ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο λόγος που η φροντίδα μετά το σεξ είναι πιο σημαντική από το ίδιο το σεξ

Unsplash

Ασχολούμαστε πάρα πολύ με τη σημασία του οργασμού, των προκαταρκτικών και πώς θα μπούμε στο σωστό mood για σεξ. Εννοείται ότι θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το πώς θα βελτιώσουμε την ερωτική μας ζωή. Μήπως όμως ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό;

Έχεις παρατηρήσει ποτέ το εξής; Έχεις περάσει πολύ καλά με τον παρτενέρ σου αλλά νιώθεις μία δυσφορία αμέσως μετά το σεξ, ακόμα και μέρες μετά. Οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει επικοινωνία και φροντίδα αμέσως μετά το σεξ. Πράγματα που κάνει ένα ζευγάρι προκειμένου να διατηρήσει τα έντονα συναισθήματα που προκαλούν η διέγερση και ο οργασμός.

Η επιστημονική εξήγηση

«Κατά τη διάρκεια του σεξ, απελευθερώνονται ορμόνες, όπως η ντοπαμίνη, η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη. Η φροντίδα μετά μπορεί να ρυθμίσει την ένταση των ορμονών και πώς ανταποκρίνεται το σώμα σε αυτές. Προσγειώνονται ομαλά και δεν νιώθεις να μένεις μετέωρος. Συνεχίζεις να νιώθεις τρυφερότητα και εγγύτητα, διότι το σεξ δεν θα έπρεπε να τελειώνει αμέσως μετά τον οργασμό» λέει ο σεξολόγος Chris Donaghue. Τονίζει ότι ζούμε σε μία κοινωνία όπου το σεξ γίνεται ο μόνος στόχος και μετά απομακρυνόμαστε αλλά ένα υγιές πρότυπο περιλαμβάνει φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά.

Τι σημαίνει φροντίδα μετά το σεξ;

Η προσέγγιση στο θέμα εξαρτάται από τον άνθρωπο αλλά και από το ζευγάρι. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση και επικοινωνία για τα θέλω μας. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο ειδικός δεν αναφέρεται μόνο σε ζευγάρια που συζούν ή βρίσκονται σε μία αποκλειστική σχέση. Μπορεί να είναι και περιπτώσεις casual σεξ. Ακόμα όμως κι εκεί, υπάρχουν πράγματα που δείχνουν φροντίδα και ενσυναίσθηση. Μία μεγάλη αγκαλιά, ντους μαζί στο μπάνιο, πίτσα στο κρεβάτι, κουβέντα για το πώς ήταν το σεξ. Ναι, μπορούμε να κάνουμε περιστασιακό σεξ, αλλά δεν είμαστε ρομπότ που δεν έχουν συναισθηματικές ανάγκες.