ΥΓΕΙΑ

Pranayama: Η ινδική τεχνική αναπνοής με τα 8 οφέλη στην υγεία

Unsplash

Κατά πάσα πιθανότητα, έχεις ήδη δοκιμάσει διάφορα είδη διαλογισμού, χαλάρωσης και τεχνικές αναπνοής που μπήκαν στις ζωές μας ως βοήθεια για τη διαχείριση του άγχους.

Η pranayama όμως δεν μένει μόνο στο άγχος. Μπαίνει με φόρα και φέρνει τα πάνω κάτω στην υγεία σου, αν και είναι μόνο μία τεχνική αναπνοής. Ωστόσο, αποτελείται από 3 διαφορετικά είδη και έχει τουλάχιστον 8 οφέλη στην υγεία σου.

Τι είναι η τεχνική αναπνοής pranayama;

Προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις prana, που σημαίνει «ζωτική ενέργεια» και yama που σημαίνει «έλεγχος». Έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ινδία και αποτελείται από διαφορετικές τεχνικές αναπνοής, οι οποίες είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες και επηρεάζουν θετικά την καρδιά, τον μεταβολισμό, το άγχος και πολλά άλλα.

Οι 3 τεχνικές αναπνοής pranayama, ανάλογα με τον στόχο σου

Kumbhaka για το ανοσοποιητικό

Αφιέρωσε 10-15 λεπτά την ημέρα, ξάπλωσε ή κάθισε αναπαυτικά και κάνε την τεχνική 1-1-2. 5 δευτερόλεπτα εισπνοή, κράτησέ την για άλλα 5 και εκπνοή για 10 δεύτερα. Συνέχισε αυξάνοντας τη διάρκεια στο πόσο κρατάς την αναπνοή σου. Μην σταματάς αν δεν περάσουν τα 10 λεπτά. Θα βοηθήσει ένα ξυπνητήρι.

Kapalabhati για ενέργεια και λάμψη

Αποκτάς μεγαλύτερη συγκέντρωση αλλά, ναι, και πιο λαμπερό δέρμα όταν κάθεσαι οκλαδόν με τα χέρια στους μηρούς. Ξεκίνα με βαθιές εισπνοές και εκπνοές αλλά συνέχισε με πιο κοφτές εκπνοές. Βάλε το χέρι στην κοιλιά και κάνε την ίδια διαδικασία για 10-15 λεπτά. Πολύ βαθιές εισπνοές και γρήγορες εκπνοές.

Nadi Shodhama για χαλάρωση πριν τον ύπνο

Κάθισε με σταυρωμένα πόδια ή ξάπλωσε. Εδώ θα χρησιμοποιήσεις τα ρουθούνια σου. Βάλε τον αντίχειρα στο δεξί και το μικρό στο αριστερό. Βαθιά εκπνοή. Εισπνοή από το αριστερό ενώ πιέζεις το δεξί. Εκπνοή από το αριστερό, εισπνοή από το δεξί, μετά εκπνοή από το ίδιο ρουθούνι και επανάληψη όλο.

Τα οφέλη στην υγεία με την τεχνική αναπνοής pranayama

  • Αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων, άρα ανοσοποιητικό που πολεμά τους ιούς.
  • Μειωμένο άγχος που μάς βοηθά να χαλαρώσουμε
  • Καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων μέσα από τη σωστή αναπνοή
  • Καλύτερο πεπτικό
  • Καταπολεμά την αϋπνία
  • Απώλεια βάρους λόγω της επιτάχυνσης του μεταβολισμού
  • Καλύτερο και πιο λαμπερό δέρμα, εφόσον τα κύτταρα οξυγονώνονται περισσότερο.