ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι βασικές διαφορές μεταξύ χημείας και συμβατότητας. Μήπως ο έρωτας σε έχει τυφλώσει;

Unsplash

Σε όποια παρέα και αν βρεθείς, όλοι έχουν να σου πουν σίγουρα μία ιστορία φλόγας και πάθους, με μηδενική όμως επικοινωνία. Διότι άλλο χημεία, και άλλο πραγματική συμβατότητα.

Το δικό μου μπακαλίστικο τεστ που με βοηθά να καταλάβω αν πρόκειται για σκέτη αδρεναλίνη, είναι να σκεφτώ το εξής: «Αν δεν ήμουν ερωτευμένη μαζί του, θα τον εκτιμούσα; Θα τον έκανα παρέα; Θα τον ενέκρινα αν μου τον γνώριζε η κολλητή μου ως σχέση της; Θα ήθελα να έχω μία καθημερινότητα μαζί του»; Αν απαντήσεις με ειλικρίνεια στον εαυτό σου, έχεις και την απάντησή σου. Ας δούμε όμως τι έχουν να πουν οι ειδικοί επί του θέματος. Αρκεί μόνο η χημεία;

Η χημεία και οι ενδείξεις της

Η χημεία είναι η έλξη και η πρώτη αντίδραση που έχουμε απέναντι σε ένα πρόσωπο. Είναι το τράβηγμα, η ένταση και η ζέστη που νιώθουμε στο σώμα μας. Υπάρχουν και οι κλασικές σωματικές ενδείξεις, όπως η ταχυπαλμία, τα διεσταλμένα μάτια, οι πεταλούδες στο στομάχι και η ανάγκη να του μιλάς όσο περισσότερο μπορείς. Ιδρώνουν τα χέρια και σε πιάνει νευρικότητα. Και συμβαίνει πολύ πιο έντονα όταν ξεκινά η σχέση.

Τι γίνεται όμως με τη συμβατότητα;

Εδώ μιλάμε για κάτι πιο βαθύ και λογικό, συγκριτικά με τη χημεία. «Είναι τα διάφορα στοιχεία που αφορούν στον τρόπο ζωής, τα κοινά ενδιαφέροντα, οι στόχοι και πώς αυτοί είναι σε κοινή πορεία και επηρεάζουν το ζευγάρι» προσθέτει η matchmaker και ιδρύτρια του Friend of a Friend Matchmaking. Ωστόσο, τονίζει ότι δεν είναι τα κοινά γούστα που δημιουργούν τη συμβατότητα, αν και θα ήταν καλό να συμβαίνει. Έχει να κάνει με το πώς επικοινωνείτε, πώς διαπραγματεύεστε, αν μπαίνουν όρια, αν γελάτε παρέα και αν συμπληρώνετε ο ένας τη ζωή του άλλου, χωρίς να γίνεστε εμπόδιο.

Χημεία ή συμβατότητα; Ή και τα δύο;

Αν και κάθε φάση στη ζωή είναι διαφορετική και οι ανάγκες σου μεταβάλλονται, μία ιδανική σχέση έχει και τα δύο στοιχεία. Η χημεία είναι που δε φέρνει κοντά και σε κάνει ονειρεύεσαι τη ζωή σου με έναν άνθρωπο, αλλά η συμβατότητα είναι αυτή που σε κάνει να μένεις στη σχέση. Η βασική διαφορά τους είναι ότι η συμβατότητα είναι δύσκολη και χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και δουλειά. Η χημεία είναι κάτι που απλώς προκύπτει. «Το ζητούμενο είναι μην υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των δύο. Ναι στο παθιασμένο σεξ και την περιπέτεια (χημεία) αλλά ναι και στη συνεργασία και την επίλυση προβλημάτων (συμβατότητα)», επισημαίνει ο coach σχέσεων, Alex Scot.

Ο κίνδυνος του να μένεις σε μία σχέση που έχει μόνο χημεία

Ο έρωτας είναι ένα πανίσχυρο συναίσθημα που μάς οδηγεί συχνά στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Όταν βασίζεσαι μόνο στο πάθος, ενώ απουσιάζουν άλλα σημαντικά στοιχεία, είναι πολύ πιθανό να παραμένεις σε μία τοξική σχέση και να δικαιολογείς κακοποιητικές συμπεριφορές. Αν ακούσεις πολύ προσεκτικά τον εαυτό σου και το ένστικτό σου, θα δεις ότι σε ενημερώνει για το πότε μία φλόγα σβήνει γρήγορα ή πότε είσαι σε μία σχέση όπου το μόνο που σε κρατά εκεί είναι το πάθος (ενδεχομένως και το σεξ).

Πριν αποφασίσεις να χωρίσεις επειδή χάθηκε η μαγεία, σκέψου ότι ακόμα και οι σχέσεις που ξεκίνησαν ως μεγάλοι έρωτες, μετατρέπονται σε κάτι άλλο, πολύ πιο ουσιαστικό με το πέρασμα του χρόνου. Και τη χημεία μπορείς να την επανεφεύρεις με πολλούς τρόπους. Η συμβατότητα όμως θέλει κόπο και χρόνο.