ΣΠΙΤΙ

Τα 4 σημεία που ξεχνάς να καθαρίσεις στο μπάνιο (και σου τα έδειξε η καραντίνα)

Unsplash

Ας μην γελιόμαστε. Η καραντίνα μας ξανασύστησε με το μπάνιο μας. Ανακαλύψαμε σημεία που δεν ξέραμε καν ότι υπάρχουν, πόσω μάλλον ότι χρειάζονται καθάρισμα. Ναι, το παραδέχομαι. Συνήθως σκούπιζα, σφουγγάριζα και ξεσκόνιζα. Και φυσικά έκανα το εσωτερικό της λεκάνης. Αλλά μέχρι εκεί.

Όταν, όμως, έχεις χρόνο, βλέπεις ότι η λεκάνη έχει και πίσω μέρος. Οι κουρτίνες σου μυρίζουν κάπως και αναρωτιέσαι αν χρειάζεται να πλύνεις το ίδιο το πλυντήριο. Για να μην αναρωτιέσαι άλλο, ιδού τα 4 σημεία στο μπάνιο που αγνοούσες. Μέχρι σήμερα.

Σιφόνι

Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι εκεί μαζεύονται όλα τα βακτήρια, η μούχλα, η σκόνη και η υγρασία. Πρέπει να το καθαρίζεις προληπτικά κάθε 1-2 μήνες. Μπορείς να αφαιρέσεις τα σημάδια με μία παλιά οδοντόβουρτσα.

Αν θέλεις ένα φυσικό καθαριστικό, βγάλε το σιφόνι και ρίξε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι λευκό ξίδι. Ξαναβάλε το σιφόνι 15-20 λεπτά και μετά ξέπλυνε με καυτό νερό.

Πίσω από τη λεκάνη

Αν είναι πολύ κοντά στον τοίχο, το πιθανότερο είναι ότι αναπτύσσεται μούχλα που δεν καθαρίζεις. Σφουγγάρισε ή βούτα ένα πανάκι με ειδικό καθαριστικό. Ένα έξυπνο κόλπο που λειτουργεί είναι να αναμίξεις λίγο καθαριστικό πιάτων με μαγειρική σόδα. Γίνεται μία πάστα που καθαρίζει το σημείο με ένα σφουγγαράκι.

Τοίχοι και ταβάνι (ναι, στο μπάνιο)

Κανονικά, πρέπει να καθαρίζεις αυτά τα σημεία κάθε δύο εβδομάδες  ή κάθε φορά που καθαρίζεις όλο το μπάνιο. Με ένα πανάκι και ένα καθαριστικό μπάνιο, πέρνα όλες τις επιφάνειες, που είναι σίγουρα γεμάτες σκόνη και τρίχες. Θα είναι η πρώτη φορά που το κάνεις; Βάλε γάντια.

Κουρτίνα στο μπάνιο

Αν και θα έπρεπε να είναι προφανές, δεν είναι. Την αντιμετωπίζεις σαν ένα απλό διακοσμητικό που θα είναι για πάντα καθαρό. Η αλήθεια είναι όμως ότι λερώνεται και αλλάζει χρώμα πολύ εύκολα. Μπορείς να την βάλεις απευθείας στο πλυντήριο ή να την αφήσεις να μουλιάσει όλη τη νύχτα.

Έξτρα tip για πλαστικές κουρτίνες: κατεβάζεις την κουρτίνα, βρέχεις τον τοίχο και πιέζεις την κουρτίνα πάνω του. Κολλάει εύκολα και σου επιτρέπει να αφαιρέσεις με βουρτσάκι σημάδια και βρωμιές.