ΣΧΕΣΕΙΣ

Μπορεί η πολλή δουλειά να καταστρέψει η τη σχέση σου; Η απάντηση της ειδικού

Unsplash

Οι εποχές είναι δύσκολες και η πολλή δουλειά μπορεί να μην είναι καν θέμα επιλογής, αλλά ανάγκης. Από την άλλη, υπάρχουν και οι άνθρωποι που λατρεύουν αυτό που κάνουν και η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και σχέσης γίνεται αληθινή πρόκληση.

Η απάντηση που έρχεται κατευθείαν στο μυαλό σου είναι ότι ναι, η σχέση τελειώνει αν έχεις πάντα πολλή δουλειά και αφιερώνεις μεγάλο μέρος της ημέρας σου σε αυτήν. Είναι όμως τελικά έτσι τα πράγματα; Μία νέα έρευνα ανατρέπει αυτά που πιστεύαμε. Σου λέει ότι όταν ένας άνθρωπος επιλέγει συνειδητά την πολλή δουλειά, ξέρει πολύ καλά τι κάνει και επιλέγει την ποιότητα έναντι της ποσότητας (στη σχέση του).

Η άποψη του ειδικού

«Ο αντίκτυπος εξαρτάται από το είδος της σχέσης. Εάν θεωρούν και οι δύο ότι η δουλειά είναι ένα τεράστιο κομμάτι στη ζωή τους, συμβαδίζουν τα θέλω τους. Επενδύουν στη σχέση αλλά έχουν ανάγκη την καριέρα τους», εξηγεί η νευροψυχολόγος Δρ. Sanam Hafeez.

Η ενοχή στη σχέση

«Όταν νιώθεις ενοχές για την πολλή δουλειά που έχεις, αυξάνεται και το αίσθημα της ανασφάλειας μέσα στη σχέση. Τι μπορείς να προσφέρεις και αν είσαι πραγματικά παρούσα. Αν τα προγράμματα των συντρόφων είναι διαφορετικά, το πρόβλημα αυξάνεται γιατί (συνήθως) ο ένας νιώθει παραμελημένος και του λείπει η κατάσταση του πρώτου καιρού. Αν υπάρχουν παιδιά, τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί εκεί καλείσαι να λειτουργείς περισσότερο σαν ομάδα», τονίζει η ειδικός, αλλά δίνει και κάποια tips για το πώς μπορεί η σχέση να γίνει καλύτερα (παρά την πολλή δουλειά).

Το κλειδί η επικοινωνία

Δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά είναι πάντα η αλήθεια. Αν νιώθεις ριγμένη ή ενοχές (ανάλογα με τη θέση σου), είναι καλό να έχεις πάντα ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία με τον σύντροφό σου. Έτσι ο καθένας μπορεί να μιλήσει για το πώς νιώθει, αλλά και για το πώς μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα, στο μέτρο του δυνατού. «Το στρες και οι υποχρεώσεις υπάρχουν, αλλά δεν σημαίνει ότι επηρεάζεται και ο δεσμός ενός ζευγαριού», τονίζει η ειδικός.

Οι στόχοι αλλάζουν

Τα πράγματα σπάνια μένουν ίδια και απαράλλαχτα με το πέρασμα του χρόνου. Γνωριστήκατε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά μπορούν να αλλάξουν.  Έχετε ακόμα κοινούς στόχους; Βλέπετε τη ζωή με τα ίδια μάτια; Η πολλή δουλειά είναι προτεραιότητα ή γίνεται για καθαρά βιοποριστικούς λόγους;

Τα μικρά πράγματα έχουν μεγάλη σημασία

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για τη σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η πρόθεση. Μικρά σημειωματάκια στο ψυγείο, τρυφερά μηνύματα και προγραμματισμένες εξόδους για να μην ξεχνιέται το ρομάντζο. Θέλει προσπάθεια, δεν γίνονται τα πράγματα έτσι από μόνα τους. Το ίδιο ισχύει και για το σεξ. Ή οτιδήποτε αφορά την τρυφερότητα, τη σωματική οικειότητα και το φλερτ ανάμεσα σε δύο συντρόφους. Φροντίζουμε τη σχέση (για να την έχουμε κιόλας).