ΥΓΕΙΑ

Διακόπτεται εύκολα ο ύπνος σου; Το κόλπο που βάζει τέλος στο νυχτερινό ξύπνημα

Unsplash

Το θέμα του ύπνου είναι τεράστιο. Έχουν γίνει αμέτρητες έρευνες ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνίες αλλά και για να μάθουμε πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε τέλος πάντων, ώστε να είμαστε λειτουργικοί και παραγωγικοί.

Δεν είναι όμως μόνο θέμα ποσότητας. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών υποστηρίζει ότι ένας ενήλικας 18-60 ετών θα πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα. Κάποιοι χρειάζονται περισσότερο και κάποιοι λιγότερο. Ο ύπνος και οι ανάγκες που έχεις εξηγούνται εύκολα, μέσα από τα στάδια.

Ύπνος: τα 4 στάδια

Το πρώτο στάδιο είναι εκεί που πας να αποκοιμηθείς και μπορεί να ξυπνήσεις εύκολα, με τον παραμικρό ήχο. Το δεύτερο στάδιο είναι η μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και έρευνα έχει δείξει ότι είναι και η φάση της ενοποίησης των αναμνήσεων. Στο 3ο και 4ο στάδιο, έχεις μπει σε ύπνο βαθύ. Τα κύτταρα αναγεννιούνται, επιδιορθώνονται όλες οι βλάβες και δυναμώνει το ανοσοποιητικό. Και εδώ διαπιστώνεις ότι το θέμα είναι να αυξήσεις τη διάρκεια αυτών των δύο σταδίων. Και υπάρχει τρόπος.

Ροζ θόρυβος και ύπνος

Το ακούς πρώτη φορά; Κι όμως, δεν υπάρχει μόνο ο λευκός θόρυβος. Η διαφορά μεταξύ ροζ, λευκού, μαύρου και καφέ θορύβου βασίζεται στο πώς κατανέμεται η ενέργεια σε διάφορες συχνότητες. Η ενέργεια του ροζ θορύβου είναι υψηλή σε χαμηλές συχνότητες. Γιατί τον χρειάζεσαι στον ύπνο; Γιατί σε βοηθά να μπεις στον βαθύ ύπνο που προαναφέραμε , με πολύ εύκολο τρόπο. Τον σταθεροποιεί και αυξάνει τη διάρκειά του, μπλοκάροντας τους ενοχλητικούς ήχους. Σκέψου τον σαν ένα ηχητικό καμουφλάζ.

Τα είδη του ροζ θορύβου

Ο ήχος της βροχής
Τα κύματα της θάλασσας
Το θρόισμα των φύλλων
Το σταθερό καρδιογράφημα

Αν νιώθεις ότι δεν κοιμάσαι καλά και η επόμενη μέρα είναι σαν να σε έχουν τρακάρει με αμάξι, μία συσκευή ροζ θορύβου ή ένα playlist πολλών ωρών με αυτούς τους ήχους, μπορεί να είναι η απάντηση που ψάχνεις. Αν ο ύπνος σου διακόπτεται εύκολα και συχνά τις νύχτες, δοκίμασε αυτό το κόλπο.