ΠΑΙΔΙ

Τι έχει το παιδί; Κρυολόγημα, γρίπη ή Covid-19;

Unsplash

Το παιδί σου έχει πονόλαιμο, βήχα και υψηλό πυρετό. Είναι COVID-19; Μπορεί να είναι η γρίπη; Ή απλά κρυολόγημα;

Τι έχει το παιδί;

Όλες αυτές οι ασθένειες προκαλούνται από ιούς που μολύνουν την αναπνευστική οδό. Όλες μπορούν να μεταδοθούν εύκολα, από άτομο σε άτομο. Επειδή προκαλούν κάποια παρόμοια συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις. Παρακάτω, θα βρεις μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις εάν το παιδί σου αρρωστήσει.

κρυολόγημα, ίωση ή Covid-19; Unsplash

Το κοινό κρυολόγημα (Προκαλείται από πολλούς διαφορετικούς ιούς)

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος, είναι συνήθως ήπια. Συχνά περιλαμβάνουν ενόχληση στο λαιμό, καταρροή ή βουλωμένη μύτη και φτέρνισμα. Εάν υπάρχει πυρετός, δεν είναι υψηλός. Ένα παιδί με κρυολόγημα συνήθως νιώθει αρκετά καλά, έχει φυσιολογική όρεξη και φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας. Δεν υπάρχει εξέταση για το κοινό κρυολόγημα, ούτε ειδική θεραπεία. Απλώς χρειάζεται να κάνει τον κύκλο του.

Η γρίπη (Προκαλείται από τον ιό της γρίπης)

Η γρίπη μπορεί επίσης να είναι ήπια. Συνήθως, όμως, τα παιδιά με γρίπη, αισθάνονται χειρότερα από ό,τι αν έχουν ένα κοινό κρυολόγημα. Μπορεί να εμφανίσουν πυρετό που εμφανίζεται ξαφνικά, με ρίγη, πονοκέφαλο και πόνους στο σώμα. Μπορεί να έχουν πονόλαιμο, καταρροή και βήχα. Και γενικά νιώθουν κουρασμένα και δεν έχουν πολλή όρεξη. Μερικά παιδιά έχουν ακόμη και πόνο στην κοιλιά, ναυτία, έμετο ή διάρροια.

Ένας παιδίατρος μπορεί να ελέγξει εάν το παιδί, έχει γρίπη κάνοντας μια εξέταση που αναζητά τον ιό της γρίπης. Τα περισσότερα παιδιά με γρίπη, αισθάνονται καλύτερα στο σπίτι με πολλά υγρά, ξεκούραση και φροντίδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιικό φάρμακο για να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να συντομεύσει την ασθένεια. Μερικά παιδιά αρρωσταίνουν πιο βαριά και μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι πολλά κρούσματα γρίπης μπορούν να προληφθούν με το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο.

Covid-19 (Προκαλείται από έναν τύπο κορωνοϊού)

Τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από Covid-19, μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι ήπια, όπως αυτά ενός κοινού κρυολογήματος. Ταυτόχρονα, άλλα, μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Από την άλλη, τα συμπτώματά τους μπορεί να διαφοροποιούνται. Για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια γεύσης ή όσφρησης ή ποικιλία εξανθημάτων.

Μερικές φορές τα παιδιά αναπτύσσουν συμπτώματα αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον Covid-19, ως μέρος μιας κατάστασης που ονομάζεται, πολυσυστημική φλεγμονώδης νόσος στα παιδιά. Και σπάνια, τα παιδιά μπορεί να έχουν συμπτώματα που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια κατάσταση γνωστή ως μακρά COVID.

Για να ελέγξει εάν το παιδί έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ο παιδίατρος μπορεί να κάνει ένα rapid τεστ, που αναζητά ένα κομμάτι του ιού στην αναπνευστική οδό. Μπορεί επίσης να ελέγξει για προηγούμενη λοίμωξη, κάνοντας μια εξέταση αίματος, που αναζητά αντισώματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δεν χρειάζονται κάποια συγκεκριμένη θεραπεία και νιώθουν καλύτερα με άφθονα υγρά, ξεκούραση και φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό.

Πολύ λίγα παιδιά, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση COVID-19, μπορούν να λάβουν ορισμένα φάρμακα, όπως αντιιικά φάρμακα ή μονοκλωνικά αντισώματα, για να μην αρρωστήσουν και χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι έφηβοι υψηλού κινδύνου, που έχουν έρθει σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο ή είναι πιθανό να εκτεθούν στον Covid-19, μπορούν επίσης να λάβουν αυτό το φάρμακο για να αποτρέψουν τη μόλυνση.

Μερικά παιδιά που αρρωσταίνουν βαριά από τον Covid-19, θα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, πιθανώς στη ΜΕΘ. Οι γιατροί μπορούν να τα παρακολουθούν στενά, να δίνουν οξυγόνο ή ενδοφλέβια υγρά, προχωρώντας στις κατάλληλες θεραπείες τυχόν προβλημάτων.

Ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για τον Covid-19, είναι διαθέσιμα για ενήλικες και για όλα τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω. Οι ενισχυτικές δόσεις, συνιστώνται για ενήλικες και παιδιά 5 ετών και άνω.

Πότε πρέπει να ζητήσεις ιατρική βοήθεια;

Εάν έχεις οποιεσδήποτε αμφιβολίες ή ερωτήσεις, είναι καλύτερο να επικοινωνήσεις με έναν παιδίατρο. Μια ασθένεια που μοιάζει με κρυολόγημα, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι γρίπη ή Covid-19. Και άλλες ασθένειες, όπως ο στρεπτόκοκκος ή η πνευμονία, μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά χρειάζονται διαφορετική θεραπεία. Μερικές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιο μικρόβιο προκαλεί το πρόβλημα. Στη συνέχεια, οι γιατροί μπορεί να κάνουν κάποιες εξετάσεις για να το ανακαλύψουν.

Αναζήτησε άμεσα ιατρική φροντίδα, εάν το παιδί:

 • φαίνεται να χειροτερεύει
 • έχει δυσκολία στην αναπνοή
 • έχει υψηλό πυρετό
 • έχει κακό πονοκέφαλο
 • έχει πονόλαιμο
 • φαίνεται μπερδεμένο
 • έχει έντονο πόνο στην κοιλιά
 • έχει πόνο ή πίεση στο στήθος
  δυσκολεύεται να μείνει ξύπνιο
 • φαίνεται μπλε στα χείλη ή στο πρόσωπο

Κάλεσε αμέσως τον γιατρό, εάν το παιδί έχει άσθμα ή άλλη ασθένεια και αρχίσει να αισθάνεται άρρωστο, με συμπτώματα που μπορεί να είναι η γρίπη ή Covid-19.

Μέτρα προφύλαξης;

Τα κοινά βήματα που βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων, λειτουργούν καλά και κατά του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και του COVID-19. Είναι πάντα χρήσιμο να:

 • Πλένεις τα χέρια σου καλά και συχνά. Πλύνε τα χέρια σου για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποίησε απολυμαντικό χεριών, με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.
 • Απόφυγε επαφές που ξέρεις ή φαίνονται άρρωστα.
 • Καθάρισε συχνά επιφάνειες που χρησιμοποιούνται πολύ (όπως πόμολα πόρτας, πάγκους, τηλέφωνα κ.λπ.).