ΥΓΕΙΑ

Κάπνισμα: Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις το τσιγάρο;

Unsplash

Είτε έχεις ήδη κόψει το τσιγάρο, είτε σκέφτεσαι να σταματήσεις να καπνίζεις, αυτό που σίγουρα πρέπει να ξέρεις, είναι τα εκπληκτικά οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία σου.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις το κάπνισμα

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις το τσιγάρο Unsplash

Η διακοπή του καπνίσματος είναι αναμφίβολα μια κίνηση με πολλαπλά οφέλη τόσο για την υγεία, όσο και τα οικονομικά σου.

Εκτός από τον προϋπολογισμό σου, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αμέτρητων παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος ωφελεί τον οργανισμό και με τρόπους που ίσως δεν περιμένεις.

Παρά τις αρχικές ενοχλήσεις που μπορεί να προκαλέσει η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του κινδύνου σοβαρών ασθενειών και η βελτίωση της υγείας του, υπερτερούν σημαντικά των προσωρινών δυσκολιών. Ο λόγος είναι πως από τις πρώτες μέρες που σταματήσει κάποιος να καπνίζει, θα δει το σώμα του να αρχίζει να «καθαρίζει» από τις βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις το κάπνιμα

Η διαδικασία καθαρισμού του σώματος από τις συνέπειες του καπνίσματος διαρκεί περίπου ένα έτος, όπου και ξεκινά η αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος και σταματά η επίδραση των τοξικών ουσιών.

Αφού καπνίσεις το τελευταίο τσιγάρο, το σώμα σου αρχίζει αμέσως να αλλάζει. Εδώ είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος:

Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στο φυσιολογικό

Η νικοτίνη στα τσιγάρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σφυγμού και της αρτηριακής σας πίεσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Αλλά μέσα σε μόλις 20 λεπτά μετά το κάπνισμα του τελευταίου σου τσιγάρου, η αρτηριακή σου πίεση αρχίζει να ομαλοποιείται.

Μπορείς να αναπνεύσεις ευκολότερα

Μέσα σε μόλις 8 ώρες από τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα οξυγόνου του σώματός σου, θα αυξηθούν και η λειτουργία των πνευμόνων σου θα αρχίσει να βελτιώνεται. Καθώς οι πνεύμονες αρχίζουν να επουλώνονται, μπορεί να αισθάνεσαι λιγότερη δύσπνοια, να βήχεις λιγότερο και να αναπνέεις ευκολότερα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αφού κόψεις το τσιγάρο.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μειώνεται

Μετά την τελευταία εκείνη ρουφηξιά, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης και του παγκρέατος μειώνεται επίσης σημαντικά.

Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια γίνονται λαμπερά και δυνατά

Το κάπνισμα λερώνει τα δόντια και τα νύχια, με ένα αντιαισθητικό κίτρινο χρώμα. Μπορεί επίσης να θαμπώσει το δέρμα και να κάνει τα μαλλιά σου εύθραυστα. Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τη ροή του αίματος, κάνοντας το δέρμα και το χαμόγελο να φαίνονται πιο λαμπερά.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μειώνεται

Όταν σταματάς το κάπνισμα, βοηθάς την καρδιά σου. Μέσα σε οκτώ εβδομάδες από τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα χοληστερόλης βελτιώνονται. Ένα χρόνο αφού κόψεις το τσιγάρο, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώνεται στο μισό. Μετά από 15 χρόνια χωρίς νικοτίνη, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου ή καρδιακής προσβολής είναι ο ίδιος με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.