ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 8 τροφές που καταπολεμούν το στρες

Unsplash

Δεν είναι μόνο η βαλεριάνα, η λουίζα και το χαμομήλι. Τα τρόφιμα κατά του στρες έχουν ως βασικά συστατικά της δομής τους βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι γνωστά για την αγχολυτική τους δράση και τη δουλίτσα που κάνουν κατά της νευρικότητας και της αϋπνίας. Χαλάρωσε κι απόλαυσέ τα.

Ακτινίδιο

Δεν είναι σωτήριο μόνο κατά της δυσκοιλιότητας, διαθέτει επιπλέον χαλαρωτικές ιδιότητες χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε σεροτονίνη και φλαβονοειδή. Δυο ακτινίδια πριν κοιμηθείς σε στέλνουν πρώτα για ύπνο και μετά στην τουαλέτα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι σώζει από τη γρίπη και το κρυολόγημα χάρη στα προβιοτικά του, αλλά όχι μόνο αυτό. Οι συγκεκριμένες ουσίες διαθέτουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ρίχνουν τα επίπεδα του άγχους, ενώ το μαγνήσιο, σήμα κατατεθέν των γαλακτοκομικών είναι εξίσου διάσημο για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Άσε που είναι τόσο ελαφρύ που δεν σε αγχώνει αν φας λίγο παραπάνω το βράδυ.

Πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι άριστες πηγές φυλλικού οξέος, που επιδρά θετικά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και αυξάνουν την καλή διάθεση.

Λιπαρά ψάρια

Σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, τόνος, ξιφίας και λοιπά λιπαρά ψάρια είναι πρώτης τάξεως πηγές Ω3 λιπαρών και βιταμίνης D, τα οποία συμβάλλουν στην έκκριση σεροτονίνης, γνωστής και ως «ορμόνη της χαράς».

Ξηροί καρποί

Ο ηλιόσπορος είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, τα καρύδια σφύζουν από Ω3 λιπαρά, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και Ε, τα φυστίκια συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αυγά

Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 και βοηθούν σημαντικά στη μείωση του στρες, επίσης λειτουργούν θετικά και για την εγκεφαλική λειτουργία ενώ ρυθμίζουν τη διάθεσή μας.

Μαύρη σοκολάτα

Η πιο σκούρα εκδοχή της σοκολάτας διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Λιγότερη οξείδωση ίσον χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του στρες.

Γαλοπούλα

Τρυπτοφάνη δεν έχουν μόνο τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και το λευκό κρέας της γαλοπούλας. Τι είναι η τρυπτοφάνη; πρόκειται για το αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σερονοτονίνης και της μελατονίνης. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι δεν παράγεται από το σώμα, αλλά από τις τροφές. Κι αν δε σ’ αρέσει η γαλοπούλα, μπορείς να την λάβεις από άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως οι ξηροί καρποί, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και η μαύρη σοκολάτα.