ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πίστευες ότι τα φασόλια γίνονται τέλειο πρωινό; 4 συνταγές που το αποδεικνύουν

Unsplash

Έπρεπε να έρθει πανδημία για να εκτιμήσουμε το καλό σπιτικό φαγητό και τα παραγκωνισμένα φασόλια.

Αν θέλεις να ζήσεις πολύ παραπάνω και να πάρεις μπόλικες φυτικές ίνες (γιατί τα λαχανικά δεν κάνουν θαύματα από μόνα τους), πρέπει να θυμάσαι ότι υπάρχουν τα αγαπημένα μας όσπρια, και δη, τα φασόλια που δεν γίνονται μόνο σούπα ή στον φούρνο. Μπορούν να μπουν κανονικά στο πρωινό σου. Οι Βρετανοί και οι Μεξικάνοι το κάνουν ήδη. Εμείς είμαστε κορόιδα δηλαδή;

Για πάμε να πάρουμε λίγη έμπνευση από υπέροχες συνταγές που έχουν ως πρωταγωνιστή τα φασόλια και που θα γίνουν μερικά από τα αγαπημένα σου πρωινά.

Φασόλια με αβοκάντο σε τοστ

Υλικά:

1 κουταλιά ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο

μισό κιλό βρασμένα φασόλια

ρίγανη

αλατοπίπερο

2 αβοκάντο σε φέτες

4 φέτες ψωμί του τοστ ολικής

Εκτέλεση:

Σόταρε σε τηγάνι το σκόρδο, πρόσθεσε τα φασόλια, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο για 4-5 λεπτά ακόμη. Για να το σερβίρεις, λιώσε μισό αβοκάντο σε κάθε πλευρά του ψωμιού και βάλε από πάνω μία γεμάτη κουταλιά από το μείγμα των φασολιών.

Μεξικάνικα migas

Υλικά:

1μιση κουταλιά βούτυρο

1μιση κουταλιά ελαιόλαδο

5-6 τορτίγιες από καλαμπόκι

1 πιπεριά χαλαπένιο σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο

5 αυγά χτυπημένα

μισό φλιτζάνι τριμμένο τυρί

μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόλιανδρο

λίγο αλάτι

μαύρα φασόλια, αβοκάντο και κόκκινη σάλτσα για σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ζέστανε το λάδι με το βούτυρο στο τηγάνι και τηγάνισε τις τορτίγιες. Περίμενε να κρυώσουν και άναψε πάλι το μάτι βάζοντας το χαλαπένιο και το σκόρδο και μετά τα χτυπημένα αυγά, λίγο λίγο. Ρίξε και λίγο αλάτι. Βάλε μετά τον κόλιανδρο και το τυρί και σέρβιρέ τα όλα μαζί με τα μαύρα φασόλια, το αβοκάντο και την κόκκινη σάλτσα.

Πρωινό μπολ με φασόλια και πατάτες

Υλικά για τις πατάτες:

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλάκι ξίδι

μισό κουταλάκι κάρι

2 κουταλιές μαγιά

αλατοπίπερο

2 χοντροκομμένες πατάτες με τη φλούδα

Για το μπολ:

μισό φλιτζάνι βρασμένα μαύρα φασόλια

τηγανητό αυγό

κόλιανδρο, πίκλα κρεμμυδιού

Για τη σος αβοκάντο:

μισό αβοκάντο

1/4 φλιτζάνι κόλιανδρο

1 πιπεριά χαλαπένιο

χυμό από 1 lime

μισό φλιτζάνι νερό

λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάλε τα υλικά για τις πατάτες στο μούλτι και βάλε τις πατάτες σε αντικολλητικό χαρτί. Ρίξε από πάνω τη μαρινάδα και ψήσε στον φούρνο 40-45 λεπτά. Για τη σος αβοκάντο, βάλε όλα τα υλικά στο μούλτι και όταν γίνουν οι πατάτες, φτιάξε το μπολ σου. Τις πατάτες, τα φασόλια, το αυγό και τη σος αβοκάντο.

Porridge με ροβίτσα

Υλικά:

1 φλιτζάνι ροβίτσα

4μιση φλιτζάνια νερό

1 στικ κανέλας

1 κομματάκι τζίντζερ

1 φλιτζάνι ζάχαρη

λίγο αλάτι

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι γάλα καρύδας

Εκτέλεση:

Βράσε τη ροβίτσα με το νερό, το τζίντζερ και την κανέλα και σιγόβρασε για 40 λεπτά. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια και σιγόβρασε μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Ρίξε και το γάλα καρύδας ανακατεύοντας για 2 λεπτά και αφαίρεσε το τζίντζερ και την κανέλα πριν σερβίρεις.