ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο τρόπος να σταματήσεις έναν καυγά (πριν αρχίσει), σύμφωνα με έρευνα

Unsplash

Όλοι ξεκινάμε με τις καλύτερες των προθέσεων. Λες στον εαυτό σου ότι θα έχεις ηρεμία, νηφαλιότητα και δεν θα τσαντιστείς χωρίς σοβαρό λόγο. Μέχρι που βλέπεις τον γεμάτο νεροχύτη, τα πεταμένα ρούχα ή ακούς μία κουβέντα που σε στραβώνει. Έτοιμη για πρώτο γύρο καυγά.

Άνθρωπος είσαι και λυγίζεις. Αλλά πάντα υπάρχει ο σωστός τρόπος να πεις κάτι. Κανείς δεν σου λέει δηλαδή να στριμώξεις κάτω από το χαλί αυτά που σε τσαντίζουν και σε προβληματίζουν. Αλλά οι ειδικοί σου λένε ότι ο τρόπος είναι που αλλάζει τα πάντα. Και σε κάνει να αποφύγεις έναν εντελώς περιττό καυγά.

Σύμφωνα με το Gottman Institute, υπάρχει έρευνα που προσεγγίζει τις σχέσεις και πώς πρέπει να αρθρώνουμε κάτι, ειδικά αν δεν θέλουμε να χάσουμε το δίκιο (αλλά και την καλή μας διάθεση).

Θετικές VS αρνητικές ανάγκες (αντί καυγά)

Τελικά τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από όσο τα κάνουμε. Όταν λοιπόν θυμώνεις, αρχίζεις το κράξιμο ή την ευθεία επίθεση. Έρχεται λοιπόν η έρευνα, μαζί και οι ειδικοί, να σου πουν ότι η λύση είναι η εξής. Αντί να πεις το αρνητικό, λες αμέσως αυτό που θα ήθελες εσύ. Τη θετική εξέλιξη των πραγμάτων δηλαδή.

Ένα παράδειγμα θετικών αναγκών

Βλέπεις τον γεμάτο νεροχύτη που λέγαμε πριν. Αντί να αρχίσεις το βρίζεις και να τσακώνεσαι, λες: «Θα ήθελα να βρίσκω έναν άδειο νεροχύτη, γιατί γυρνάω κουρασμένη από τη δουλειά. Μπορείς να με βοηθάς σε αυτό»; Αν ο άλλος έχει φιλότιμο, θα καταλάβει σίγουρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο ένας μαθαίνει πραγματικά τις ανάγκες του άλλου και ξέρει τι χρειάζεται περισσότερο. Και αποφεύγεις τον καυγά. Ψυχική ηρεμία για πάντα.