ΣΠΙΤΙ

Το έπιπλο που έχει περισσότερα μικρόβια από τη λεκάνη σου (και πώς θα το καθαρίσεις)

Unsplash

Μέχρι σήμερα θεωρούσες ότι η λεκάνη και το κάθισμά της είναι το πιο βρώμικο σημείο στο σπίτι. Ίσως και το πόμολο, με τόσες ιστορίες και θεωρίες που έχουμε ακούσει. Είναι γεμάτο μικρόβια γιατί το πιάνουμε συνέχεια μεταφέροντας μικρόβια και βρωμιά εντός σπιτιού. Υπάρχει όμως ένα έπιπλο που αγαπάς και που δυστυχώς είναι η πηγή εκατομμυρίων μικροβίων.

Ο καναπές και τα μικρόβια

«Οι καναπέδες μας είναι γεμάτοι μικρόβια γιατί τα μεταφέρουμε εμείς μέσω του σώματός μας. Μπορεί να μην αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, αλλά όταν παραμένουν σε σκοτεινό και υγρό περιβάλλον, μετά από καιρό πολλαπλασιάζονται, μυρίζουν και μπορούν ακόμα και να μολύνουν», εξηγεί ο μικροβιολόγος Jason Tetro.

Σκέψου μόνο όλες τις επισκέψεις που έχεις δεχτεί στο σπίτι σου. Φίλοι και συγγενείς που έχουν κάτσει πάνω στον καναπέ. Εσύ η ίδια. Ο σύντροφος, τα παιδιά. Ειδικά τώρα που είναι πιθανόν να είναι και το γραφείο σου. Είσαι όλη μέρα εκεί. Βλέπεις σειρές, τρως πάνω του. Ενδεχομένως παίρνεις και έναν υπνάκο το μεσημέρι. Πείστηκες ή ακόμα;

Πώς αφαιρείς τα μικρόβια

Ο ειδικός λέει ότι ο ιδανικός τρόπος να καθαρίσεις τον καναπέ σου είναι μέσα από ειδικά σκεύη που παράγουν ατμό. Σαν το ατμοσίδερο ένα πράγμα. Ξεφορτώνεσαι τα βακτήρια και ανανεώνεται το ύφασμά του. Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, τον περνάς με ηλεκτρική σκούπα. Πάνω στα μαξιλάρια του, από κάτω που πέφτουν όλες οι τρίχες και τα τρίμματα. Έτσι, αποκτά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αν κάνεις λεκέ, απορρόφησε αμέσως την υγρασία με την πετσέτα της κουζίνας. Αν μείνει λεκές, μην τον αφήσεις. Πλύνε το κάλυμμα ακολουθώντας τις οδηγίες του.

Καλύμματα στο πλυντήριο

Απόφυγε να τα πλένεις όλα μαζί. Μην παραγεμίζεις το πλυντήριο και βάλτα σε χαμηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά. Κρέμασέ τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Δεν ξεχνάμε να πλένουμε τα καλύμματα ή να τα αλλάζουμε κάθε μερικούς μήνες. Εκτός αν συμπαθείς τα πολλά μικρόβια.