ΥΓΕΙΑ

Γιατί ξυπνάς ιδρωμένη; 7 λόγοι για τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Pexels

Όταν ασκείσαι, όταν έχει ζέστη, ή όταν είσαι υπερβολικά ζεστά ντυμένη, το να ιδρώσεις, είναι αναμενόμενο. Όταν κοιμάσαι πάλι, όχι και τόσο.

Εάν αντιμετωπίζεις νυχτερινές εφιδρώσεις, πιθανότατα έχεις συνηθίσει να ξυπνάς ιδρωμένη. Πιθανότατα έχεις επίσης πει στον εαυτό σου, περισσότερες από μία φορές: «Αυτό δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό». Τι ισχύει όμως τελικά;

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις αν και ενοχλητικές, τις περισσότερες φορές είναι αβλαβείς. Μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες, άλλες περισσότερο κοινές και άλλες, λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζεις μερικούς από τους λόγους που μπορεί να ξυπνάς ιδρωμένη κατά τη διάρκεια του ύπνου σου, ή το πρωί.

Ακολουθούν 7 πράγματα που μπορεί να προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις, καθώς και τρόποι για να τις αντιμετωπίσεις.

Γιατί ξυπνάς ιδρωμένη Pexels

1. Καταναλώνεις αλκοόλ πριν τον ύπνο

Μπορεί ένα- δύο ποτά το βράδυ, να ακούγονται χαλαρωτικά, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και επομένως εφίδρωση. Το αλκοόλ χαλαρώνει τους αεραγωγούς του σώματος, γεγονός που μπορεί να κάνει την αναπνοή πιο δύσκολη. Επιπλέον, δρα και ως διεγερτικό καθώς οδηγεί σε αυξημένο, καρδιακό ρυθμό. Και τα δύο αυτά μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος. Εάν υποφέρεις λοιπόν από νυχτερινές εφιδρώσεις, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ πριν τον ύπνο, είναι μια καλή αρχή.

2. Ξυπνάς ιδρωμένη γιατί έχεις άγχος

Όταν αισθάνεσαι άγχος ή στρες, ξέρεις πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να καταφέρεις να κοιμηθείς. Ακόμα και όταν αφεθείς τελικά στην αγκαλιά του Μορφέα, το άγχος, δεν εγκαταλείπει έτσι απλά το σώμα σου. Ένα υπερδραστήριο μυαλό ανεβάζει στροφές στον εγκέφαλο και το σώμα, κάτι που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή εφίδρωση.

Για να μειώσεις τα επίπεδα άγχους και στρες πριν τον ύπνο, δοκίμασε να κάνεις ένα χαλαρωτικό ζεστό ντους, απόφυγε οθόνες και προτίμησε να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική. Βεβαιώσου ότι ο φωτισμός είναι χαμηλός, οι θόρυβοι ελάχιστοι και το δωμάτιο που κοιμάσαι, είναι δροσερό. Τέλος μη διστάσεις να αναζητήσεις επαγγελματική συμβουλή/ Το επαναλαμβανόμενο ή μακροχρόνιο στρες και το άγχος μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού ζητήματος ψυχικής υγείας, όπως αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη.

3. Το παρακάνεις με τα σκεπάσματα

Ένα ζεστό κρεβάτι με τα αγαπημένα σου παπλώματα και κουβέρτες, είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να κλείσεις μια κουραστική μέρα. Αλλά, μερικές φορές, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ άνεσης και υπερθέρμανσης. Ανάμεσα στις πιο κοινές αιτίες των νυχτερινών εφιδρώσεων, είναι κλινοσκεπάσματα, ενδύματα ύπνου ή ακόμα και ένα στρώμα που δεν «αναπνέουν». Στην πραγματικότητα, εάν ιδρώνεις υπερβολικά τη νύχτα για αυτούς τους λόγους, δεν αντιμετωπίζεις νυχτερινές εφιδρώσεις.

Φρόντισε να κρατάς την κρεβατοκάμαρά σου δροσερή, μην ντύνεσαι υπερβολικά και προτίμησε υφάσματα που επιτρέπουν στο σώμα να «αναπνεύσει», όπως τα βαμβακερά. Επίσης απόφυγε φλις κουβέρτες και παπλώματα από πούπουλα και συνθετικές ίνες. Τέλος, μπορεί να έχει έρθει η ώρα να σκεφτείς το στρώμα του κρεβατιού σου. Τα αφρώδη υλικά, μπορούν να περιορίσουν τη ροή του αέρα.

4. Ξυπνάς ιδρωμένη εξαιτίας μιας φαρμακευτικής αγωγής

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα μέρη του εγκεφάλου, τα οποία ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματός ή τους ιδρωτοποιούς αδένες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις.

Οι τύποι φαρμάκων που σχετίζονται με τις νυχτερινές εφιδρώσεις είναι:

 • Αντικαταθλιπτικά
 • Αντιρετροϊκά
 • Φάρμακα ορμονοθεραπείας
 • Φάρμακα για την υπέρταση
 • Φάρμακα για το σάκχαρο

5. Βρίσκεσαι στην εμμηνόπαυση ή στην προεμμηνόπαυση

Έχεις ακούσει για τις εξάψεις, σωστά; Λοιπόν, η εμμηνόπαυση έρχεται επίσης μαζί με νυχτερινές εφιδρώσεις. Περίπου το 75% των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών, αναφέρουν ότι έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Η συχνότητα συνήθως κορυφώνεται τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση και στη συνέχεια μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Εάν οι νυχτερινές εφιδρώσεις σου σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, απόφυγε πράγματα όπως το αλκοόλ, τα πικάντικα φαγητά, την καφεΐνη και το κάπνισμα, πριν τον ύπνο.
Διατήρησε την κρεβατοκάμαρα δροσερή και τα ρούχα που κοιμάσαι, ελαφριά. Εάν ξυπνάς ιδρωμένη, ξεσκέπασε τα πόδια και το λαιμό σου, πιες ένα ποτήρι κρύο νερό, τοποθέτησε μια δροσερή πετσέτα στο κεφάλι ή ρίξε κρύο νερό στους καρπούς σου. Η παρακολούθηση του βάρους σου και ο περιορισμός του στρες, μπορεί επίσης να μειώσει τη συχνότητα ή τη σοβαρότητα των νυχτερινών εφιδρώσεων.

6. Έχεις μια διαταραχή εφίδρωσης

Αν και είναι αρκετά σπάνιο, είναι πιθανό να πάσχεις από υπεριδρωσία, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα, παράγει υπερβολικό ιδρώτα για άγνωστους λόγους. Λιγότερο από το 3% του πληθυσμού πάσχει από πρωτοπαθή υπεριδρωσία και η αιτία είναι συνήθως άγνωστη. Δεν πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητική.

Σε αυτή την περίπτωση, επένδυσε σε ποιοτικά αντιιδρωτικά. Επίσης, έχε υπόψη σου ότι τα αποσμητικά δεν μειώνουν την εφίδρωση. Προτίμησε φαρδιά ρούχα που «αναπνέουν» και απόφυγε συνθετικές και στενές κάλτσες.

7. Υπάρχει υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μιας ιατρικής κατάστασης ή ασθένειας, όπως:

 • Αυτοάνοσες διαταραχές
 • Κατάθλιψη
 • Καρδιακές παθήσεις
 • Υπερθυρεοειδισμός
 • Παχυσαρκία
 • Σοβαρές λοιμώξεις
 • Διαταραχές ύπνου