ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι μόνες συμβουλές διατροφής που χρειάζεσαι για απώλεια βάρους το καλοκαίρι

Pexels

Διάβασες για σνακ παραλίας, για σταφύλια, κουρκουμάδες, χουρμάδες, λουκουμάδες, detox, δίαιτες NASA. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Και όμως, συνεχίζεις να ψάχνεις νέες συμβουλές για την απώλεια βάρους τώρα που πλησιάζει το καλοκαιράκι. Λοιπόν. Πάτα delete σε ότι έχεις ακούσει και διάβασε προσεκτικά τις παρακάτω τρεις φράσεις. Είναι διαιτολογική εμπειρία και γνώση, συμπυκνωμένες σε τρεις απλές φράσεις. Βάζω στοίχημα ότι θα αναγνωρίσεις τον εαυτό σου σε τουλάχιστον μία από αυτές.

Τι σαμποτάρει τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους

Τα μόνα tips διατροφής που χρειάζεσαι για απώλεια βάρους το καλοκαίρι Pexels

Το βάρος του σώματός μας αυξάνεται όταν κάνουμε ένα από τα τρία παρακάτω «λάθη»:

1. Καταναλώνουμε γεύματα αυξημένου όγκου

Με απλά λόγια, γεμίζουμε πολύ το πιάτο μας. Συνήθως το κάνουμε αυτό όταν καθόμαστε στο τραπέζι εξαντλημένοι από την πείνα. Όταν δηλαδή το προηγούμενο γεύμα μας, είναι πολλές ώρες πριν. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η λύση είναι να προσθέσεις ένα ενδιάμεσο σνακ στον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ δύο κυρίως γευμάτων και να το καταναλώσεις όταν νιώθεις ότι πεινάς αρκετά.

2. Τι σαμποτάρει τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρουςΚαταναλώνουμε γεύματα με αυξημένη συχνότητα

Δηλαδή, τσιμπολογούμε διαρκώς/συχνά στην διάρκεια της ημέρας. Ξυπνάς το πρωί, τρως ένα μπισκότο στα όρθια και φεύγεις. Πας στη δουλειά. Τρως ένα κουλούρι. Κερνάει ο συνάδελφος ένα μικρό τυροπιτάκι. Πίνεις και έναν-δυο καφέδες με ζάχαρη ή αφρόγαλο. Σχολάς, γυρνάς σπίτι και πεινάς. Τρως στα γρήγορα 2 φέτες κίτρινο τυρί πλήρες λιπαρών και 2 φέτες γαλοπούλα, μέχρι να ζεσταθεί το φαγητό. Καταναλώνεις το κυρίως γεύμα σου και «για να αλλάξει η γεύση σου» τρως ένα ατομικό σοκολατάκι. Μετά, άλλον έναν καφέ με ένα βούτημα. Μετά κανένα φρουτάκι. Έπειτα μια χούφτα πατατάκια απ’ του μικρού. Στη συνέχεια, δυο πιρουνιές από το φαγητό που μαγείρεψες για την επόμενη μέρα. Και ήρθε το βράδυ.
Τι θυμάσαι από όλα; Το κουλούρι-το κέρασμα-το μεσημεριανό-το σοκολατάκι-άντε και το φρούτο. Δεν ήταν όμως μόνο αυτά. Η λύση είναι να οργανώσεις τα γεύματά σου. Διάλεξε πόσα και τι, και μείνε σε αυτά. Η λέξη κλειδί που ψάχνεις είναι «προγραμματισμός».

3. Τι σαμποτάρει τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους – Καταναλώνουμε γεύματα αυξημένης θερμιδικής πυκνότητας

Δηλαδή, σε μικρό όγκο τροφής χωράμε πολλές θερμίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο χρησιμοποιώ πολύ συχνά είναι η σπανακόπιτα. Περιέχει τυρί υψηλών λιπαρών (συνήθως φέτα), βούτυρο ή λάδι, αλεύρι, χόρτα (συχνά τσιγαρισμένα). Έτσι ένα κομμάτι μικρού μεγέθους, μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 350 θερμίδες. Όσες δηλαδή περίπου ένα χορταστικό πιάτο κοτόπουλο-ρύζι. Και το καλύτερο, είναι ότι συνήθως την καταναλώνουμε ως σνακ. Σαν κάτι ελαφρύ δηλαδή. Που (προφανώς) το νιώθουμε ως ελαφρύ λόγω του μικρού όγκου του κομματιού. Η λύση είναι να καταναλώνεις κυρίως τρόφιμα χαμηλής θερμιδικής πυκνότητας. Με λίγες (<150kcal) δηλαδή θερμίδες ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Tips για απώλεια βάρους το καλοκαίρι – Ανακεφαλαίωση

Για να πετύχεις τον στόχο για απώλεια ή διατήρηση βάρους, δώσε προσοχή στα εξής:

  • Όγκος του γεύματος
  • Συχνότητα γευμάτων
  • Θερμιδική πυκνότητα γευμάτων

Εφάρμοσέ τα προσεκτικά και συνεχόμενα στην καθημερινότητά σου και θα δεις το δείκτη της ζυγαριάς να μετακινείται προς τα κάτω. Μην σε βιάζει όμως το καλοκαίρι και οι παραλίες. Προσπάθησε να το κάνεις με τρόπο που θα σου γίνει συνήθεια. Γιατί, η απώλεια του βάρους είναι η μισή δουλειά. Η άλλη μισή είναι η διατήρηση.

* O Νικόλαος Δήμζας DVM, RD, MSc είναι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Π.Θ.