ΥΓΕΙΑ

Η σωστή στάση για διάβασμα, σύμφωνα με έναν χειροπρακτικό

Unsplash

Περιμένεις πώς και πώς να έρθει το Σαββατοκύριακο να χαλαρώσεις και να κάνεις όλα αυτά που δεν προλαβαίνεις τις καθημερινές. Το αγαπημένο σου διάβασμα είναι ένα εξ αυτών.

Έχουμε μιλήσει για τη σωστή στάση σώματος στη δουλειά και για τη σημασία του stretching ώστε να μην πιάνεσαι. Μην ξεχνάς όμως ότι πρέπει να κάθεσαι σωστά, ακόμα και όταν χαλαρώνεις. Αν δηλαδή διαβάζεις τον αγαπημένο σου Stephen King ξαπλωμένη στο πλάι ή μπρούμυτα στο πάτωμα, μπορείς να καλωσορίσεις τους πόνους στην πλάτη. Κρίμα να την πατήσεις από το διάβασμα.

«Όταν κάθεσαι για πολλές ώρες  με το κεφάλι σου να κρέμεται μπροστά ενώ διαβάζεις ένα βιβλίο, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Από πιάσιμο, νευροκαβαλίκευμα, αρθριτικά και δισκοκήλη» μας λέει ο χειροπρακτικός Derrell Blackburn και μας προβληματίζει. «Για κάθε 2,5 εκατοστά που σκύβεις, είναι σαν να προσθέτεις στην πλάτη και τους μύες σου 5 κιλά βάρος. Υπολόγισε και το βάρος του κεφαλιού, που είναι άλλα 6 κιλά.

Η σωστή στάση στο διάβασμα

Η ιδανική θέση για διάβασμα είναι να είσαι καθιστή με τα πέλματα να ακουμπούν στο πάτωμα. Άρα ξέχνα το κρεβάτι και τον καναπέ. Φέρε το βιβλίο κοντά στο πρόσωπο και όχι το πρόσωπο στο βιβλίο. «Εάν γέρνεις πολύ πάνω του, σκύβεις αναγκαστικά και το κεφάλι. Αν βάλεις πολλά μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σου, προκαλείς το ίδιο πράγμα. Ακουμπάς σε μαξιλάρια, το κεφάλι γέρνει μπροστά και μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που περνά στους πνεύμονες. Άρα διπλό το κακό», τονίζει ο χειροπρακτικός  Jay Heller.

Καθιστή στο κρεβάτι

Αφού το διάβασμα γίνεται σε καθιστή στάση, αν θέλεις οπωσδήποτε να είσαι στο κρεβάτι σου, ανασηκώσου. Μπορείς να βάλεις μαξιλάρι πίσω στη μέση και να υποστηρίξεις τη σπονδυλική στήλη. Επίσης, ένα βιβλίο στα πόδια σε βοηθά να ακουμπάς  τους αγκώνες για να μην πιάνονται γρήγορα. Το βιβλίο πρέπει να είναι στην ευθεία των ματιών ώστε να μην πονάει ο αυχένας. Ακούγεται δύσκολο; Λίγη εξάσκηση και θα το καταφέρεις.