ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 λαχταριστές συνταγές με ανοιξιάτικα λαχανικά, γιατί κοντοζυγώνει η ωραιότερη εποχή

Unsplash

Αν και ο Μάρτιος είναι πάντα ο πιο αναποφάσιστος μήνας (καιρικά μιλώντας), αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Και μπορεί φέτος να μας βρίσκει σε καραντίνα, αλλά υπάρχει τρόπος να την βάλουμε στη ζωή μας. Ειδικά μέσα από τη διατροφή.

Σιγά σιγά, θα φύγουμε από τις πολύ βαριές σούπες και τα βραστά κατσαρόλας και θα περάσουμε σε συνταγές με υπέροχα ανοιξιάτικα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, η ρόκα, τα πράσα, τα ραδίκια και ο αρακάς. Εξάλλου, όλοι οι διατροφολόγοι μάς συστήνουν να επιλέγουμε κυρίως εποχιακά λαχανικά, γιατί είναι πάντα τα πιο φρέσκα. Εμείς σου δίνουμε μερικές λαχταριστές συνταγές για να συνοδεύσεις τα ανοιξιάτικα λαχανικά. Και κυρίως να τις φτιάξεις το πολύ σε 30 λεπτά.

Σούπα με αρακά και μέντα

Δεν στερούμαστε τις σούπες, επειδή φεύγει ο χειμώνας. Απλά επιλέγουμε πιο ελαφριά και δροσερά υλικά, όπως η μέντα.

Υλικά για 6 μερίδες:

1 κουταλιά ελαιόλαδο

3 πράσα σε λεπτές φέτες

2 στικ σέλερι σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδου

6 φλιτζάνια φρέσκο αρακά

4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο

1/4 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού

1/4 φλιτζάνι φύλλα μέντας

1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

1/4 φλιτζάνι άνηθο

1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σόταρε σε ελαιόλαδο τα πράσα και το σέλερι για 5 λεπτά και πρόσθεσε το σκόρδο. Τέλος, βάλε τον αρακά και τον ζωμό και άσε να σιγοβράσουν όλα για 20 λεπτά.

Ρίξε όλα τα βότανα στη σούπα και άφησέ τα εκεί για 5 λεπτά. Χτύπησε με το beamer και πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος αλλά και αλατοπίπερο.

Σαλάτα σπαράγγια με σος βινεγκρέτ

Υλικά για 2 άτομα:

200 γραμμάρια σπαράγγια

125 γρμμάρια σκουμπρί σε κονσέρβα

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

φρέσκο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

Υλικά για τη βινεγκρέτ:

2 κουταλιές ηλιέλαιο

1 κουταλιά σουσάμι

1 κουταλιά μαύρο σουσάμι

3 κουταλιές ξίδι

1μιση κουταλιά σόγια σος

3 κουταλιές mirin (αν το βρεις, είναι το πολύ γλυκό σάκε)

Εκτέλεση:

Ψήσε τα σπαράγγια στον φούρνο, σε μικρά κομμάτια, αφού τα περάσεις με ελαιόλαδο για 6 με 8 λεπτά. Και πάμε να φτιάξουμε τη βινεγκρέτ. Σόταρε για λίγο τα σουσάμια, ώστε να αναδυθούν τα αρώματά τους. Πρόσθεσέ το μαζί με όλα τα υλικά, σε ένα μπολ.

Όταν είναι έτοιμα τα σπαράγγια, σέρβιρέ τα και ρίξε από πάνω τη μισή βινεγκρέτ. Βάλε τα κομμάτια από το σκουμπρί από πάνω. Ρίξε την υπόλοιπη βινεγκρέτ και το κρεμμυδάκι.

Ριζότο με ψητά μανιτάρια και ρόκα

Υλικά για 4 μερίδες:

Για τα μανιτάρια:

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδου

μισό κιλό μανιτάρια σε φέτες

λίγο αλάτι

Για το ριζότο:

1 κουταλιά ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδου

1 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο

μισό φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί

3-4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο

1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

2 κουταλιές βούτυρο

ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Ανακάτεψε καλά τα υλικά για τα μανιτάρια και ψήσε στον φούρνο σε 180 βαθμούς.

