ΥΓΕΙΑ

Ούρηση στο ντους: Ένας μικροβιολόγος σου λέει αν είναι επικίνδυνο

Unsplash

Μία κλασική διαφωνία μεταξύ ανθρώπων (που έχουν κάποια οικειότητα μεταξύ τους) είναι το κατά πόσο οκ είναι να ουρείς στην μπανιέρα ενώ κάνεις ντους. Για κάποιους είναι αδιανόητο ενώ για άλλους είναι η γρήγορη λύση όταν δεν έχεις χρόνο και μπαίνεις κατευθείαν για μπάνιο. Τελικά είναι επικίνδυνο για την υγεία σου ή μπορείς να το κάνεις ανενόχλητη;

Πολλοί θεωρούν ότι η ούρηση στο ντους είναι απόλυτα ασφαλής γιατί τα ούρα είναι ήδη αποστειρωμένα και δεν κουβαλούν κανένα μικρόβιο (γι’ αυτό εξάλλου δεν βάζουμε εκεί που μας τσιμπάει τσούχτρα); «Το μικροβιακό φορτίο των ούρων είναι χαμηλό αλλά όχι ανύπαρκτο. Σε γενικές γραμμές όμως, αν ουρείς ενώ τρέχει νερό, σαπούνι και υπάρχει σιφόνι, δεν υπάρχει κίνδυνος. Ή είναι εξαιρετικά χαμηλός», εξηγεί ο μικροβιολόγος Jason Tetro.

Ο καθαρισμός της μπανιέρας

Ναι οκ, το νερό τρέχει και φεύγει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καθαρίζουμε πολύ συχνά την μπανιέρα. Πρέπει να αφαιρείς τα άλατα που συγκεντρώνονται, να πλένεις συχνά την κουρτίνα του μπάνιου και να φροντίζεις την υγιεινή σου.

Πότε αποφεύγεται η ούρηση στο ντους

Η μοναδική περίπτωση όπου μπορεί η ούρηση στο ντους να προκαλέσει πρόβλημα είναι όταν έχεις κάποια μόλυνση στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, μεταδίδεις παθογόνους οργανισμούς στον υπόλοιπο χώρο. Και πάλι όμως, είναι δύσκολο να μεταδόσεις κάποια μόλυνση σε άλλον που χρησιμοποιεί την ίδια μπανιέρα. «Καλού κακού, μείνε στην τουαλέτα και ενημέρωσε τον γιατρό σου ώστε να σε καθοδηγήσει σωστά», εξηγεί ο ειδικός και εμείς απλώς θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του.