ΣΧΕΣΕΙΣ

7 σημάδια που «φωνάζουν» ότι είσαι σε τοξική σχέση

Pexels

Όταν πρωτογνωριστήκατε, τα πάντα θύμιζαν κινηματογραφική ταινία ή μυθιστόρημα. Αλλά τώρα που είστε λίγο καιρό μαζί, δεν μπορείς να καταλάβεις αν οι καβγάδες που έχετε είναι φυσιολογικοί ή όχι.

Η αλήθεια είναι πως όταν μιλάμε για σχέσεις, πόσο μάλλον ερωτικές, τα πράγματα δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζεις συνεχώς ζήλια, ανασφάλεια ή άγχος, τότε πιθανότατα πατάς σε καταστροφικό έδαφος και βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση.

Οι υγιείς σχέσεις σε κάνουν να νιώθεις ικανοποιημένη και γεμάτη ενέργεια, ενώ οι τοξικές σχέσεις σε εξαντλούν. Και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, ακόμα και για την υγεία σου. Σε μια μακροχρόνια μελέτη που παρακολούθησε περισσότερα από 10.000 άτομα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν τοξικές σχέσεις, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα. Ενώ καμία σχέση δεν μπορεί να είναι πάντα λουλούδια και ουράνια τόξα ή χωρίς συγκρούσεις, πώς θα καταλάβεις αν εσύ βρίσκεσαι μέσα σε μια σχέση που σου κάνει κακό; 

7 σημάδια που «φωνάζουν» ότι είσαι σε τοξική σχέση Unsplash

 Δίνεις περισσότερα από όσα παίρνεις

Δεν εννοούμε υλικά πράγματα και μεγαλειώδεις χειρονομίες. Αφορά περισσότερο μικρά πράγματα, όπως ένα μασάζ χωρίς να το ζητήσεις, ένα μήνυμα ή ένα τηλέφωνο μέσα στην ημέρα για να ακούσει τη φωνή σου, ή λίγο χρόνο για να σε ρωτήσει για την ημέρα σου. Εάν είσαι η μόνη που προσπαθείς να κάνεις ιδιαίτερα πράγματα για τον σύντροφό σου και αυτός δεν ανταποδίδει, ειδικά αν έχεις ήδη δηλώσει, ότι αυτό είναι κάτι που θα ήθελες, ίσως είναι καιρός να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στη σχέση σας.

Νιώθεις άγχος όταν δεν είστε μαζί

Όταν περνάς λίγες ώρες μακριά από τον σύντροφό σου, πιάνεις τον εαυτό σου να ελέγχεις συνεχώς το τηλέφωνό σου, να δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις μόνησου και να ανησυχείς ότι κάτι θα πάει στραβά. Ενώ αρχικά ίσως σκεφτόσουν, ότι αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει να είστε μαζί, αφού όλα είναι πολύ καλύτερα όταν είστε μόνο οι δυο σας, αυτό δεν ισχύει. Εάν συνεχώς αμφισβητείς τον εαυτό σου, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ο σύντροφός σου επηρεάζει τη ζωή σου και τις αποφάσεις που παίρνεις, με τοξικό τρόπο.

Τσακώνεστε για το ίδιο πράγμα συχνά

Δεν βγάζει ποτέ τα σκουπίδια. Είσαι πάντα πολύ κουρασμένος για να βγει την Παρασκευή. Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το πραγματικό θέμα της διαμάχης, τα περισσότερα ζευγάρια έχουν μερικές διαμάχες που εμφανίζονται ξανά και ξανά. Αλλά αν μαλώνετε απλώς για να μαλώσετε χωρίς να επικοινωνείτε ή χωρίς να κάνετε βήματα για να επιλύσετε τα πράγματα για την επόμενη φορά, η σχέση οδεύει σε τοξικό έδαφος.

Κρατάει σκορ

Το φαινόμενο «διατήρησης βαθμολογίας» είναι όταν κάποιος με τον οποίο βγαίνεις, συνεχίζει να σε κατηγορεί για λάθη του παρελθόντος που έκανες στη σχέση. Μόλις επιλυθεί ένα ζήτημα, είναι μια εξαιρετικά τοξική συνήθεια να ανακαλύπτετε το ίδιο επιχείρημα ξανά και ξανά, με την πρόθεση να σε αναστατώσει. Εάν το έχετε ήδη συζητήσει και έχεις ζητήσει συγγνώμη, δεν έχει κανένα λόγο να το επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία που βρίσκει.

Σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση: Δεν νιώθεις ο εαυτός σου

Μια υγιής σχέση πρέπει να αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό σου. Όταν βγαίνετε έξω μαζί, θα πρέπει να νιώθεις γεμάτη με αυτοπεποίθηση, πανέμορφη και ανέμελη. Όχι ζήλια, ή ανασφάλεια. Εάν αισθάνεσαι χειρότερα από τότε που είστε μαζί, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι τοξικοί λόγοι που αυτό συμβαίνει.

Έχεις χαθεί μέσα στη σχέση

Έχεις εμμονή με τη νέα σου αγάπη. Δεν μπορείς να σταματήσεις να τον σκέφτεσαι και ό,τι κάνεις, είναι για να τον κάνεις ευτυχισμένο. Ενώ αυτά τα συναισθήματα μπορούν εύκολα να συγχέονται με τον έρωτα, είναι μια σημαντική ένδειξη τοξικής σχέσης. Πρέπει να αναγνωρίσεις ότι αυτή η σχέση, «ρουφάει» ολόκληρη την ενέργεια και την ταυτότητά σου. Η μεγαλύτερη κόκκινη σημαία; Εάν αρχίσεις να κρατάς τον σύντροφό σου μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σου από φόβο ότι «δεν θα καταλάβουν» και μπορεί να σου πουν να χωρίσεις. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και θυμήσου τι σε έκανε ευτυχισμένη πριν από τη σχέση. Μετά, αποφάσισε αν υπάρχει αρκετός χώρος τόσο για εσένα όσο και για τον σύντροφό σου, να συνεχίσετε να αναπτύσσεστε και να ευδοκιμείτε μαζί.

Σημάδια που δείχνουν ότι είσαι με τοξική σχέση: Νιώθεις ότι βρίσκεσαι συνεχώς σε roller coaster

Τοξική αγάπη σημαίνει συχνά ταλάντευση μεταξύ ισχυρών «υψηλών» όπως ο ενθουσιασμός και το πάθος, αλλά και έντονων «χαμηλών» όπως άγχος και κατάθλιψη. Απολαμβάνεις τα «ψηλά», αλλά κυρίως βιώνεις τα «χαμηλά». Με έναν διεστραμμένο τρόπο, είναι αυτό το απρόβλεπτο των έντονων συναισθημάτων, που κρατά ένα άτομο κολλημένο. Αναγνώρισε αυτό το μοτίβο και κατέβα από αυτό το συναισθηματικό roller coaster, το συντομότερο δυνατόν.

Αν λοιπόν έχεις εντοπίσει περισσότερα από ένα από τα παραπάνω σημάδια, πώς μπορείς να βγεις από αυτή την τοξική σχέση; Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις ότι η σχέση και όχι εσύ, είναι ελαττωματική. Στη συνέχεια, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από κάποιο ψυχολόγο ή σύμβουλο. Το να βγεις από μια τοξική σχέση είναι δύσκολο και το να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία, μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τον καλύτερο τρόπο να απομακρυνθείς και πώς να ξαναχτίσεις τη ζωή σου. Φρόντισε επίσης να έχεις κοντά σου θετικούς ανθρώπους και βάλε τη φροντίδα του εαυτού σου, σε προτεραιότητα.