ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μέχρι πόσα αυγά είναι καλό να τρως μέσα στην εβδομάδα

Unsplash

Η θεωρία «το αυγά ναι μεν είναι ωφέλιμα, αλλά» δεν είναι καθόλου καινούρια. Πολλές και πολλοί μεγαλώσαμε μ’ αυτήν. Η λέξη «χοληστερίνη» ήταν σχεδόν πάντα η λέξη που το συνόδευε ως συνέπεια. Μέρες που ‘ναι και τα κόκκινα αυγά παραμονεύουν στα πασχαλινά καλαθάκια, ένα είναι το ερώτημα: πόσα τρώμε; όσα σπάσουν ή λιγότερα;

 

Σιγά τ’ αυγά ή τρώμε όσα θέλουμε;

Με τον καιρό το αυγουλάκι απενοχοποιήθηκε, μέσα από διάφορες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες κατέληγαν στο συμπέρασμα πως το πιο χαρακτηριστικό παράγωγο της κότας- κι όχι μόνο- μπορεί να φαγωθεί αθρόα και άφοβα. Αλλά τίποτα δεν τελείωσε εκεί, αφού μία αμερικανική έρευνα κρούει τον κώδωνα όσον αφορά την τακτική κατανάλωση ολόκληρου το αυγού.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, η τακτική κατανάλωση σε αυγά αυξάνει τη χοληστερίνη, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και συνεπώς τις προϋποθέσεις για πρόωρο θάνατο. Η δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA και αναφέρει ότι αναλύθηκαν στοιχεία από 6 μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 30.000 άτομα σε βάθος 30ετίας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αρκετές προγενέστερες, όπως για παράδειγμα τις σχετικές συστάσεις που έκαναν τα υπουργεία Υγείας και Γεωργίας των ΗΠΑ το 2015, οι οποίες κατέρριπταν το πλαφόν των 3 αυγών την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, «οι άνθρωποι που τρώνε 3-4 αυγά την εβδομάδα, έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά».

Άρα τώρα, πόσα τρώμε;

Κάπου εδώ αξίζει να θυμηθείς μερικά από τα αδιαφιλονίκητα οφέλη που σου προσφέρει το αυγό: Πρόκειται για μία φουλ πρωτεΐνούχα τροφή, πλούσια σε σελήνιο και ψευδάργυρο, αλλά και πολύ καλή πηγή βιταμινών B5, B12, D και φολικού οξέος. Στον κρόκο περιέχεται επίσης χολίνη, μια θρεπτική ουσία την οποία δεν λαμβάνουμε  σε ικανοποιητική ποσότητα οι περισσότεροι άνθρωποι. Η επαρκής πρόσληψη χολίνης συμβάλλει θετικά σε όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως αυτή της μνήμης. Επίσης, τα αυγά και συγκεκριμένα ο κρόκος τους, προκαλεί κορεσμό, οπότε τρώγοντας μια μικρή ποσότητα, μπορείς να χορτάσεις.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους βρίσκεται στο ασπράδι. Ένα αυγό κότας έχει 80 θερμίδες, εκ των οποίων οι 64 αντιστοιχούν στον κρόκο και οι 16 στο ασπράδι. Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω δεδομένα, πόσα αυγά είναι επιτρεπτό να καταναλώνουμε μέσα στην εβδομάδα, ώστε να επωφελούμαστε από αυτό και παράλληλα να μην ταραζόμαστε κάθε φορά που μία νέα έρευνα επιχειρηματολογεί κατά των 3 και πάνω αυγών;

Πολύ απλά, τρως έως και 2 ολόκληρα κόκκινα αυγά εν προκειμένω, συν όσο ασπράδι θες μέσα στην εβδομάδα. Όπως επισήμαναν και οι ερευνητές της περίφημης πρόσφατης μελέτης, δεν συντρέχει κανένας λόγος να αποκλείσουμε το αυγό από τη διατροφή μας, αρκεί να περιορίσουμε τον κρόκο, στον οποίο εντοπίζεται και η χοληστερόλη (ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 mιlligram διατροφικής χοληστερόλης στον κρόκο). Ρίξε λοιπόν στην ομελέτα σου τον κρόκο με φειδώ και όσα ασπράδια θες, για να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο.