ΥΓΕΙΑ

Η καθημερινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και άνοια

iStock

Ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν θα ξεχάσεις να βουρτσίσεις τα δόντια σου ή ότι το να κάνεις νήμα είναι κάπως υπερβολικό, μια νέα έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας μπορεί να είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου σου.

Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη, ανέλυσε την πιθανή σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της υγείας του εγκεφάλου μεταξύ 40.000 ενηλίκων χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού. Μεταξύ 2014 και 2021, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε έλεγχο για 105 γενετικές παραλλαγές, που προδιαθέτουν τους ανθρώπους να έχουν οδοντικά προβλήματα, αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ήταν γενετικά επιρρεπή σε τερηδόνα ή χρειάζονταν σφραγίσματα, αντιμετώπισαν πιο σοβαρά, «σιωπηρά» εγκεφαλικά επεισόδια, δηλαδή εγκεφαλικά που δεν προκαλούν αισθητά συμπτώματα. Εκείνοι με γενετικά κακή στοματική υγεία, είχαν επίσης αυξημένη βλάβη στη δομή του εγκεφάλου τους.

Η καθημερινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και άνοια Pexels

«Η μελέτη της στοματικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή η κακή, στοματική υγεία συμβαίνει συχνά και είναι ένας εύκολα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου. Ο καθένας μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά τη στοματική του υγεία με ελάχιστο χρόνο και οικονομική επένδυση», υπογραμμίζουν στην έρευνά τους οι επιστήμονες και εξηγούν:

«Η κακή στοματική υγεία μπορεί να απειλήσει την υγεία του εγκεφάλου. Επομένως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη στοματική μας υγιεινή, επειδή έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από το στόμα μας».

Ποια είναι τα σημάδια κακής στοματικής υγείας;

Η κακή στοματική υγεία ορίζεται συνήθως ως μια ανισορροπία μεταξύ της υγείας των δοντιών, των ούλων και άλλων δομών στο στόμα. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το λάθος βούρτσισμα, η κακή διατροφή και η ανεπαρκής πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη.

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να είναι η η τερηδόνα, περιοδοντική ουλίτιδα και ο καρκίνος του στόματος. Ορισμένα σημάδια που μαρτυρούν κακή στοματική υγεία, μπορεί να είναι το σπάσιμο των δοντιών, ο πόνος, η αιμορραγία των ούλων και η κακοσμία του στόματος.

Πώς μπορεί η στοματική υγεία να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου;

Στο στόμα υπάρχουν καλά και κακά βακτήρια. Η συσσώρευση από πλάκα, μολύνσεις ή φλεγμονές από χαλασμένα δόντια, μεταφέρει όλα τα επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σκλήρυνση των αρτηριών, οδηγώντας σε θρόμβους αίματος, που μπορεί να οδηγήσουν μοιραία σε εγκεφαλικό.

Επίσης τα βακτήρια που προκαλούν περιοδοντική νόσο ή ασθένεια των ούλων, μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο, όπου μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να βλάψουν τον προστατευτικό φραγμό του εγκεφάλου. Κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση και να βλάψει την ικανότητα σκέψης, της μνήμης και της μάθησης.

Έτσι η κακή στοματική υγεία, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Πώς μπορείς να φροντίσεις καλύτερα τη στοματική σου υγεία;

Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να αποφύγεις όλες αυτές τις τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να σημαίνει η κακή στοματική υγεία για το σώμα και τον εγκέφαλό σου, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να φροντίσεις καλύτερα τη στοματική σου υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς:

  • Βούρτσιζε δύο φορές την ημέρα, για δύο λεπτά τα δόντια σου. Μην ξεχνάς τη γλώσσα.
  • Χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα κάθε μέρα για να αφαιρέσεις την πλάκα και τα βακτήρια ανάμεσα στα δόντια.
  • Πήγαινε τακτικά στον οδοντίατρο για καθαρισμό και προληπτικούς ελέγχους.
  • Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή, με πολλές στερεές τροφές.
  • Περιόρισε τα ζαχαρούχα ποτά και χρησιμοποίησε καλαμάκι για να περιορίσεις την επαφή με τα δόντια σου.
  • Περιόρισε το αλκοόλ.
  • Απόφυγε το κάπνισμα και το άτμισμα.
  • Χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα για να μειώσεις την πλάκα και τα βακτήρια.
  • Προτίμησε μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.