ΥΓΕΙΑ

Ο σωστός τρόπος να κάθεσαι όταν τρως για καλύτερη χώνεψη αλλά και ηρεμία

Unsplash

Αφού έχουμε γίνει όλοι εξπέρ στο ποιες τροφές κάνουν καλό στον οργανισμό μας και αν είναι καλό να λέμε ναι στα cheat days, έφτασε η ώρα να ανακαλύψουμε ποια είναι η σωστή στάση στο φαγητό. Το κάνεις για τη χώνεψη αλλά και για την απόλαυση.

Ξάπλα στον καναπέ με το πιάτο πάνω στην κοιλιά σου; Καθισμένη σταυροπόδι στο τραπέζι; Όρθια πάνω από την κατσαρόλα; Η απάντηση έρχεται από την Ασία.

Καθισμένη στο πάτωμα (και καλή μας χώνεψη)

Για τους Ασιάτες, το φαγητό στο πάτωμα δεν είναι μόνο θέμα ιεροτελεστίας. Είναι ένα τρίπτυχο παράδοσης, συνήθειας και ευζωίας. Η χαλαρή πόζα “Sukhasana” σε αναγκάζει να κάθεσαι ίσια και βελτιώνει την κίνηση στους γοφούς και τους αστραγάλους. Επίσης, στην αγιουρβέδα, σου προτείνεται να καθίσεις στο πάτωμα πριν ξεκινήσεις το φαγητό; Γιατί; Επειδή κάνει καλό στη χώνεψη.

Ο λόγος που βοηθά στη χώνεψη

Αυτή η οκλαδόν στάση στο πάτωμα σε κάνει να χρησιμοποιείς το μεσαίο τμήμα του κορμού για να σκύψεις και να βάλεις φαγητό στο στόμα σου. Αυτή η μικρή δουλειά που γίνεται ενθαρρύνει τους μύες του στομάχου να κάνουν συσπάσεις να επιταχύνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Η στάση ηρεμίας

Δεν σε έπεισε το επιχείρημα της χώνεψης; Σύμφωνα με την παράδοση της yoga, η θέση Sukhasana σε ξεκουράζει και σε χαλαρώνει. Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει την καλή πέψη με την αργή αναπνοή και την απόλαυση του φαγητού. Είναι και κοινή λογική. Όσο πιο ήρεμα τρως και απολαμβάνεις, τόσο λιγότερο αγχώνεσαι και ο οργανισμός χωνεύει το φαγητό που του δίνεις.

Μείνε εκεί και μετά το φαγητό

Κάθισε οκλαδόν στο πάτωμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό. Όσο περισσότερο γυμνάζεις τον κορμό, τόσο περισσότερο καταπολεμάς τη δυσκοιλιότητα. Αν έχεις αυτό το πρόβλημα, ξέρεις ότι μία δοκιμή θα σε πείσει. Namaste.