ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 3 φράσεις που πρέπει να ακούγονται σε μία μακροχρόνια σχέση. Και από τους δύο όμως

Unsplash

Όποιος πιστεύει ότι οι σχέσεις δεν χρειάζονται δουλειά και αγώνα, έχει επιλέξει μάλλον τη single ζωή και μπράβο του και δικαίωμά του.

Αν έχεις επιλέξει όμως να μπεις σε μία σχέση που κατέληξε να είναι μακροχρόνια, ή που απλώς θέλεις να έχει μέλλον, δεν μπορείς να αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους. Έρχονται στιγμές κατά τις οποίες πρέπει να πρεσβεύει η λογική, η ψυχραιμία και ο σεβασμός απέναντι στον σύντροφο που έχεις επιλέξει για να συμπορεύεστε.

Ο τελευταίος χρόνος έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές μας και η καραντίνα δεν διευκόλυνε πολύ τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις. Στην αρχή ήρθαμε πιο κοντά και περάσαμε περισσότερο χρόνο με το ταίρι μας, αλλά στην πορεία, με την επιδείνωση του άγχους και την απουσία διεξόδων, αρχίσαμε να εκτονώνουμε τα νεύρα μας στον άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόμαστε την καραντίνα. Αν όμως είσαι σε μία μακροχρόνια σχέση και ο στόχος είναι να παραμείνεις σε αυτή, είναι πολύ σημαντικό να εκφράζεις αυτή σου την επιθυμία και να είναι και αμοιβαίο. Για την ακρίβεια, πρέπει να ακούγονται στο σπίτι εκφράσεις, όπως οι παρακάτω.

«Ευχαριστώ» (όχι μόνο σε μακροχρόνια σχέση)

Δεν είναι δεδομένο και δεν είναι τυπικό. Ένα ευχαριστώ δείχνει την ευγνωμοσύνη που νιώθεις, κυρίως για τα μικρά και καθημερινά. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Personal Relationships, είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα για τη διασφάλιση ενός πετυχημένου γάμου (ή μακροχρόνιας σχέσης). Αντιθέτως, αν ο ένας σύντροφος σχολιάζει αρνητικά και είναι μονίμως επικριτικός, ο άλλος παύει να επικοινωνεί και απομακρύνεται σταδιακά.

«Σε εκτιμώ»

Είναι τόσο εύκολο να θεωρήσεις έναν άνθρωπο δεδομένο, είτε είστε μαζί δύο χρόνια είτε είκοσι. Η εκτίμηση και ο θαυμασμός όμως είναι τα δύο στοιχεία που χρειάζεται κάθε σχέση για να ευδοκιμήσει και να αντέξει στον χρόνο. Το να εκτιμάς μία απροσδόκητη χειρονομία. Το να δείχνεις στον σύντροφό σου ότι χαίρεσαι με κάτι που κάνει για εσένα ή τη σχέση. Με το να σέβεσαι και να ενθαρρύνεις τις αποφάσεις που παίρνει για τη ζωή του. Δεν αρκεί να το λες με το στόμα. Είναι σημαντικό να μαρτυρά το ίδιο και η γλώσσα του σώματος με ένα γλυκό βλέμμα, ένα χάδι ή μία αγκαλιά.

«Τι μπορώ να κάνω για εσένα;»

Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Κάποιοι δυσκολεύονται να εκφράσουν ακόμα και τις πιο απλές ανάγκες ή επιθυμίες. Όταν ρωτάς, δείχνεις ότι νοιάζεσαι πραγματικά και ότι είσαι εκεί για τον άνθρωπο που αγαπάς. Επίσης, του δίνεις τη δυνατότητα να σου πει πώς μπορείς να τον βοηθήσεις και δεν παρεμβαίνεις όπως εσύ νομίζεις. Ακόμα και αν δεν χρειάζεται κάτι, νιώθει ότι μπορεί να στηριχτεί πάνω σου. Και τούμπαλιν.