ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Cuddling: 4 οφέλη που έχουν οι αγκαλιές στην υγεία σου, ακόμα κι αν είναι μόνο με τον σκύλο σου

Unsplash

Υπάρχει καλύτερο πράγμα από τις αγκαλιές; Ναι, μάς έχει λείψει να το κάνουμε ανενόχλητοι με τους φίλους μας αλλά υπάρχει και το κλασικό cuddling που επιτυγχάνεται με έναν σύντροφο, με τον σκύλο, τη γάτα, ακόμα και με μία κουβερτούλα.

Αυτό που ξέρεις σίγουρα είναι ότι το cuddling κάνει καλό στον συναισθηματικό σου κόσμο. Σου προσφέρει αγάπη, ζεστασιά, θαλπωρή και ασφάλεια. Χρειάζεσαι όμως ένα ανθρώπινο ον για να το νιώσεις; «Μπορεί μία κουβέρτα ή ένα λούτρινο ζωάκι να μην αντικαθιστά τη ζεστασιά ενός ανθρώπου, αλλά όλα δείχνουν ότι ενεργοποιείται η ίδια εγκεφαλική δραστηριότητα» μάς εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Dana Dorfman.

Επομένως, δεν χρειάζεται απαραίτητα ένα ταίρι για να βιώσεις όλα τα οφέλη του cuddling. Ούτε καν σκύλο. Παίρνεις μία κουβέρτα, ένα μαξιλάρι ή το κατοικίδιό σου αγκαλιά και παίρνεις όλα τα οφέλη. Όχι μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο, αλλά και σε σωματικό. Τώρα που τα χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ.

Το cuddling βελτιώνει τον ύπνο

Κατά τη διάρκεια αυτής της σωματικής επαφής, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ωκυτοκίνη, μειώνοντας την κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του άγχους. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθεις μεγαλύτερη ηρεμία και ασφάλεια και, τσουπ, ο ύπνος έρχεται πιο γλυκά και γρήγορα. Επιπλέον, η υψηλή ωκυτοκίνη έχει συνδεθεί με λιγότερους εφιάλτες.

Καλύτερη πεπτική λειτουργία

Η σεροτονίνη συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού γιατί κυκλοφορεί παντού μέσω του αίματος και επηρεάζει την πείνα, την ικανοποίηση και την πέψη. Αυτός είναι και ο λόγος που σου κόβεται η όρεξη όταν δεν είσαι καλά ψυχολογικά.

Μειώνεται ο πόνος με το cuddling

Μπορεί να το έχεις νιώσει. Όταν έχεις κράμπες περιόδου ή πονάς γενικά, ξαπλώνεις αγκαλιά με τον σκύλο σου και νιώθεις να ανακουφίζεσαι. Κι αυτό γιατί η ωκυτοκίνη μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στον πόνο.

Ενισχύεται το ανοσοποιητικό

Όπως προείπαμε, η σεροτονίνη είναι μία θαυματουργή ορμόνη. Μειώνει το άγχος, τις φλεγμονές και σε προστατεύει από ασθένειες. Δεν λέμε ότι το cuddling είναι η θεραπεία αλλά συμβάλει σε τεράστιο βαθμό, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αγκαλιάζουμε όσους αγαπάμε, αλλά μπορούμε να ξαπλώνουμε με όποιον και ό,τι διαθέτουμε.