ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο λόγος που σου αρέσει να βλέπεις τηλεόραση ενώ κάνεις scrolling στο κινητό. Κάνει όμως καλό;

Unsplash

Μία κλασική σκηνή (και δική σου και δική μου) είναι αυτή που είσαι ξάπλα στον καναπέ, έχεις βάλει τη σειρά σου στο Netflix, ενώ κάνεις scrolling στο κινητό και «χαζεύεις». Ο ορισμός της χαλάρωσης. Σωστά; Λάθος.

«Όλοι οι άνθρωποι έχουμε πέντε αισθήσεις. Την όραση, τη γεύση, την ακοή, την όσφρηση και την αφή. Και συνήθως το βρίσκουμε αρκετά ευχάριστο και απολαυστικό να τις συνδυάζουμε» μάς λέει ο νευρολόγος Δρ. Clifford Segil. Ακόμα κι αν δεν το θέλεις, το κάνεις, με τόση τεχνολογία και εύκολη πρόσβαση γύρω σου. Το αποτέλεσμα είναι ότι μοιράζεται η προσοχή σου σε περισσότερα πράγματα και για αυτό κάνεις scrolling παράλληλα με κάτι άλλο.

Γιατί σου αρέσει να βλέπεις τηλεόραση και να κάνεις scrolling

Για πολλούς ανθρώπους, το μοίρασμα της προσοχής σε περισσότερο από ένα πράγμα, μπορεί να είναι πολύ ευχάριστο. Συμμετέχουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και αυτό μπορεί να αποδειχθεί χαλαρωτικό. Δεν είναι όμως και τόσο βοηθητικό για τη μνήμη σου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science το 2019 κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι που μοιράζουν την προσοχή τους, συγκρατούσαν πολύ λίγες πληροφορίες από αυτό που βίωσαν. Άρα το multitasking δεν είναι και πολύ χρήσιμο. Αν όμως μιλάμε για χαλάρωση, τότε ναι. Ο εγκέφαλος συμμετέχει αλλά χωρίς να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια.

Ο τρόπος να χαλαρώσεις κάνοντας πολλά μαζί

Ο μόνος τρόπος να χαλαρώσεις, κι ας μην τα θυμάσαι μετά, είναι να συντονίσεις την ένταση των πηγών. Αν κανένα δεν χρειάζεται την απόλυτη προσοχή σου (άρα βλέπεις μία σειρά που δεν σε ενδιαφέρει και πολύ), τότε δεν ασκείς πίεση στον εαυτό σου.

Γιατί πρέπει να κάνεις ένα πράγμα τη φορά

Αν και το χαλαρό multitasking σε ηρεμεί, αυτή η πρακτική δεν θα έχει αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Το νόημα του mindfulness είναι να κάνεις ένα πράγμα τη φορά, ώστε να μπορείς να συγκεντρωθείς απόλυτα σε αυτό και να το απολαύσεις. Σαν το σιωπηλό πρωινό, ή όταν βλέπεις ένα επεισόδιο από μία σειρά που σου αρέσει πολύ. Καλό και το scrolling, αλλά μπορείς να βρεις λίγο χρόνο ώστε να κάνεις μόνο αυτό.