ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όνειρα με σεξ: Τι σημαίνουν τα «καυτά» όνειρά μας και γιατί τα βλέπουμε;

Pexels

Αν και τα όνειρα με σεξ συχνά φαίνονται φυσιολογικά, όταν επικεντρώνονται γύρω από έναν νυν ή πρώην εραστή, μπορεί επίσης να είναι φανούν παράλογα.

Οι αριθμοί γύρω από τα όνειρα με σεξ

Τα όνειρα με σεξ είναι πολύ πιο συνηθισμένα από ό,τι φαντάζεσαι και δεν συνδέονται απαραίτητα με μια αχαλίνωτη λίμπιντο.

Στην πραγματικότητα, τα σεξουαλικά όνειρα αποτελούσαν περίπου το 8% όλων των αναφερόμενων ονείρων – πάνω από 3.500 – σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Επίσης η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, υποστηρίζει ότι η σεξουαλική επαφή ήταν ο πιο συχνός τύπος περιεχομένου σεξουαλικών ονείρων σε άνδρες και γυναίκες.

Άλλα «κεντρικά θέματα» σε όνειρα με σεξ περιλαμβάνουν:

  • σεξουαλικές προτάσεις
  • φιλιά
  • φαντασιώσεις
  • αυνανισμός

Το μεγάλο φινάλε: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ανέφεραν ότι βίωναν οργασμούς στο 4% περίπου των σεξουαλικών τους ονείρων.

Από την άλλη το νόημα πίσω από αυτά τα καυτά σενάρια στα όνειρα, συχνά δεν αφορούν καν το σεξ. Επομένως, δεν πρέπει να τα παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς.

Τα όνειρα με σεξ μπορούν να συνδέουν συναισθήματα από το παρόν και το παρελθόν

Όλες όσες έχουν δει στον ύπνο τους να κάνουν σεξ με τον πρώην τους, ξέρουν το συναίσθημα. Μερικές φορές, είναι μια πικάντικη φαντασίωση, άλλες φορές ξυπνάς και αναρωτιέσαι τι θέλει να σου πει το υποσυνείδητό σου.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα σεξουαλικά όνειρα με πρώην, είναι από τα πιο συνηθισμένα.

Σύμφωνα με την αναλύτρια ονείρων Layne Dalfen, τα σεξουαλικά όνειρα για πρώην εραστές μπορεί να αποκαλύψουν πολλά για το τι συμβαίνει στη σημερινή μας ζωή.

«Κάθε σύντροφος που είχατε ποτέ, βρίσκεται στο ίδιο ψυχικό αρχείο με άλλες σημαντικές σχέσεις στη ζωή σας», εξηγεί η Dalfen.

Με άλλα λόγια, τόσο οι πρώην όσο και οι νυν εραστές, είναι ουσιαστικά εναλλάξιμοι στη χώρα των ονείρων.

Στην προαναφερθείσα μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το 20% των γυναικών – σε σύγκριση με το 14% ανδρών – ανέφεραν ότι είχαν νυν ή πρώην συντρόφους, πρωταγωνιστές στα σεξουαλικά τους όνειρα.

Αν στα όνειρά σου κάνεις σεξ με έναν πρώην, απλά σκέψου: «Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτομαι αυτό το άτομο;».

Είτε πρόκειται για νοσταλγία, είτε για απόρριψη, πιθανότατα να υπάρχει μια υπάρχουσα σχέση με την τωρινή σου ψυχολογική κατάσταση.

Τα όνειρα με σεξ δείχνουν τι θες να αλλάξεις στη ζωή σου

Όνειρα με σεξ: Τι σημαίνουν τα «καυτά» όνειρα μας και γιατί τα βλέπουμε; Pexels

Αποδεικνύεται ότι το σεξουαλικό όνειρο που είδες με πρωταγωνιστή τον Shrek,  μπορεί τελικά να μην είναι τόσο ανόητο. Αν στα όνειρά σου κάνεις σεξ με τυχαίους ανθρώπους, μπορεί να πρέπει να προσέξεις τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν.

«Αν βρίσκεσαι σε ένα σημείο της ζωής που χρειάζεται πραγματικά να πεις ή να κάνεις κάτι, αλλά φοβάσαι — μπορεί απλώς να καταλήξεις με το αφεντικό σου στα όνειρά σου, γιατί πιθανότατα έχουν αυτή την ισχυρή, διεκδικητική ιδιότητα που χρειάζεσαι», λέει η Dalfen.

Σε αυτό το σενάριο, πρόκειται για κάτι που λείπει αυτή τη στιγμή από τη ζωή σου και το θέλεις.

Τα όνειρα με σεξ μπορεί να δηλώνουν αυξημένη λίμπιντο

Με απλά λόγια, ένα μεγάλο μέρος των σεξουαλικών ονείρων είναι πρόβες που σου θυμίζουν πώς είναι να νιώθεις καλά.

Εάν έχεις ένα καυτό όνειρο, το υποσυνείδητό σου σε βοηθά να επικοινωνήσεις με το sex drive σου.

«Θα το ονομάσουμε «Πιάσε το συναίσθημα και κράτα το», λέει η Dalfen. Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτό, σωστά;

Η ίδια επισημαίνει ότι οι οργασμοί που έχουμε στα όνειρά μας, είναι ένα καμπανάκι που ζητά να φροντίσουμε τον εαυτό μας και στην πραγματική ζωή.

Έτσι, αν ξυπνάς λίγο απογοητευμένη από έναν ονειρεμένο (#διπλής) οργασμό στον ύπνο σου, δες το ως κάλεσμα της φύσης, στο οποίο πρέπει να απαντήσεις και εκτός ύπνου.

Συμπέρασμα

Όπως και οι ίδιες οι σχέσεις, η ερμηνεία των σεξουαλικών ονείρων δεν είναι η ίδια για όλους.

«Οι καταστάσεις που πυροδοτούν οποιοδήποτε όνειρο είναι ενδεικτικές για την κατάσταση του ανθρώπου που ονειρεύεται. Οι εικόνες που βλέπουμε στα όνειρά μας, παίρνουν το νόημά τους από την προσωπική ιστορία και τους συνειρμούς του καθενός» λέει η Dalfen.

Και οι σεξουαλικές εμπειρίες δεν αποτελούν εξαίρεση.

Προσπαθούν λοιπόν τα σεξουαλικά όνειρα να σου πουν κάτι;

Πέρα από το ενδεχόμενο να θέλεις περισσότερο σεξ όταν είσαι ξύπνια, υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάλυσης, εάν είσαι πρόθυμη να συνθέσεις το παζλ «όνειρα με σεξ».