνότητα. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι το blue light επηρεάζει τους κύκλους του ύπνου και την ποιότητά του», υποστηρίζει ο οφθαλμολόγος Δρ. Benjamin Bert.

Τα μάτια μας είναι υψηλά ευαίσθητα στο φως και μία έρευνα του 2019 στο Current Biology το επιβεβαιώνει. Το έντονο φως, ακόμα και το κίτρινο ή το μπλε, δημιουργεί πρόβλημα στο μοτίβο του ύπνου. Το έντονο φως στέλνει το μήνυμα ότι είναι μέρα, ο εγκέφαλος σταματά να παράγει μελατονίνη, την ορμόνη που σε κάνει να κοιμάσαι. Επομένως, το dark mode ίσως σε βοηθά να νυστάξεις.

Ο φωτισμός του δωματίου

Ένα δωμάτιο με έντονο φωτισμό κάνει σίγουρα τη διαφορά. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι σίγουρα προτιμότερο να έχεις dark mode. Άλλη έρευνα του 2017 έδειξε ότι το dark mode δεν είναι ιδιαίτερα βολικό όταν ο φωτισμός του δωματίου είναι πολύ χαμηλός.

Γιατί είναι προτιμότερο το dark mode

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας έχει καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Τα μάτια μας προσαρμόζονται πιο εύκολα και δεν κουράζονται το ίδιο όταν επιλέγουμε τη ρύθμιση για σκοτάδι. Είναι επίσης σχεδιασμένο στο να συμβάλει στην αύξηση παραγωγή της μελατονίνης ώστε να κοιμάσαι πιο εύκολα. Ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για το αν βοηθά σε μεγάλο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να πειραματιστείς με τα χρώματα και τις αντιθέσεις για να δεις τι ωφελεί εσένα.