ΠΡΟΣΩΠΟ

Γιατί χρειάζεται να φοράς αντηλιακό ενώ δεν βγαίνεις από το σπίτι;

Imaxtree Imaxtree

Η καραντίνα έχει αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας, μέσα σ’ αυτά και τη ρουτίνα ομορφιάς μας, την οποία καλούμαστε να προσαρμόσουμε στις νέες συνθήκες ζωής και εργασίας.

 

 

 

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι περνάμε τις περισσότερες ώρες- τη μέρα μας ολόκληρη- στο σπίτι (aka σε εσωτερικό χώρο) ή μέρες που έχει συννεφιά (όπως η σημερινή), έχει δημιουργήσει μία σύγχυση γύρω από πολλά πράγματα μέσα στο κεφάλι μας, όπως το αντηλιακό. Χρειάζεται να απλώνω το αντηλιακό κάθε μέρα στο πρόσωπό μου τώρα που δεν βγαίνω από το σπίτι, ή μπορώ να το παραλείψω; Η απάντηση σε πρώτη φάση είναι μονολεκτική. Ναι. Πρέπει να φοράς αντηλιακό κάθε μέρα, ακόμη κι αν μένεις, πόσο μάλλον αν δουλεύεις από το σπίτι. Με τη βοήθεια της δερματολόγου Θεώνης Ματούλα, σου εξηγούμε με συντομία το γιατί.

Γιατί πρέπει να φοράς αντηλιακό μέσα στο σπίτι;

«Η μία από τις δύο υπεριώδεις ακτινοβολίες, η UVA (η άλλη είναι η UVB), είναι η μορφή της ηλιακής ακτινοβολίας που διαπερνά τα τζάμια – παράθυρα και είναι υπεύθυνη, εκτός από τον καρκίνο του δέρματος και για τη φωτογήρανση. Αξίζει να τονίσουμε ότι η UVA είναι εκείνο το μήκος κύματος, το οποίο διεισδύει πιο βαθιά χωρίς να προκαλεί ηλιακό έγκαυμα – επομένως δε δίνει προειδοποιητικά σημάδια ούτως ώστε να το αντιληφθούμε. Άλλωστε, γνωρίζεις ότι το 90% της γήρανσης του δέρματος προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία;» λέει χαρακτηριστικά.

Τα περισσότερα παράθυρα φιλτράρουν τις ακτίνες UVB(burning), οπότε μην περιμένεις να πάθεις κάποιο ηλιακό έγκαυμα, αν το γραφείο σου για παράδειγμα, είναι δίπλα σε ένα παράθυρο. Το θέμα είναι πως οι ακτίνες UVA (ageing) μπορούν να περάσουν μέσα από τα παράθυρα, ακόμη και τις μέρες με συννεφιά ή και βροχή, διεισδύοντας βαθύτερα στην επιδερμίδα, προκαλώντας της παράλληλα φθορά.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου που αντιμετωπίζονται με τη χρήση αντηλιακού. Το μπλε φως που προέρχεται από τεχνητές συσκευές όπως LED οθόνες, τις οθόνες κινητών, τους υπολογιστές δεν περιέχει ούτε UVA ή UVB ακτίνες. Έχει μικρό μήκος κύματος αλλά υψηλή ενέργεια και συμβάλλει στη δημιουργία ελεύθερων ριζών και ρυτίδων, στην υπερμελάγχρωση κλπ που βλάπτουν το δέρμα σε βάθος χρόνο. «Το ότι #μένουμεσπίτι σημαίνει ότι χρειαζόμαστε, παράλληλα, προστασία λόγω της έκθεσής μας στο μπλε φως. Δυστυχώς, οι συσκευές μας, όπως υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο, tablet, τηλεόραση εκπέμπουν μπλε φως. Γνωρίζεις ότι η έκθεση επί 4 ημέρες σε πηγές μπλε φωτός ισοδυναμούν με ηλιοθεραπεία επί 20 λεπτά;»

Τι πρέπει να κάνεις;

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως χρειαζόμαστε αντηλιακή προστασία, ειδικά εάν το γραφείο που δουλεύεις καθημερινά από το σπίτι είναι μπροστά/ κοντά στο παράθυρο της κουζίνας ή στο ηλιόλουστο σαλόνι, πόσο μάλλον αν βγαίνεις στο μπαλκόνι. Φρόντισε λοιπόν, καθημερινά να απλώνεις ένα αντηλιακό με προστασία ευρέος φάσματος στο πρόσωπό σου, το οποίο θα πρέπει να σε προστατεύει τόσο από τις UVA και τις UVB ακτίνες, όσο και το μπλε φως.