ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που μειώνουν το ουρικό οξύ με φυσικό τρόπο

Pexels

Η υπερβολική παραγωγή ουρικού οξέος ή η δυσκολία του σώματος να αποβάλει αυτό το οξύ από τον οργανισμό, μπορεί να είναι υπεύθυνη για προβλήματα υγείας. Κι όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η διατροφή έχει ρόλο-κλειδί στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τι ακριβώς είναι το ουρικό οξύ;

Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό απόβλητο που προκύπτει κατά την πέψη των τροφών με πουρίνες, όπως είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά, ορισμένα είδη κρέατος, αλλά και το αλκοόλ. Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας η οποία προκύπτεi όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα είναι υψηλά. Συγκεκριμένα, το ουρικό οξύ συσσωρεύεται στις αρθρώσεις σε «κρυστάλλους», προκαλώντας φλεγμονή κατά κύριο λόγο στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου πόνου και πρηξίματος. Έχει παρόμοιο πόνο με αυτόν της αρθρίτιδας και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι η διατροφή και ο γενικότερος τρόπος ζωής.

Ευτυχώς λοιπόν μπορείς να φροντίσεις στη μείωση της ποσότητας του ουρικού οξέος στο σώμα σου, ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες. Η μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού νέων κρυστάλλων, μειώνοντας τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας.

Τι είναι μια διατροφή χαμηλή σε πουρίνες;

τροφές που μειώνουν το ουρικό οξύ Pexels

Οι πουρίνες είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Όταν το σώμα διασπά αυτές τις χημικές ουσίες, το ουρικό οξύ είναι το υποπροϊόν. Μια διατροφή χαμηλή σε πουρίνες λοιπόν, περιορίζει τα τρόφιμα και τα ποτά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες για τη μείωση του ουρικού οξέος. Ενθαρρύνει επίσης την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα.

Οποιοσδήποτε με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα του (υπερουριχαιμία) μπορεί να ωφεληθεί από τη μείωση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας σε άτομα με υπερουριχαιμία, που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τη νόσο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της υπάρχουσας ουρικής αρθρίτιδας και στην πρόληψη άλλων επιπλοκών της υπερουριχαιμίας, όπως οι πέτρες στα νεφρά.

Ποιες τροφές αυξάνουν το ουρικό οξύ;

Τα 10 καλύτερα τρόφιμα και ποτά που προκαλούν ουρική αρθρίτιδα είναι:

 • Ζαχαρούχα ποτά και γλυκά: Η τυπική επιτραπέζια ζάχαρη διασπάται σε ουρικό οξύ. Οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα, οδηγώντας σε ουρική αρθρίτιδα.
 • Αλκοόλ: Παρόλο που δεν είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά πλούσια σε πουρίνες, το αλκοόλ εμποδίζει τα νεφρά να αποβάλλουν το ουρικό οξύ στο σώμα, όπου συνεχίζει να συσσωρεύεται.
 • Κόκκινα κρέατα και όργανα ζώων, όπως το συκώτι
 • Ορισμένα ψάρια και θαλασσινά όπως ρέγγα, χτένια, μύδια, πέστροφα και μπακαλιάρος.
 • Γαλοπούλα: Αυτό το άπαχο κρέας εξακολουθεί να είναι πλούσιο σε πουρίνες

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές που μειώνουν το ουρικό οξύ;

Αν και η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών δεν είναι αρκετή για να εξαφανιστεί η ουρική αρθρίτιδα, μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του ουρικού οξέος στο σώμα. Για παράδειγμα:

 • Γάλα: Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση άπαχου γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ουρικού οξέος και των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας.
 • Κεράσια: Τα κεράσια έχουν γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του ουρικού οξέος στο σώμα.
 • Καφές: H καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος με διάφορους τρόπους. Επιβραδύνει τη διάσπαση της πουρίνης σε ουρικό οξύ και επιταχύνει τον ρυθμό απέκκρισης.
 • Νερό: Οι άνθρωποι που πίνουν 5 έως 8 ποτήρια νερό την ημέρα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας. Γεγονός λογικό, αφού τα νεφρά χρησιμοποιούν νερό για να εκκρίνουν ουρικό οξύ στα ούρα. Το νερό είναι επίσης καλό για την υγεία των νεφρών.

Οι ειδικοί επίσης προτείνουν:

 • Διαφοροποίησε τις πηγές πρωτεΐνης: Ορισμένα κρέατα και θαλασσινά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ουρικό οξύ. Ωστόσο, εάν καταναλώνεις ποικιλία τροφίμων υψηλών σε πρωτεΐνες και αποφεύγεις τη συχνή κατανάλωση των παραπάνω, δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα.
 • Απόλαυσε φρούτα και λαχανικά. Οι περισσότερες επιλογές σου σε φρούτα και λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, αλλά ακόμη και αυτές που είναι υψηλότερες δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας. Και τα συνολικά οφέλη που χαρίζουν στον οργανισμό αξίζουν σίγουρα τον κόπο.
 • Πες ναι σε δημητριακά και όσπρια: Το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα όσπρια, είναι όλα φιλικά προς την ουρική αρθρίτιδα. Προτίμησε δημητριακά ολικής αλέσεως για να βοηθήσεις και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.