ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή που σου χαρίζει μακροζωία, σύμφωνα (και) με νέα έρευνα

Unsplash

Η υγεία και η μακροζωία είναι ο υπέρτατος στόχος για όλους μας. Όλοι θέλουμε να ζήσουμε πολλά χρόνια και να πουν για εμάς «έφυγε πλήρης ημερών». Αντικειμενικά, είναι πολλοί και διάφοροι οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό.

Η καλή διάθεση, η απουσία άγχους, η φροντίδα του σώματος και του νου ανήκουν σίγουρα στα βασικά αίτια. Μήπως δεν είναι σημαντικό το να βρεις το νόημα της ζωής, έτσι όπως το βλέπεις εσύ; Η μακροζωία εξάλλου, επιτυγχάνεται από ένα σύνολο πραγμάτων.

Νέα έρευνα όμως έρχεται να σου πει ότι η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική και πιο συγκεκριμένα, η μεσογειακή. Δεν είναι ότι δεν το έχεις ξανακούσει, αλλά με την πάροδο των χρόνων, αυτή η άποψη σταθεροποιείται ακόμα περισσότερρο. Ε ναι λοιπόν, η μεσογειακή διατροφή σου χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία.

Η έρευνα

Οι ερευνητές ζήτησαν από 612 ενήλικες, 65-79 ετών (σε 5 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες) να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή για έναν χρόνο, αναλύοντας τις αλλαγές στη γνωστική λειτουργία και στο μικροβίωμα του εντέρου. Κατέληξαν στο ότι η συγκεκριμένη διατροφή ίσως συνδέεται με τη μείωση των φλεγμονών ενώ η υγεία του εντέρου και του εγκεφάλου ήταν συνολικά βελτιωμένη.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειοψηφία των ηλικιωμένων δεν ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή. Αυτό που αποτελεί τεράστια πρόκληση στη φροντίδα τους, είναι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών με χαμηλή ποικιλία σε εντερικό μικροβίωμα», επισημαίνει η έρευνα. Ο τρόπος διατροφής του άλλαξε αισθητά και οι διατροφικές επιλογές ήταν οι εξής.

Η μεσογειακή διατροφή

Για να πάρεις τα μέγιστα οφέλη αυτής της διατροφής, πρέπει να τρως περισσότερες φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και ψάρια. Ταυτόχρονα, μειώνεται το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα κορεσμένα λιπαρά.

Είναι η μεσογειακή διατροφή η μόνη λύση; Προφανώς και όχι. Είναι καλό να τρως από όλες τις διατροφικές ομάδες με μέτρο. Αλλά η μεσογειακή διατροφή μας αποδεικνύει συνεχώς ότι κρύβει μέσα της τη μακροζωία