ΥΓΕΙΑ

Πυρετός: 7 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Pexels

Ο πυρετός είναι μια προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Είναι ένα μέρος μιας συνολικής απόκρισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος και συνήθως προκαλείται από μία λοίμωξη.

Όπως συμβαίνει συχνά σε ιατρικά φύσεως θέματα, έτσι και ο πυρετός περιβάλλεται από διάφορους μύθους που βασίζονται σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «συμβατική σοφία». Παρακάτω αναλύουμε εφτά από τις πιο δημοφιλείς, αλλά ταυτόχρονα λανθασμένες πεποιθήσεις, σε ό,τι έχει να κάνει με τον πυρετό.

Πυρετός Pexels

Μύθος #1: Ο πυρετός είναι επικίνδυνος, ειδικά για τα παιδιά

Πραγματικότητα: Ο πυρετός είναι η πιο υγιής απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν καταπολεμά μια μόλυνση. Επειδή είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια, ο πυρετός δεν είναι επιβλαβής ούτε για τους ενήλικες ούτε για τα παιδιά, αλλά προκαλεί μεγάλο φόβο και άγχος, ιδιαίτερα στους γονείς μικρών παιδιών.

Μύθος #2: Τα θερμόμετρα υδραργύρου δεν είναι αξιόπιστα

Πραγματικότητα: Τα τελευταία χρόνια, πολλοί συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιούμε θερμόμετρα υδραργύρου, αλλά όχι επειδή είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Όταν αυτά τα θερμόμετρα δεν απορρίπτονται σωστά, μπορεί να καταλήξουν σε πηγές νερού, όπως ποτάμια ή ωκεανοί. Όταν ο υδράργυρος έρχεται σε επαφή με το νερό, μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, μια ουσία που απορροφάται από τα ψάρια και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη, νευρολογική βλάβη στους ανθρώπους, όταν τα καταναλώνουν. Όμως ο υδράργυρος στα θερμόμετρα δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τους ασθενείς που τα χρησιμοποιούν για να μετρήσουν τη θερμοκρασία τους. Τα θερμόμετρα υδραργύρου εξακολουθούν να είναι ασφαλή και αξιόπιστα, όπως και τα ηλεκτρονικά και ψηφιακά θερμόμετρα.

Μύθος #3: Προκαλεί μηνιγγίτιδα

Πραγματικότητα: Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο υψηλός πυρετός προκαλεί εγκεφαλική βλάβη ή επηρεάζει τη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών. Ούτε προκαλεί μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο). Στην πραγματικότητα, ο πυρετός είναι σημάδι λοίμωξης του νευρικού συστήματος, όπως η μηνιγγίτιδα ή η εγκεφαλίτιδα. Η φλεγμονή των μηνίγγων, συνήθως προκύπτει από μόλυνση που προκαλείται από ιό, βακτήρια, μύκητες και άλλα μικρόβια. Τα πιο περίπλοκα είναι αυτά που προκαλούνται από βακτήρια, τα οποία συχνά έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, ακόμη και αφού ο ασθενής λάβει έγκαιρη και επαρκή φροντίδα.

Μύθος #4: Ο πυρετός προκαλεί επιληπτικές κρίσεις

Πραγματικότητα: Μόνο το 2% έως 8% των παιδιών με πυρετό υποφέρουν από επιληπτικές κρίσεις και ο βασικός παράγοντας δεν είναι πόσο υψηλός είναι ο πυρετός, αλλά η γενετική προδιάθεση του παιδιού. Τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό επιληπτικών κρίσεων, είναι πιο ευαίσθητα σε οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας, όσο μικρή κι αν είναι. Επίσης, ακόμα και αν οι κρίσεις ελέγχονται με φαρμακευτική αγωγή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επαναληφθούν.

Μύθος #5: Ο υψηλός πυρετός είναι ο πιο επικίνδυνος

Πραγματικότητα:  Μερικές φορές το κοινό κρυολόγημα προκαλεί πολύ υψηλό πυρετό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ένας ελαφρύς πυρετός, μπορεί να συνοδεύει μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Ευτυχώς, τα περισσότερα κρούσματα πυρετού στα μωρά και τα μικρά παιδιά προκαλούνται από ιούς, ενώ πολύ λίγα από βακτήρια. Γι’ αυτό, εκτός από την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του παιδιού, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων όπως έμετος, δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορη αναπνοή, αυξημένο καρδιακό ρυθμό (ταχυκαρδία), αδυναμία και γενική δυσφορία . Όταν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα ή όταν ο πυρετός επιμένει για περισσότερες από 48 ώρες, αναζήτησε ιατρική συμβουλή.

Μύθος #6: Το να κάνεις ένα ζεστό ή κρύο μπάνιο μειώνει γρήγορα τον πυρετό

Πραγματικότητα: Οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να προσπαθήσουν να μειώσουν τον πυρετό, συχνά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν πρέπει ποτέ να κάνεις ένα ζεστό ή ένα κρύο μπάνιο, κάτι που θα προκαλούσε ξαφνική αλλαγή στη θερμοκρασία και θα ωθήσει το σώμα να ανακτήσει τη θερμική του ισορροπία. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης, είναι να φοράς ελαφριά ρούχα, να αερίζεται το δωμάτιο που βρίσκεσαι και να αυξάνεις την ποσότητα των υγρών που καταναλώνεις για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Μύθος #7: Πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται φάρμακα για τη μείωση του πυρετού

Πραγματικότητα: Πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν σχετίζονται με κάποια ασθένεια, μπορεί να προκαλέσουν πυρετό. Πιο σημαντικό από την θερμοκρασία που εμφανίζεται στο θερμόμετρο, είναι η γενική κατάσταση του ασθενούς. Για παράδειγμα, αν έχεις πυρετό, αλλά γενικά νιώθεις καλά και έχεις όρεξη, πιθανότατα θα αναρρώσεις σε λίγες μέρες με την κατάλληλη φροντίδα στο σπίτι και χωρίς να χρειάζεσαι φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακολογική θεραπεία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη ενόχληση. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη. Αυτά τα φάρμακα δεν βοηθούν τον ασθενή να ανακάμψει γρηγορότερα ή να αποφύγει τις επιπλοκές. Επίσης, δεν μπορούν να εμποδίσουν τη θερμοκρασία του ασθενούς να αυξηθεί ξανά. Μόλις τελειώσει η δράση του φαρμάκου, ο πυρετός θα επιστρέψει, όσο υπάρχει η μόλυνση και το σώμα προσπαθεί να αμυνθεί. Επίσης, τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα μόνο για βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά όχι για ιογενείς.