ΥΓΕΙΑ

Οι 7 υγιεινές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο για άνοια

iStock

Επτά υγιεινές συνήθειες και παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου άνοιας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η άνοια είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία στον κόσμο. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με την πάθηση παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σε 153 εκατομμύρια έως το 2050 και οι ειδικοί είπαν ότι αποτελεί σημαντική και ταχέως αυξανόμενη απειλή για τα μελλοντικά συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε κάθε κοινότητα, χώρα και ήπειρο.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα, της μελέτης που παρακολούθησε 13.720 γυναίκες στις ΗΠΑ για περίπου 20 χρόνια, (μέσης ηλικίας 54 ετών στην αρχή της έρευνας) παρουσιάζουν 7 υγιεινές συνήθειες που μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια.

Οι 7 συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο για άνοια Pexels

Οι υγιεινές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο για άνοια

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, το να είσαι δραστήρια, να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή, να διατηρείς ένα υγιές βάρος, να μην καπνίζεις, να διατηρείς φυσιολογική αρτηριακή πίεση, να ελέγχεις τη χοληστερόλη και να έχεις χαμηλό σάκχαρο στο αίμα στη μέση ηλικία, μπορούν όλα να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καταστάσεων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, αργότερα στη ζωή.

Ανακεφαλαιώνοντας:

  1. Σωματική δραστηριότητα
  2. Υγιεινή διατροφή
  3. Διατήρηση υγιούς βάρους
  4. Διακοπή καπνίσματος
  5. Χαμηλή πίεση
  6. Χαμηλά επίπεδα σακχάρου
  7. Χαμηλά επίπεδα «κακής» χοληστερίνης

Συνολικά 1.771 γυναίκες, ή το 13% αυτών που συμμετείχαν στη μελέτη, ανέπτυξαν άνοια. Τα καλά νέα είναι ότι οι υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής στη μέση ηλικία, μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή.

«Δεδομένου ότι τώρα γνωρίζουμε ότι η άνοια μπορεί να ξεκινήσει στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν από τη διάγνωση, είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για το πώς οι συνήθειές σας στη μέση ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία», υπογραμμίζουν οι ερευνητές και συμπληρώνουν:

«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι συνήθειες όπως η σωματική άσκηση για μισή ώρα την ημέρα ή η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε ελεγχόμενα επίπεδα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας».

Οι Αμερικανοί ερευνητές προειδοποίησαν ότι υπήρχαν περιορισμοί στη μελέτη τους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν ήταν σε θέση να εξετάσουν πώς παράγοντες όπως η διακοπή του καπνίσματος, επηρέασαν τον κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή των συμμετεχόντων σε αυτή.

H μελέτη ωστόσο πρόσθεσε συντριπτικά στοιχεία για το κατά πόσο οι παραπάνω υγιεινές συνήθειες στη μέση ηλικία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες για άνοια στη μετέπειτα ζωή.

Η νέα αυτή αμερικανική μελέτη, ενισχύει τα ευρήματα άλλης έρευνας που υποστηρίζει ότι ένας συνδυασμός επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η καλή διατροφή, η τακτική άσκηση, και η κοινωνικοποίηση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της μνήμης και στη μείωση του κινδύνου άνοιας.