ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι να κάνεις όταν οι φίλοι σου αντιπαθούν τη σχέση σου

iStock

Όλοι λίγο-πολύ μπορεί να έχουμε βρεθεί σε μία σχέση, την οποία οι φίλοι μας μισούν ανοιχτά. Κι αν δεν μισούν per se, σίγουρα αντιπαθούν ή δεν εγκρίνουν. Μπορεί δηλαδή να λένε πράγματα όπως «χαιρόμαστε με τη χαρά σου», αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα εκφράσουν και τις ενστάσεις τους.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είτε είσαι διατεθειμένη να το παραδεχτείς, είτε όχι, πιθανότατα κι εσύ η ίδια έχεις τις ίδιες ενστάσεις με τους φίλους σου. Μπορεί να αγανακτείς, να θεωρείς προσωπικές επιθέσεις τα όποια αρνητικά σχόλια και να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι για να αποδείξεις ότι κάνουν λάθος. Μήπως όμως όταν οι φίλοι σου αντιπαθούν τη σχέση σου, είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία που πρέπει να προσέξεις;

Προφανώς, κανείς δεν παραδέχεται εύκολα μια αστοχία κρίσης. Αλλά νομίζω ότι είναι καιρός να αποδεχτούμε πως αν οι πραγματικοί μας φίλοι μισούν έναν σύντροφό μας, είναι πιθανώς ένα καλό σημάδι για την ουσία της σχέσης.

Όταν οι φίλοι σου αντιπαθούν τη σχέση σου Pexels

Οι καλοί φίλοι θέλουν μόνο το καλό σου

Όταν πρόκειται για τις ερωτικές σχέσεις σου, οι πραγματικά καλοί φίλοι ενδιαφέρονται για ένα πράγμα: Για εσένα. Οι καλοί φίλοι δεν θέλουν να σε πληγώσουν. Θέλουν να σε βοηθήσουν.

Έτσι, αν μισούν αυτόν τον τύπο τόσο ώστε να στο λένε ξεκάθαρα, ριψοκινδυνεύοντας να σε στεναχωρήσουν, οι πιθανότητες είναι ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι φίλοι σου δεν έχουν απώτερα κίνητρα και δεν είναι κοινωνιοπαθείς ψυχοπαθείς, οι οποίοι λένε ότι αντιπαθούν τη σχέση σου μόνο και μόνο για να σε αναστατώσουν.

Αν ανησυχούν, το λένε μόνο και μόνο για να βεβαιωθούν ότι δεν συμβιβάζεσαι με μια σχέση που δεν σε κάνει ευτυχισμένη.

Οι φίλοι σου έχουν αντικειμενική άποψη

Αν είσαι έστω και λίγο καιρό σε μια σχέση, η αντίληψή σου γι’ αυτή είναι λίγο θολή.

Μπορεί για παράδειγμα, να μην έχει επικοινωνήσει μαζί σου εδώ και μέρες, να εξαφανίζεται ή να εμφανίζεται απρόσκλητος «γιατί του έλειψες». Κι αν εσύ αυτά τα βρίσκεις χαριτωμένα, κάποιοι άλλοι σηκώνουν φρύδι. Ξέρεις ποιοι: Οι καλύτεροί σου φίλοι. Γιατί; Γιατί έχουν μια αντικειμενική άποψη, μπορούν να αναγνωρίσουν το ψέμα, την εξαπάτηση και τη χειραγώγηση.

Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και άκουσέ τους.

Οι φίλοι σου σε γνωρίζουν καλύτερα απ’ ό,τι εσύ τον εαυτό σου

Οι φίλοι σου σε ξέρουν. Ξέρουν πότε χρησιμοποιείς αυτόν τον βαρετό τύπο για να ξεπεράσεις έναν πρώην. Ξέρουν πότε μπερδεύεις την άνεση με την ευτυχία και σίγουρα θα είναι οι πρώτοι που θα παρατηρήσουν όταν αρχίσεις να αλλάζεις για κάποιον. Και συχνά ξέρουν αυτά τα πράγματα πριν καν η ίδια τα συνειδητοποιήσεις.

Θέλω να πω, οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε: «Φίλε, άλλαξα ΤΕΛΕΙΩΣ για αυτή ρη σχέση!». Όχι. Αυτές οι αλλαγές είναι λεπτές. Τόσο πολύ που δεν παρατηρείς καν ότι συμβαίνουν. Αλλά οι φίλοι σου τις παρατηρούν κανονικότατα και θα τις επισημάνουν σε κάθε ευκαιρία.

Οι φίλοι σου μπορεί να αντιπαθούν τη σχέση σου γιατί αναγνωρίζουν την αξία σου

Για τους φίλους σου είσαι κάτι πολύ περισσότερο περισσότερο από το άλλο τους μισό. Έγιναν φίλοι με όλο σου τον εαυτό. Σε γνώρισαν ως άτομο και είδαν όλα τα μοναδικά και υπέροχα πράγματα που φέρνεις στο τραπέζι.

Ξέρουν ότι δεν χρειάζεσαι άλλο άτομο για να σε ολοκληρώσει.

Δυστυχώς, μερικές φορές μπορεί να δυσκολεύεσαι να το δεις αυτό. Γι’ αυτό καταλήγεις να συμβιβάζεσαι με τους λάθος ανθρώπους.

Οι φίλοι σου θέλουν να είσαι σε σχέση, αλλά δεν θέλουν να είσαι σε λάθος σχέση. Ξέρουν, ακόμα κι όταν εσύ το ξεχνάς, ότι το μόνο άτομο που αξίζεις είναι αυτό που σε κάνει τρελά ευτυχισμένη.

Οι φίλοι σου μπορεί να αντιπαθούν τη σχέση σου γιατί ξέρουν πότε υποκρίνεσαι ή λες ψέματα

Ακόμα κι αν δεν λες ψέματα στους φίλους σου, μπορεί να λες στον εαυτό σου. Ανεξάρτητα από το πόσα ψέματα έχεις πει ποτέ στον εαυτό μου, οι φίλοι σου τα καταλαβαίνουν όλα.

Ακόμη και όταν κάνουν εντελώς λάθος, οι προθέσεις τους εξακολουθούν να έχουν επίκεντρο, το καλύτερο συμφέρον σου.
Στο τέλος της ημέρας, το θέμα είναι ότι οι φίλοι σου σε αγαπούν. Αν αντιπαθούν τη σχέση σου, οι πιθανότητες είναι ότι αυτό συμβαίνει επειδή σε εκτιμούν τόσο πολύ που περιμένουν να τα πας καλύτερα.

Σταμάτα λοιπόν να ενοχλείσαι από τα σχόλια τους και ξεκίνα να εκτιμάς το πόσο σε νοιάζονται και σε φροντίζουν.