ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σιωπηλό πρωινό: Ο λόγος που μία νέα τάση σού λέει να τρως σαν μοναχή. Δηλαδή μονάχη

Unsplash

Αν έχεις δει ταινίες ή ντοκιμαντέρ με μοναστήρια, μπορείς να δημιουργήσεις την παρακάτω εικόνα: έναν μοναχό ή μία μοναχή να κάθεται σε μία μεγάλη τραπεζαρία και να απολαμβάνει ένα γεύμα σε απόλυτη μοναξιά. Αυτό είναι, εν συντομία, το σιωπηλό πρωινό.

Μεταφερόμαστε στη δική σου ζωή. Ξυπνάς το πρωί με νεύρα ή με άγχος γιατί πρέπει να πας στη δουλειά (κι ας είναι στο σαλόνι). Τσεκάρεις τη λίστα με όλα αυτά που έχεις να κάνεις και στο διπλανό δωμάτιο κλαίει το παιδί. Ένα σιωπηλό πρωινό ακούγεται ιδανικό, αλλά είναι εφικτό; Ναι, είναι.

Τι ακριβώς είναι το σιωπηλό πρωινό;

Σύμφωνα με τους The Times, παίρνουμε αυτήν τη συνήθεια από τα μοναστήρια και γίνεται μία μορφή wellness άσκησης για εμάς που ζούμε στις πόλεις. Οι κανόνες είνα πολύ απλοί. Όχι τηλεόραση, κινητά και λοιπές οθόνες και σίγουρα όχι στο multitasking. Απλά συγκεντρώσου στο πρωινό σου και άκου τις σκέψεις σου. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι μόνη στο τραπέζι, αρκεί να κάνουν όλοι το ίδιο. Το όφελος στην υγεία μας είναι ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, που σχετίζονται με το άγχος αλλά και τους χτύπους.

Πώς να φας το πρωί με τον τρόπο των μοναχών

Αν είσαι μόνη σου στην καραντίνα, είναι πολύ πιο εύκολο. Σηκώνεσαι, βάζεις το κινητό σε άλλο δωμάτιο και απλώς ετοιμάζεις το πρωινό σου σε απόλυτη σιωπή. Μην ανοίξεις καν το ραδιόφωνο. Είσαι εσύ και οι σκέψεις σου. Αν ζεις με τον σύντροφό σου, ζήτησέ του να σεβαστεί αυτήν την ανάγκη ή προσκάλεσέ τον να κάνει το ίδιο αλλά με σεβασμό.

Παρατήρησε αυτό που τρως και πώς το γεύεσαι. Η σημασία του mindful eating εξάλλου είναι γνωστή και βελτιώνει ακόμα και την πέψη σου. Και μην ξεχνάς ότι αυτή είναι μία χρονική περίοδος όπου χρειάζεται να φροντίζουμε τον εαυτό μας ακόμα περισσότερο.