ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 χαρακτηριστικά που δεν λείπουν από μία πραγματική φιλία

Unsplash

Όλοι έχουν νιώσει την αγάπη και την εκτίμηση που έρχεται μετά από μία γνωριμία, που εξελίσσεται σε μια πραγματική φιλία. Αλλά μερικές φορές, μια φιλία μπορεί να φτάνει σε αυτό αυτό το σημείο, όπου δεν μπορείς να διακρίνεις πόσο πραγματικά κοντά σε μια φίλη ή έναν φίλο νιώθεις.

Τι σημαίνει πραγματική φιλία; 

3 χαρακτηριστικά που δεν λείπουν από μία πραγματική φιλία Unsplash

Είναι φυσιολογικό να σκέφτεσαι αν οι φιλίες σου, είναι αληθινές. Οι φίλοι μας άλλωστε είναι η οικογένεια που επιλέγουμε να έχουμε κοντά μας. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Jacques Derrida, κάθε πραγματική φιλία έχει τουλάχιστον αυτά τα τρία χαρακτηριστικά:

1. Σε μια πραγματική φιλία μπορείς να μιλήσεις για ό,τι αρνητικό σκέφτεσαι ή σου συμβαίνει

Το να μιλάμε για τις ανησυχίες και τους φόβους μας, σίγουρα απαιτεί θάρρος. Βρισκόμαστε ευάλωτοι μπροστά σε άλλους, έχοντας ήδη βρει το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε ό,τι μπορεί να μας απασχολεί. Αφήνοντας έναν φίλο ή μια φίλη να είναι δίπλα σου, στα «χαμηλά», πηγαίνει τη σχέση σας, πολύ πιο μακριά από ό,τι φαντάζεσαι. Εάν μπορεί να σε υποστηρίξει για ένα νέο προσωπικό ή επαγγελματικό ξεκίνημα και ξέρεις ότι κι εσύ μπορείς να κάνεις το ίδιο, μπορεί να μιλάμε για πραγματική φιλία.

2. Σε μια πραγματική φιλία μπορείς να μιλήσεις για το μέλλον σου

Συζητώντας τα μελλοντικά σου όνειρα, σχέδια, αποφάσεις με έναν φίλο ή μια φίλη και αφήνοντάς τους να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις απόψεις τους, μπορεί να δείξει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που δεν είναι δεδομένο σε όλες τις φιλίες. Το μέλλον σου δεν περιλαμβάνει απαραίτητα έναν φίλο ή μια φίλη. Αλλά αν συμμετέχει σε αυτές τις συνομιλίες και μοιράζεται τα δικές του/της μελλοντικά σχέδια μαζί σου, σημαίνει ότι σε εμπιστεύεται. 

3. Μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα για την οικογένειά σου

Είτε ο /η φίλος/η σου έχει γνωρίσει την οικογένειά σου, είτε όχι, το να μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα για τα οικογενειακά σου, τον/την αφήνει πραγματικά να μπει στον κόσμο σου. Εάν και οι δύο μοιράζεστε λεπτομέρειες σχετικά με την οικογένειά σας ή/και την ανατροφή σας, μπορείτε να δείτε ο ένας για τον άλλον από πού προέρχεστε και τι σας βοήθησε να γίνετε οι άνθρωποι που είστε σήμερα.  Ακόμη περισσότερο, το να μιλήσετε για τη ζωή στο σπίτι, θα βοηθήσει εσένα και τον/τη φίλο/η σου, να δημιουργήσετε μια ισχυρή σχέση και πιθανώς έναν οικογενειακό δεσμό.