ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο βασικός λόγος που δεν πρέπει να τρως μπροστά στον υπολογιστή, σύμφωνα με νέα έρευνα

Unsplash

Πολύ κλασική εικόνα εργαζόμενης. Οι εκκρεμότητες είναι πολλές και το 15λεπτο διάλειμμα για να φας σαν άνθρωπος, φαντάζει άπιαστο όνειρο. Συνεχίζεις να δουλεύεις ακάθεκτη στον υπολογιστή σου, ενώ ταυτόχρονα καταβροχθίζεις με λαιμαργία τη σαλάτα ή το φαγητό από το τάπερ σου.

Μία νέα έρευνα έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να σου πάρει το πιρούνι από το χέρι, ενώ φτιάχνεις την παρουσίαση του επόμενου meeting. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Suffix σου λένε ότι, όταν τρως μπροστά στον υπολογιστή, δεν αφήνεις το σώμα σου να καταλάβει αν χόρτασε. Αναλύοντας 120 συμμετέχοντες, κατέληξαν στο ότι εκείνοι που έτρωγαν μπροστά από μία οθόνη, κατανάλωναν πολύ περισσότερο φαγητό.

Και θα μου πεις, είναι κακό να τρως αφού πεινάς; Ναι, είναι κακό αν δεν μπορείς να αντιληφθείς πότε χορταίνεις ώστε να σταματήσεις. «Όταν τρως ενώ κάνεις οτιδήποτε άλλο, αποσυντονίζεσαι και δεν καταλαβαίνεις τις ίδιες σου τις ανάγκες. Εκτός του ότι τρως περισσότερο από αυτό που χρειάζεσαι, παύεις να απολαμβάνεις το φαγητό. Μπορεί δηλαδή να έφαγες το αγαπημένο σου παστίτσιο, αλλά να μην το εκτίμησες», τονίζει η διατροφολόγος Malina Malkani.

Τι να κάνεις αν πέφτει πολλή δουλειά (για να μην τρως μπροστά στον υπολογιστή)

Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν γίνεται να τρως με την ησυχία σου καθημερινά και να διεκπεραιώνεις και τα της δουλειάς. Μπορείς όμως να βρεις έστω και 5 λεπτά για να φας μακριά από την οθόνη. «Είναι πολύ σημαντικό να τρως και να είσαι συγκεντρωμένη σε αυτό. Όπως κάνεις και με τη δουλειά σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις διάλειμμα 20 λεπτών. Έστω και 5 λεπτά αρκούν για να χαρείς αυτό που τρως και να ξέρεις πότε να σταματήσεις», επισημαίνει η ειδικός.

Η κλίμακα της πείνας

Πριν ξεκινήσεις να τρως το γεύμα σου, αναλογίσου πού βρίσκεσαι στην κλίμακα πεινάς. Ιδανικά, πρέπει να είσαι στο 3 ή 4 και να σταματάς όταν φτάνεις στο 6 ή 7.

  1. Λιμοκτονείς
  2. Πεινάς πολύ και πρέπει να φας άμεσα
  3. Πεινάς και είσαι έτοιμη για γεύμα
  4. Πεινάς λίγο
  5. Χόρτασες
  6. Δεν πεινάς άλλο
  7. Φούσκωσες κάπως