Για να φτιάξεις το ριζότο, σόταρε το σκόρδο με το ρύζι σε μέτρια φωτιά. Όταν μυρίσει έντονα το σκόρδο, πρόσθεσε το κρασί, μετά τα 2μιση φλιτζάνια ζωμό και άσε να σιγοβράσουν.

Μετάφερε τα δύο τηγάνια (με καπάκι) στον φούρνο και ψήσε για περίπου 15 λεπτά. Άσε τα μανιτάρια μέσα λίγο ακόμα και ξαναβάλε το ριζότο σε χαμηλή φωτιά. Βάζε σιγά σιγά τον υπόλοιπο ζωμό, την παρμεζάνα, το βούτυρο, το ξύσμα και χυμό λεμονιού και το αλάτι. Σέρβιρε το ριζότο με τα μανιτάρια, λίγη ακόμη παρμεζάνα και λεμόνι.

Γαρίδες με κουνουπίδι και ρόκα (για πιάτο με ανοιξιάτικα λαχανικά)

Υλικά:

Για τις γαρίδες:

μισό κιλό καθαρισμένες γαρίδες

1 κουταλιά πάπρικα

2 κουταλιές σκόνη σκόρδου

μισό κουταλάκι πιπέρι καγιέν

1 κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

Για το κουνουπίδι:

1 κουταλιά ανάλατο βούτυρο

4 φλιτζάνια κουνουπίδι που έχεις περάσει από blender και μοιάζει με ρύζι

1 φλιτζάνι γάλα

μισό φλιτζάνι τριμμένο κατσικίσιο τυρί

αλατοπίπερο

Για τη ρόκα:

1 κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδου

4 φλιτζάνια baby ρόκα

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Ανακάτεψε καλά τις γαρίδες με όλα τα υλικά και βάλτες στο ψυγείο.

Πάμε να φτιάξουμε το κουνουπίδι. Λιώσε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και βάλε το κουνουπίδι για 2-3 λεπτά. Βάλε το μισό γάλα και άσε το να σιγοβράσει για 6-8 λεπτά. Συνέχισε με το υπόλοιπο γάλα και μόλις γίνει κρεμώδες, ρίξε το κατσικίσιο τυρί και το αλατοπίπερο.

Για να κάνεις τη ρόκα, σόταρε το σκόρδο για 1 λεπτό και πρόσθεσε τη ρόκα και το αλατοπίπερο για 3-4 λεπτά. Βάλε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και ρίξε το μείγμα της γαρίδας για 4-5 λεπτά. Σέρβιρε παίρνοντας από όλες τις παρασκευές.

Σαλάτα κινόα με γουακαμόλε

Υλικά:

1 φλιτζάνι κινόα

2 αβοκάντο, κομμένα στη μέση

μισό ξερό κρεμμύδι

μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόλιανδρο

2 κουταλιές χυμό lime

λίγο αλάτι

μισό κιλό μαύρα φασόλια

1 φλιτζάνι τοματίνια

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

μαρούλι, σκόρδο και φέτες lime για σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βράσε το κινόα και άφησέ το σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάλε τη σάρκα του αβοκάντο και βάλτην σε ένα μπολ, λιώσε την και ρίξε μέσα το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο, το αλάτι και τον χυμό lime.

Πρόσθεσε μέσα τα έτοιμα μαύρα φασόλια, τα τοματίνια και το κινόα. Σέρβιρε με μαρούλι, σκόρδο και φέτες lime.

Σαλάτα ζυμαρικών με σαλάμι, αγκινάρα και ρικότα

Υλικά:

μισό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1/4 φλιτζάνι βαλσάμικο

1 κουταλάκι μουστάρδα

αλατοπίπερο

μισό κιλό φαρφάλες

2 φλιτζάνια σαλάμι (της αρεσκείας σου)

350 γραμμάρια καρδιές αγκινάρας

2 κουταλιές δενρολίβανο

1 φλιτζάνι τυρί ρικότα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολάκι, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, με το βαλσάμικο, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο και βράσε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Ανακάτεψε τα κρύα ζυμαρικά με το σαλάμι, την αγκινάρα, το δενρολίβανο και το dressing.