ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού: 5 λόγοι για να φιλιέσαι 5 φορές την ημέρα

Unsplash

Σου έλειψαν τα φιλιά, οι αγκαλιές και τα αυθόρμητα χάδια; Αν τηρείς όλα τα μέτρα ή είσαι εδώ και καιρό σε σχέση, δεν χρειάζεται να φοβάσαι τίποτα. Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα των φιλιών στη ζωή μας. Ειδικά των πολύ ερωτικών.

Αν είσαι σε μακροχρόνια σχέση και τα παθιασμένα φιλιά είναι παρελθόν, σήμερα θα θυμηθείς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τα επαναφέρεις στο παρόν. Είναι τόσα πολλά τα οφέλη, που δεν θα έπρεπε να τα θυμόμαστε μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού.

Φιληθείτε και διώξτε το άγχος

Τα φιλιά μειώνουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους, είναι ευτυχία, ενώ έρευνα έχει δείξει ότι τα φιλιά και οι αγκαλιές με τον σύντροφό σου μειώνουν πολύ περισσότερο το άγχος συγκριτικά με μία απλή κοινωνική αλληλεπίδραση.

Τα φιλιά σε απογειώνουν

Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τα ερωτικά φιλιά αυξάνουν τους παλμούς και βοηθούν το σώμα να εκκρίνει αδρεναλίνη. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και σεροτονίνη. Μιλάμε για τις ορμόνες που σου δημιουργούν αυτό το αίσθημα της ευφορίας και σε κάνουν να πετάς από χαρά.

Γυμναστική για το πρόσωπο

Όταν φιλιέσαι, χρησιμοποιείς από 2 έως 34 μύες του προσώπου. Όσο πιο παθιασμένα το κάνεις, τόσο περισσότεροι συμμετέχουν. Επίσης, ο ιδρώτας που παράγεται περισσότερο το καλοκαίρι, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και διατηρεί το δέρμα νέο.

Θα κάψεις και μερικές θερμίδες

Καλά, μην κόψεις την αερόβια που κάνεις. Δεν είναι ότι καις εκατοντάδες θερμίδες με κάθε φιλί. Θα κάψεις όμως 5-26 ανά λεπτό, και αυτό εξαρτάται πάντα από την ένταση και τη διάρκεια.

Αντίο πονοκέφαλοι και κράμπες

Είναι πολύ απλό. Το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει διάφορους πόνους στο σώμα, αλλά τα φιλιά έρχονται να σώσουν την κατάσταση μειώνοντας την κορτιζόλη. Όσο περισσότερες ενδορφίνες εκκρίνονται, τόσο πιο πιθανό είναι να περιοριστούν και οι πόνοι περιόδου. Πράγμα που συμβαίνει και όταν κάνεις σεξ.

Fun facts για τα φιλιά

  • Τα 2/3 των ανθρώπων, γέρνουν το κεφάλι τους προς τα δεξιά όταν φιλιούνται
  • Το ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας φιλιού είναι 58 ώρες, 35 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα