ΥΓΕΙΑ

Όσα πρέπει να προσέξεις για να ψωνίσεις και να δοκιμάσεις ρούχα με ασφάλεια

Shutterstock

Η επιστροφή μας στη νέα καθημερινότητα- όπως αυτή έχει διαμορφωθεί- είναι γεγονός. Τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα καταστήματα αθλητικών ειδών είναι ήδη ανοιχτά. Από τη Δευτέρα 11/5 θα ανοίξουν και τα καταστήματα ρούχων. Ακολουθούν οι συμβουλές των ειδικών για να ψωνίσεις και να δοκιμάσεις ρούχα με ασφάλεια.

Η επιστροφή μας στη νέα καθημερινότητά δεν γίνεται χωρίς κανόνες. Ο κίνδυνος του κορονοϊού είναι ακόμα υπαρκτός κι εμείς θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ένα μεγάλο κεφάλαιο που έχει συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες είναι η χρήση μάσκας. Και ο τρόπος που θα πρέπει να ψωνίσεις και να δοκιμάσεις ρούχα με ασφάλεια.

«Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Και οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις. Όχι μόνο εδώ αλλά σε όλο τον κόσμο. Το βλέπετε από τις συστάσεις μεγάλων παγκόσμιων οργανισμών, οι οποίες επίσης αλλάζουν. Δεν μπορούν να υπάρχουν καθολικές απαντήσεις από την αρχή της κρίσης σε θέματα που όλος ο κόσμος ψάχνεται και αναζητεί λύσεις» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς με αφορμή τις αλλαγές στα δεδομένα που επικρατούν στην προσπάθεια να βγούμε από το σπίτι αλλά να #ΜείνουμεΑσφαλείς. Αρχικά η χρήση μάσκας στα καταστήματα ήταν υποχρεωτική -και το πρόστιμο των παραβάσεων τσουχτερό. Τώρα, η μάσκα στα καταστήματα ρούχων γίνεται προαιρετική.

Συμβουλές από την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιά

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, έδωσε οδηγίες για την ασφαλή είσοδό μας σε καταστήματα με ρούχα, προτρέποντάς μας να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις αποστάσεις.

Πρέπει να φοράμε μάσκα κι εμείς και οι εργαζόμενοι που μας εξυπηρετούν.

Προτιμάμε, γνωρίζοντας τα νούμερά μας, να αγοράσουμε ρούχα χωρίς να τα δοκιμάσουμε.

Θα πρέπει το κάθε μαγαζί να διαθέτει ειδικά συστήματα απολύμανσης για τα ρούχα μπροστά μας.

Αποφεύγουμε την είσοδο στα δοκιμαστήρια, καθώς είναι πολύ μικροί χώροι, ωστόσο, αν πρέπει να μπούμε τότε προσπαθούμε να μην ερχόμαστε σε επαφή με τις επιφάνειες που υπάρχουν.

Δεν ακουμπάμε τίποτα, παίρνουμε το ρούχο και το φοράμε και αν είναι δυνατόν και πάνω από τα ρούχα μας.

Δεν αφήνουμε τους εργαζόμενους να μπουν στα δοκιμαστήρια όταν είμαστε μέσα, μας κρεμάνε ή ακουμπούν το ρούχο σε ένα σημείο και από εκεί το παίρνουμε εμείς και το δοκιμάζουμε.

Φυσικά, να θυμάσαι πως όταν επιστρέψεις στο σπίτι θα πρέπει να πλύνεις τα ρούχα που αγόρασες και να κάνεις μπάνιο.

«Σεβόμαστε τις οδηγίες των ειδικών»

Ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επιχειρηματίες και ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών είναι απόλυτα προετοιμασμένοι. «Σεβόμαστε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και τις τηρούμε απόλυτα είμαστε προετοιμασμένοι και ως επιχειρηματίες αλλά και ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών με χιλιάδες μάσκες και αντισηπτικά που θα διαθέσει δωρεάν στο προσωπικό του, όλα τα καταστήματα θα είναι πλήρως εφοδιασμένα με αντισηπτικά και απολυμάνσεις στους χώρους ανάλογα με το αντικείμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καφούνης.

