ΥΓΕΙΑ

Πες μου πόσες μέρες θα κάνεις διακοπές για να σου πω πόσο θα ζήσεις

Unsplash

Τις περιμένεις πώς και πώς κάθε χρόνο για να φορτίσεις μπαταρίες, να ξεκουραστείς, ν’ αλλάξεις παραστάσεις, να βρεις την ηρεμία σου. Η ευεξία των διακοπών δεν είναι επιφανειακή, αλλά πολύτιμη, ζήτημα ζωής, υπερβολικά σου το λέω αυτό, αλλά ίσως να είναι κι έτσι.

Γιατί όπως έχει δείξει έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιολογίας στο Μόναχο, παίρνοντας τρεις εβδομάδες άδεια κάθε χρόνο (ιδανικά συνεχόμενες), αυξάνεις την πιθανότητα να ζήσεις περισσότερο. Γιατί ναι, η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αλλά ο παράγοντας «άγχος» θέλει τρεις βδομάδες αποχή από δουλειές και υποχρεώσεις για να υποχωρήσει.

Οι διακοπές σώζουν ζωές

Η έρευνα που διήρκησε μάλιστα 40 χρόνια, οδήγησε στο εξής πόρισμα: Όσοι άνθρωποι παίρνουν λιγότερο από τρεις βδομάδες άδεια, εμφανίζουν κατά 37% περισσότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με εκείνους που κάνουν διακοπές για 20 ή περισσότερες μέρες τον χρόνο. «Μην νομίζετε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι το αντίδοτο για τη σκληρή δουλειά και πως δεν έχετε ανάγκη την άδεια», επισήμανε ο καθηγητής Timo Strandberg από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, συμπληρώνοντας πως το στρες που μας κατατρώει υποχωρεί μόνο με διακοπές μακράς διάρκειας.

Καταλαβαίνεις τώρα γιατί επιβάλλεται να απέχεις από δουλειές και υποχρεώσεις ακόμα κι αν έχεις αποφασίσει να μην πας πουθενά φέτος; Αν κάποιος στέκεται εμπόδιο στην άδειά σου, η εν λόγω έρευνα είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος. Μια ζωή την έχουμε.