Ειδικές συσκευές που ψεκάζουν τα ρούχα με ατμό

Στη νέα συνεχώς μεταβαλλόμενη καθημερινότητα προσπαθούν να προσαρμοστούν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ρούχων που πρόκειται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους τη Δευτέρα 11 Μαΐου.

Ο Σταύρος Παπαγεωργίου έχει τη δική του οικογενειακή επιχείρηση με ρούχα στην Ομόνοια από το 1980. Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν προμηθευτεί ήδη μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Ενώ θα δέχονται τόσους πελάτες όσους έχουν καθοριστεί με βάση τα τετραγωνικά του μαγαζιού. Ο κ. Παπαγεωργίου έχει αγοράσει ήδη μια ειδική συσκευή που ψεκάζει με ατμό τα ρούχα ώστε να απολυμαίνονται, αλλά και για επιφάνειες όπου έχει ακουμπήσει ο πελάτης. Στο ταμείο υπάρχει ήδη διαχωριστικό ώστε να υπάρχει απόσταση με τον πελάτη. «Κάθε μία ώρα οι κοινόχρηστοι χώροι, δηλαδή τα δοκιμαστήρια, θα καθαρίζονται με ό,τι πρέπει και μπαίνοντας στο μαγαζί θα έχουμε για όποιον δεν έχει μάσκα και γάντια. Ακόμη θα υπάρχουν αντισηπτικά σε δύο-τρία σημεία μέσα στο κατάστημα».

Όπως εξηγεί, αν ένας πελάτης θέλει να δοκιμάσει μία μπλούζα, θα τη δείχνει στον εργαζόμενο που τον εξυπηρετεί, θα του την αφήνει σε ένα σημείο και ο πελάτης θα την δοκιμάζει. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου είναι απαραίτητο να γίνονται πολύ συχνές αλλαγές στα γάντια ώστε να προστατευθούν όλοι. Πελάτες και εργαζόμενοι. «Θέλουμε να διαθέσουμε ένα περιβάλλον προστασίας για να νιώσει όμορφα ο πελάτης και να έρθει να μας επισκεφθεί», τονίζει.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προετοιμάζονται για να είμαστε ασφαλείς όταν ψωνίζουμε και δοκιμάζουμε ρούχα

Το ίδιο έτοιμη φαίνεται να είναι και η Λίζι Πιστολά, ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων στη Νέα Ιωνία. Πριν κλείσει το κατάστημά της διέθετε ήδη αντισηπτικό, καλώντας όποιον πελάτη έμπαινε στο μαγαζί να απολυμάνει τα χέρια του. Όπως αναφέρει, όποιος πελάτης δεν έχει τη δική του μάσκα αλλά θέλει να επισκεφθεί το κατάστημα θα του χορηγείται μάσκα από το μαγαζί. Παράλληλα, στο ταμείο έχει τοποθετηθεί πλέξιγκλας ώστε να υπάρχει απόσταση από τους πελάτες.

Η Λίζι Πιστολά έχει αγοράσει μία βούρτσα ατμού ώστε να καθαρίζονται τα ρούχα προτού αλλά και αφότου δοκιμαστούν από τους πελάτες. «Αν κάποιος θέλει να δοκιμάζει ένα ρούχο θα του το αφήνουμε εμείς στο δοκιμαστήριο και θα το δοκιμάζει. Έπειτα αν δεν θέλει να το αγοράσει θα το αφήνει σε ένα σημείο και θα το περνάμε εμείς με τη βούρτσα ατμού ώστε να απολυμαίνεται για να το κρεμάσουμε πάλι», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και συμπληρώνει ότι τα γάντια θα αλλάζουν συχνά, μετά την εξυπηρέτηση ενός πελάτη. «Δεν είχε φανταστεί κανείς αυτό ότι θα μπορούσε να συμβεί αλλά νομίζω αν προσέχουμε όλοι θα πάει καλά» αναφέρει.